Pretraga

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena

Sisters are doin' it for themselves

Tekst: Emma Firth


U znak i čast Međunarodnog dana žena DJ-ka, dizajnerka i aktivistkinja Elizabeth Ilsley sastavila je za britansko izdanje platforme BURO. svoju posebnu listu pesama na kojoj se nalaze njene omiljene muzičarke. od pesama iz serije "Ubiti Eve" i muza Salvadora Dalija pa sve do post-pank himni koje ćete poželeti da stavite na (stalni) repeat. Mi jesmo. Elizabeth nas vodi kroz svoje izbore pesama koje će vas inspirisati, i naterati daskakti i igrati po kući ovog vikenda. 

CATE LE BON

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 1)

SAD NUDES

“Cate Le Bon je moja omiljena pevačica i sasvim je slučajno što je žena, ali od svih pesama koje bih mogla da izaberem za Međunarodni dan žena, biram najbukvalniju "Sad Nudes". Svi smo jednom bili u toj situaciji, zar ne? Ne? Samo ja? Obratite pažnju na reči: To je tvoje zlato i ti si žena."

AMANDA LEAR

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 2)

BLOOD AND HONEY

“Ako ste iz Francuske i apsolutno fantastični, onda verovatno znate ko je Amanda Lear. Ja nisam znala, sve do prošlog oktobra, kada sam prošla vampirsku fazu koja je trajala čitavih nedelju dana. Odatle mi pesma "Blood and Honey". Lear je jedno vreme bila muza Salvadora Dalija, družila se sa Mickom Jaggerom i Davidom Bowiejem, a priča se i da je bila jedna od prvih trans-žena u modernoj pop kulturi. Gledajte spot za "Blood and Honey" - prelep je."

STEALING SHEEP

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 3)

JOKIN' ME

“Tri devojke. Liverpulski sleng. Neverovatna pop pesma. Sve sam rekla.”


SOLANGE

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 4)

BINZ

“Solange u svojim pesmama ima neku foru koja čini da i ti i sve tvoje drugarice želite da je slušate. Čak i kada su reči o romntičnim vezama, kada se spoje sa ritmom i muzikom uvek su prezabavne za žensko društvo. Apsolutno je obožavam i nemam reči kojim bih je opisala, a da uspem da je dočaram. "Binz" je genijalna pesma."

LITTLE SIMZ

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 5)

SELFISH

“Kada bih gledala u muzičku kristalnu kuglu videla bih samo reči "London", "žensko", "moć", "ljubav prema sebi", "ženska krivica"."

UNLOVED

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 6)

WHEN A WOMAN IS AROUND

“Prepoznaćete "When A Woman Is Around" iz prve sezone serije "Ubiti Eve". Ja sam je tako otkrila. Apsolutno savršena pesma za Međunarodni dan žena.”

THE WAITRESSES

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 7)

I KNOW WHAT BOYS LIKE

“Ovo je era koju najviše volim: post-pank, ženske grupe, iščašeni pop. Bend The Waitresses je realno poznat samo po svojoj pesmi "Christmas Wrapping" ali ovo je super melodija. A uz nju i anti-momci reči: Zabavno je nervirati ih/Tako se jako ljute/Kao nadurena deca/Kojima neko nije dao slatkiše/Smejem im se u lice."

CHASTITY BELT

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 8)

JAMES DEAN

“Definitivno jedna od top tri feminističke pesme svih vremena. Traje dva minuta i u celosti je posvećena diskusiji o dvostrukim aršinima koji važe između polova po pitanju seksualne aktivnosti." 

ARCADE FIRE

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 9)

SPRAWL

“Razlog? Regine Chassagne je apsolutni anđeo u ovoj pesmi i da nje nije bilo na pesmi "Sprawl" grupa Arcade ne bi postala ono što je jeste i rasprodavala koncerte po stadijumima niti bila power house indie muzike. Jednostavno.”

MARCIA AITKEN

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 10)

I’M STILL IN LOVE WITH YOU

“Znate ono kad se pitate "šta bi bilo kad bi bilo" kad na svetu ne bi postojale Rihanna, Amy Winehouse, Kelis, Jorja Smith, Adele? E, pa ne bi bilo ni njih bez pevačica koje su krčile put pre njih kao što je karipska pevačica i MC Marcia Aitken. Istražite i ko je Sister Nancy.”

CATATONIA

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 11)

ROAD RAGE

“Catatonia je na ovoj plejlisti zato što je njihova pevačica Cerys Matthews jedna on najzanimljivijih žena na svetu. (Ako vas zanima: jako želim novi kuvar koji je napisala). Pored toga, iz Velsa su, a ja jako volim Velšane.”

X-RAY SPEX

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 12)

OH BONDAGE UP YOURS!

“Devojke, devojke, devojke. Pank, pank, pank. I to je to.”

HOLE

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 13)

CREDIT IN THE STRAIGHT WORLD

“Svi koji me znaju će reći da je užasno očigledno što stavljam Hole na listu - uvek se trudim da ih uglavim u svakoj prilici, pa šta? Ova pesma je odlična i zato što je obrada pesme koju je u originalu izvodio bend koji je vodila mama mog najboljeg druga. A i ona je iz Velsa.”

BIKINI KILL

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 14)

REBEL GIRL

“Kliše? Da. Da li je nju za to briga? Pa, ne baš. Čak i danas, kada imam dvadeset i pet godina, svaki put kada sam na sceni pitam se "Šta bi Kathleen Hanna sad uradila?’”

SONIC YOUTH

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 15)

KOOL THING

“Klasično pitanje koje se postavlja jednoj feministkinji: "Da li si čitala knjigu Kim Gordon" Ako dobijete odgovor "a-ha" onda znate da pričate sa nekim ko je ok.”

TOM TOM CLUB

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 16)

WORDY RAPPINGHOOD

“Da imam svoju grupu, zvučala bi kao Tom Tom Club. Tu nema dileme. Ovo je možda neobičan izbor ali mislim da nikad nisam puštala muziku, a da nisam pustila i Tom Tom Club. Tina Weymouth i Chris Frantz su bili u braku i članovi benda Talking Heads. Eto.”

THE SLITS

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 17)

TYPICAL GIRLS

“Ovo je verovatno zvaničan theme song Međunarodnog dana žena, zar ne?”

FKA TWIGS

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 18)

CELLOPHANE

"Zbog ovakvih stvari ste ponosni što ste žena."

ANGEL OLSEN

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 19)

ALL MIRRORS

“Išla sam de je slušam sa najboljim drugom pre nekoliko nedelja. Morala sam da skrenem pogled sa pozornice da bih ostala pribrana i uhvatila sebe kako ustvari gledam senke benda koji svira na zidovima Hammersmith Apolloa - zaista jako melanholično melancholic.”

PJ HARVEY

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 20)

DRY

“PJ Harvey je tačno šta (i ko) sam htela da budem kada sam, kao mlađa, svirala gitaru. Ali nisam imala strpljenja, a ni umeća. Dakle, ostaje istinskim anđelima gitare poput PJ da osvoje svet.”

HOLE

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 21)

MISS WORLD

"Uspelo joj je, nekako sam na listu ugurala dve pesme grupe Hole. Kako? Lako. Pesma. Spot. Sve. Obožavam Courtney (Love, pevačicu benda). Obožavam Melissau (Auf der Maur). Obožavam Patty (Schemel). Obožavam Erica (Erlandsona). Obožavam Kristen (Pfaff). Hole je toliko potcenjena i zanemarena, a užasno važna grupa.”

ASTRUD GILBERTO

Ultimativna plejlista za 8. mart, Međunarodni dan žena (фото 22)

THE GIRL FROM IPANEMA

“Ne znam da li je onome ko je pisao to bila namera ali uz ovu pesmu se super igra nevezano za to da li nosite suknju ili pantalone. Probajte. Meni savršeno odgovara.”

Ovaj članak prvi put je objavljen na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar