Pretraga

Pet novih albuma koji izlaze uskoro i ne možemo da odlučimo kojem se više radujemo

Pet novih albuma koji izlaze uskoro i ne možemo da odlučimo kojem se više radujemo

Tekst: BURO.

Složili smo se već oko toga da iako deluje da je svet stao na nekoliko meseci, jedino što je ostalo relativno imuno na pandemiju je muzička industrija. Mnogi su našli način da nastave da stvaraju u svojim studijima, oni drugi su sakupljali inspiraciju i sada stupili u akciju, i sve u svemu ako ništa drugo barem će muzički ovo biti prilično plodna godina. Ovo je pet najboljih albuma koji izlaze u septembru!

The Flaming Lips

“American Head”

11. septembar

Pet novih albuma koji izlaze uskoro i ne možemo da odlučimo kojem se više radujemo (фото 1)

Mnogi se slažu da je ovaj album prava kruna perioda karantina iza nas i da istovremeno predstavlja i otvaranje prema publici i ostanak na poznatim putevima benda. Orkestracija koju volimo, gorko-slatke krhke meleodije i prelazi iz intimne melanholije ka euforičnim zvucima. Sa lepom mašnom upakovano sve ono što smo svi nekako proživeli u prethodnom periodu i “American Head” zaista zaslužuje titulu retkih, gotovo konceptualnih albuma koji su veoma narativno koherentni i prate priču koja se razvija, vijuga, beži i vraća se, ali isto tako lako mogu i da se samo slušaju. Bez razmišljanja o povezanostima i uticajima, samo čisto uživanje u jednim od najpotentnijih projekata ovog benda još od početka 2000-ih.

Idles

“Ultra Mono”

25. septembar

Pet novih albuma koji izlaze uskoro i ne možemo da odlučimo kojem se više radujemo (фото 2)

Negde u junu bristolski rok bend Idles je objavio singl “The Grounds” kojim su najavili septembarski album. Frontmen Joe Talbot je ovu numeru opisao kao “pesma koja je otelovljenje vere u samog sebe i daje snagu da se suočimo sa svom bukom i sumnjom koju svi nosimo u sebi”. Ljubitelji roka mogu da se raduju prepoznatljivom zvuku ovog benda, direktnim rečima, ali ovaj put i uz buđenje prave doze samopouzdanja koja nam je svima neophodna.

Roisin Murphy

"Róisín Machine"

25. septembar

Pet novih albuma koji izlaze uskoro i ne možemo da odlučimo kojem se više radujemo (фото 3)

Roisin je odavno najavila svoj peti studijski album i izbacila dva singla u međuvremenu koja su nam dala dovoljno razloga da se radujemo albumu. Kako i sama kaže “mi smo u mračnom dobu sada, i čini se kao da sviće, ali nam treba prostora za “atmosferu”, “raspoloženje”, “neprijatno”. Sve što ja radim je “iz stomaka”, kako osećam". U skladu sa tim, i sa naslovima kao što su “Kingdom Of Ends”, “Incapable”, “We Got Together”, “Narcissus” i “Murphy’s Law” veoma je jasno da će album biti izvesna zbirka veoma ličnih iskustava i dosta miriše na kraj odnosa koji je nekada neminovan ma kako bolan bio, dok od pogleda na cover možemo samo da zaključimo da su 80-te još uvek i te kako prisutne. A sentimentalne numere i 80-te vajb zajedno, ozbiljno pretenduju da budu omiljeni jesenji album.

Sufjan Stevens

“The Ascension”

25. septembar

Pet novih albuma koji izlaze uskoro i ne možemo da odlučimo kojem se više radujemo (фото 4)

Znamo svi kako prepoznajemo Sufjana. Prema nežnim narativima o nadi i beznadežnosti, o čovečanstvu i nedostatku poverenja, o njegovim ličnim olujama i velikim životnim testovima koji čekaju sve nas. I nije samo što ga nerazdvojivo vezujemo sa “Zovi me svojim imenom”, ali njegove pesme uspevaju da pomere nešto u nama što nismo znali ni da postoji i sva je prilika da neće biti drugačije ni sa ovim albumom. Sufjan je prvo objavio single “America” što je praktično 12 minuta ispunjenih retoričkim pitanjima i biblijskim aluzijama na koje se vraća iznova i iznova. Od albuma ne očekujemo ništa manje do da svojim nežnim glasom sve po ko zna koji put pozove da budu nežniji, ljubazniji i da više razmišljaju o tome koliko je svet u kom živimo jedno.

Lana del Rey

“Chemtrails over

the Country Club”

kraj septembra

Pet novih albuma koji izlaze uskoro i ne možemo da odlučimo kojem se više radujemo (фото 5)

Ovome se više nadamo budući da je, nakon što je objavljivanje opet odloženo i Lana napisala da izlazi “uskoro” datum ostao nedefinisan. Ipak, imamo puno razloga da verujemo da to lako može da se dogodi krajem septembra i to možda 29. Ono što za sada znamo je da Lana smatra da je mogla da rasplete narativ na mnogo delikatniji, i precizniji način i da joj je žao što nije dodala još jednu pesmu. “Znam da je veoma, veoma dobar ali ne znam da li je savršen, i to me brine”. Ne znamo ni mi ali svakako jedva čekamo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor