Pretraga

Kako je Miley Cyrus postala i ikona i odmetnica popa?

Kako je Miley Cyrus postala i ikona i odmetnica popa?

Tekst: BURO.

Biti na sceni dugo kao što je Miley Cyrus, to jest više od pola života a nemati pedeset godina, je prilično ozbiljan uspeh. Ali istovremeno i ozbiljan teret, i ne samo u godinama već i samom procesu prilično je tačno reći da je dug put od Hannah Montana do “Plastic Hearts”. A nije bio ni jednostavan.

Kako je Miley Cyrus postala i ikona i odmetnica popa? (фото 1)

Hannah Montana (2006)

Od 2006. do 2011. Miley je kao i mnogo velikih budućih zvezda muzičke scene prvo postala lice Disneyjevog sveta. U njenom slučaju sitkoma “Hannah Montana” gde igra običnu tinejdžerku, Miley Stewart i njen pop star alter ego, dok paralelno donosi vesele, razdragana pop pesmice na koje se tinjedžeri tog vremena izuzetno lože. Popularnost koju je dosegla tada je bila neverovatna, i od SAD do Kine manje više svi koji su imali televizor i neki pristup kablovskoj i internetu su znali za lik i delo Hannahe Montane i devojke koja stoji iza nje.

MILEY CYRUS - SHOW INTRO from alexandre moors on Vimeo.

Ipak, u dobro procenjenom trenutku se ta faza okončala, taman na vreme pre nego što krene besomučna eksploatacija i unovčavanje i proklizavanje na dole bez povratka. Nakon što je rekla zbogom ovoj fazi svog života zauvek i 2011. snimila poslednju epizodu, nastavila je u maniru koji je stidljivo započela 2010. sa pesmama poput “Can’t Be Tamed” i “Liberty Walk” kojima je već najavila kakva faza sledi. Oslobođena, borbenija, drugačija, takva da ne možemo gotovo nikakvu sponu da povučemo sa svim prethodnim što znamo o njoj. Taj preokret se finalno i dogodio kada je 2013. objavila album “Bangerz” kojim je aposlutno obrnula igricu. Party album sa naglašenim hip-hop uticajem, i prisutnost, ličnost i stav kakve Cyrus nije iskazivala do tada, koji su je učinili autorkom o kojoj se tih dana najviše pričalo. Tu promenu pratila je i neverovatna fizička trasformacija, kao i ostala lična traženja. Prava i pogrešna partnerstva, formiranje sosptvenog identiteta, istraživanje seksualnosti, i vazda velika iskrenost i transparantnost gde Miley nikada nije imala problem da priča o svemu što se desilo, da to isto zapiše i kaže svima, da greši, da se izvini kada pogreši.

Kako je Miley Cyrus postala i ikona i odmetnica popa? (фото 2)

Bangerz turneja (2014)

Miley Cyrus from quentinjones on Vimeo.

Kako je Miley Cyrus postala i ikona i odmetnica popa? (фото 3)

Wrecking Ball (2013)

Upravo iz tog vremena su neki od nastupa koji su ušli u istoriju, i istina ne možemo reći da je baš sve bilo genijalno ali definitivno nije moglo da prođe neprimećeno. Zaista, ko može da zaboravi “Wrecking Ball” video, i nastup, pa twerk nastup na VMA, ili gigantsku repliku na naduvavanje njenog mrtvog psa, sa Bangerz ture? I genijalno i jezivo, ima svega. Što bi se reklo, čestitke, sramite se. 

MILEY CYRUS | D.R.E.A.M SEQUENCE from Honest Labor on Vimeo.

Već tada je bilo jasno da smo na pragu nove Cyrus ere, i da je na sceni pred nama sasvim nova Miley, koja ima mogućnost da postane šta god želi, i kapacitete da to i postigne. Koja se traži, možda i greši ali nema problem sa tim da shiftuje koloseke i pravce kako želi i kao lično smatra i oseća da je potrebno. Tada smo doduše barem na kratko mislili da smo uhvatili neku nit sa onim što će se dalje događati, i producenti znaju i prate sve, i da hijerarhija odnosa nije narušena. Ipak, umesto snimanja jednako provokativnog nastavka na "Bangerz", što je možda bilo očekivano iako verovatno ne bi tako dobro prošlo, Miley je još jednom napravila totalni zaokret. Tokom vođenja VMA nagrada 2015. najavila je svoj novi album "Miley Cyrus & Her Dead Petz", što je bila uzbudljiva saradnja sa psihodeličnim rok bendom The Flaming Lips. Najava je bila veoma kratka i potpuno neočekivana i glasila je nešto poput “Naš novi album je dostupan besplatno na Soundcloudu”. Ruku na srce, jedan od većih mic-dropova pogotovo što se posle saznalo da je Miley platila za Dead Petz sve u potpunosti sama, i da je samostalno radila na njemu i postavila album online besplatno bez toga da ga je njena produkcijska kuća uopšte prvo čula.

Kako je Miley Cyrus postala i ikona i odmetnica popa? (фото 4)

BB Talk (2015)

Miley Cyrus - Mother's Daughter from alexandre moors on Vimeo.

Kako je Miley Cyrus postala i ikona i odmetnica popa? (фото 5)

Miley u Black Mirror epizodi "Rachel, Jack and Ashley Too" (2019)

To su ti mušičavi momenti koji je čine previše “anarhičnom”, “nekontrolisanom”, “teškom za saradnju”, ili “svojeglavom” ali ruku na srce i veoma neophodni. Ako si u poziciji da su ti i lik i delo opterećeni nekim davnim pređašnjim narativom, koji te prati u korak šta god radila, počinjati ispočetka znati veoma jasno staviti granice i znati u kom pravu želiš da ideš. Kako želiš da te doživljavaju i pričaju o tebi, gde želiš da skreneš naglo levo, kada da ostaneš potpuno miran, kako da suštinski pratiš samo sebe. Tako je, više od muzičarke Miley pre svega postala paradigma odrastanja na sceni, nekoga ko izlazi iz svoje ušuškane ljušture u stvarni svet, u kom možda ne zna šta je trenutno ali zna šta želi da postane. Priča o odrastanju pod svetima reflektora, i o oslobađaju od očekivanja. Jer Miley realno stvarno može sve. Ili kao što i sama kaže “I am completely naked but I make it a fashion”. Da ima sjajan glas i peva savršeno znamo već kako zbog njenih albuma, tako i zbog bezbrojnih covera koje je toliko dobro uradila da reči hvale nisu izostale ni od publike ni od samih originalnih autora. Ono što nismo znali, ili oko čega je dugo bilo bojazni, je koliko ona ima kontrole nad kreativnom vizijom, i sopstvenim narativom. Na sreću, odgovor je mnogo jer je preuzela lični narativ u svoje ruke i gradi Miley kako je ona vidi.

MILEY CYRUS - SLIDE AWAY from alexandre moors on Vimeo.

Želela je da na “Plastic Hearts” radi sa Dua Lipom (“Prisoner”) kao i da sarađuje sa legendama rok scene 80-ih kao što su Joan Jett (“Bad Karma”) i Billy Idol (“Night Crawling”)? Može, i jedno i drugo, jer je tinejdž zvezdica Hannah Montana postala ozbiljna zvezda, i ikona i odmetnica popa istovremeno, i to tako što je neprestano odbijala da se povinuje pravilima industrije koja voli da kontroliše rast i razvoj autora koji imaju veliku prodaju. Ako si tu, svaki korak u tvojoj karijeri tehnički i nije baš tvoj jer o njemu razmišlja čitav tim stručnjaka, koji odlučuju kada je pravo vreme za neku saradnju, za promenu pravca, za promenu imidža. Razvijati se oprezno i polako, da ne bi opala baza fanova, a samim tim i prodaja i novac, doduše nikada nije bilo na Mileyinoj listi planova. Ona je sama došla na mesto na kom može da napravi album inspirisan 80-im, sa Dua Lipom i Jettom na istom albumu, samo zato što je pocepala priručnik “kako biti pop zvezda?” na najstinije komade. Iscepala je pravila i postavlja neka nova kako se razvija i kako je vodi put. A na tom putu je prvo i osnovno pravilo, da uvek možemo da očekujemo neočekivano.

Kako je Miley Cyrus postala i ikona i odmetnica popa? (фото 6)

Midnight Sky (2020)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor