Za sve ljubitelje opere sastavili smo listu online mesta gde možete da „odete“ i uživate

    03.09.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/OPERE-COVER.gif

    Iako se sada vraćamo malo po malo “u normalu”, šta god to uopšte više značilo, bioskopi i pozorišta još uvek nisu mesta kakva pamtimo od pre. Još pre cele globalne situacije svetska pozorišta su počela određeni sadržaj da prebacuju online, ali je karantin potpomogao da ovaj format procveta i sigurni smo da će sve ovo da se završi sa mnogim novim formatima i opcijama o kojima pre nismo toliko razmišljali. Opera je tehnički najzahtevniji i najkompleksniji performans i zato se digitalnoj formi pristupa sa posebno velikom pažnjom. Sve je više platformi koje su to uradile briljantno dobro i sakupili smo nekoliko zaista sjajnih servisa na koje možete da se pretplatite. Neki su i besplatni, neki imaju simboličnu cenu, ali često i manju od iznosa ulaznice na određenu predstavu, a uostalom za toliko sjajno obavljenog posla, vredi i platiti, zar ne?

    THEATER HD

    Theater HD je ozbiljan gigantski projekat, takoreći herojski i legendarni i sve ostale velike epske reči koje idu uz to. Grupa entuzijasta je sakupila najbolje opere i pozorične predstave iz svetskih pozorišta i postavila ih online. Pre karantina ekipa koja stoji iz ovoga je radila mahom za filmom, i u bioskopima, ali je karantin promenio potrebe publike pa i oni svoj doprinos. Selekcija ponuđenog je ozbiljno vredna pažnje i ukoliko želite da gledate predstavu sa zvezdama opere, baleta i drame među kojima su Jonas Kaufman, Dmitry Hvorostovsky, Placido Domingo, Akram Khan, Benedict Cumberbatch, Johnny Lee Miller , Ralph Fiennes, Mark Gatiss i Tom Hiddleston onda je ovo mesto za vas. Ne postoji mesečna pretplata već se svaka “ulaznica” kupuje zasebno.

    Metropolitan Opera

    Sajt Metropolitan opere je, za početak, dizajniran tako da svaki gledalac uživa u maksimalnoj imerzivnosti produkcije. Lako se navigira kroz sajt, moguće je birati nekoliko različitih jezika za titl, predstave su podeljene u celine, ima i dosta zanimljivog dodatnog materijala, i sve u svemu je neverovatno iskustvo ispunjeno detaljima koji zaista znače. A nastupi su već priča za sebe. Vrhunsko i superzavodljivo, pa iako se niste smatrali nekim ko nije fan opere, velike su šanse da ćete to postati. Pokušajte. Imaju mesečnu pretplatu koju naravno možete da otkažete kad god poželite.

    Bitesizeproms

    Budžet opcija, prilično neobavezujuća i idealna za sve koji nisu sigurni da li su spremni da se ozbiljno posvete ovom žanru i operi kao novom kulturnom hobiju. Bitesizeproms je započet kao projekat koji su pokrenuli UK muzičari koji su finansijski bili pogođeni pandemijom. Počelo je veoma skromno i lokalno ali je projekat u međuvremenu stekao veliku popularnost i sva je prilika da neće prestati ni kada sve ovo postane juče. Koja je njihova caka? Svako veče iGTV kanal predstavlja Bitesizeproms nastupe: operu, ili koncert od muzičara i umetnika širom sveta. Videi obično traju petnaestak minuta, svi nastupaju besplatno, a donacije su i više nego dobrodošle.

    Operavision

    Još jedan besplatan servis koji nudi pristup repertoarima mnogih stranih pozorišta širom sveta. Mnogi kritičari nazivaju ovu platformu najpogodnijom za korisnike ali ne striktno u tehničkom smislu, koliko zbog veoma bogate ponude. Katalog snimaka je ozbiljno veliki i aposlutno svako može da pronađe naslov za sebe.

    Bayerische staatsoper

    Nemoguće je završiti ovu listu bez Bavarske opere, koja je druga posle Metropolitana, a prva evropska institucija koja je krenula putem digitalizacije opere. Imaju sjajan sajt i veoma zanimljivu ponudu performansa gde su klasici u manjini. Ili barem ono što sa opšteg stanovišta smatramo za klasike. Više istražuju, pomeraju granice, i dosta su eksperimentalniji tako da će za svakog ljubitelja opere ovo biti sjajna platforma za upoznavanje sa nekim novim produkcijama.

    Saznaj više:
    Povezani članci: