Najbolji filmovi za dejt – koje ćete stvarno gledati

    14.08.2024.
    RECOMMENDED

    Dok nismo počeli da praktikujemo Netflix and chill, za tradicionalni (prvi) dejt smatrani su večera i odlazak u bioskop. I dok nekome restoran i film zvuče kao najdosadniji kliše izlazak na svetu, on zapravo može biti savršen iz više razloga. Večera omogućava da posmatrate kako vaš potencijalni partner jede (veoma važno), kako sedi za stolom i može li da ostavi telefon na miru, kako se ophodi prema konobaru, kako prema vama – da li je galantan, šarmantan, pažljiv… Odlaskom na film, o njemu možete da saznate još više – kakve filmove voli, da li drugome prepušta izbor toga šta će da gleda, kakav je dok čeka u redu, kupuje (li) kokice… a kad počne film možete da ga (povremeno) posmatrate iz prikrajka i vidite da li, opet, gleda u telefon, sedi opušteno ili se vrpolji sve vreme, ne daj bože priča, da li je taktilan…

    No, stvari počinju da se zahuktavaju tek posle filma – uslediće razgovor nakon projekcije koji može da doprinese vašem bondinngu ako su vam se oboma dopale slične stvari, možete i da se raspravljate ako se ne slažete oko nečega što ste videli, a svaka rasprava je dobrodošla jer raspiruje vatricu, na kraju, možete i potpuno da se razilazite u stavovima, pa da se zbog toga, na vreme, i raziđete.

    first date movie night pinterest

    Ko kaže da bioskop nije dobar izbor za (prvi) dejt?

    Naravno da ima onih koji misle da je bioskop užasan izbor za prvi dejt, a jedna od njih je i filmska kritičarka Mary Pols koja je u knjizi, po kojoj je kasnije snimljena istoimena serija – Accidentally on Purpose, objasnila da je za nju previše intimno sedeti u bioskopu sa strancem i ćutati dva sata. Bioskop kao dejt za nju je previše ograničavajuć – u mraku, pod uslovom da gledate film, ne možete da razgovarate sa potencijalnim partnerom, da se gledate, a ako ste pasionirani filmofil onda definitivno volite da gledate film sami i ne želite da vas iko pri tome ometa, posebno ne vaš ljubavni interes.

    No, bio bioskop danas popularan izbor za prvi dejt ili ne, bioskopi su oduvek pokušavali da privuku parove. Ako ne verujete, poslušajte pesmu Take your girlie to the movies iz 1919, koja kaže – Odvedi svoju devojku u bioskop, ako ne možeš da vodiš ljubav kod kuće (Billy Murray). Ne verujemo baš da su bioskopi želeli da podstiču vođenje ljubavi tokom projekcije ostvarenja na velikom platnu, niti da vama to pada na pamet da radite na prvom dejtu (ne osuđujemo, #samokažemo) važno je da odaberete film koji će oboma da vam se dopadne ili barem podstakne u toj meri da možete da ga komentarišete kasnije.

    Ako se odlučite za bioskop filmovi koje trenutno možete da pogledate na domaćim repertoarima su horor Osmi putnik: Romul, koji sutra kreće da se prikazuje u bioskopima, akcija – avantura Deadpool & Wolverine, te Furiosa: A Mad Max saga, a ako budete strpljivi, bilo bi super da za prvi dejt sačekate nvi film Yorgosa Lanthimosa sa Emmom Stone – Sva lica dobrote, koji stiže u septembru.  

    Vreme je otvorenih bioskopa, a onu su ambijent za SAVRŠEN dejt, pa predlažemo nekoliko filmova koji će se u narednim danima naći na krovu Doma vojske Srbije, gde se prikazuju filmovi koje je Kinoteka restaurirala u saradnji sa kompanijom A1.

    Predlozi:

    ČETVRTAK, 15. 8: The Talented Mr. Ripley – ultimativni letnji hit reditelja Anthonyja Minghelle sa Mattom Damonom, Gwyneth Paltrow i Judeom Loweom u glavnim ulogama.

    SREDA, 21. 8: TRI KARTE ZA HOLIVUD, domaći film Božidara Nikolića sa Branislavom Lečićem i Bogdanom Diklićem u glavnim ulogama, koji ste sigurno gledali, ali ovo je gradivo koje treba obnavljati s vremena na vreme.

    ČETVRTAK, 29. 8; E. T. VANZEMALJAC, kultni Spielbergov film sa malom Drew Barrymore u glavnoj ulozi savršen je film za prvi dejt (film koji topi najtvrđa srca).

    image 1

    Filmska magija kod kuće

    Iako nikako nije isto kao u bioskopu, u snazi filmske magije možemo, naravno, uživati i kod kuće. To obično ostavljamo za neki treći, peti, šesti dejt, kad nas potencijalni ili sad već ekskluzivni partner pozove prvi put kod sebe. Tada je izbor filmova mnogo veći i lakši jer su nam na raspolaganju svi živi i neživi streaming servisi, kao i ostvarenja koja smo već gledali, pa možemo – pod uslovom da to želimo, da impresionirate dragog ili mu, jednostavno, odabirom filma koji nam se dopada, kažemo nešto više o sebi.

    Ako se ipak odličite za Netflix and Chill varijantu dejtovanja kod kuće, spremili smo listu naslova sa ovog streaming servisa koju možete da gledate kod kuće.

    Netflix & Chill dejt – lista filmova:

    Always Be My Maybe – komedija 

    filmovi za prvi dejt
    Randall Park and Ali Wong star in Netflix’s Always Be My Maybe.</em

    Iz nekog razloga ovaj film se nalazi na gotovo svakoj listi preporuke filmova za dejt. Radnja se fokusira na dvoje prijatelja iz detinjstva koji ne razgovaraju petnaest godina nakon svađe, pre nego što se ponovo sretnu u San Francisku, gde otkrivaju da stara iskra između njih i dalje postoji. Da li će pružiti svojoj romansi još jednu šansu? Ovaj film je divan izbor za gledanje tokom filmske večeri, jer naglašava poruku da, bez obzira na to šta se dogodilo u prošlosti, druge šanse uvek mogu dovesti do nečeg sjajnog, pa ga verovatno trebaa gledati na prvom dejtu sa – bivšim dečkom. U glavnim ulogama su Ali Wong i Randall Park.  

    Lady Chatterley’s Lover – za zagrevanje strasti

    Kad želite da pogledate nešto pametno, a da malo podgrejete rađen po čuvenom, istoimenom romanu koji u glavnim ulogama ima Emmu Corrin i Jacka O’Connela.  

    Leave The World Behind

    Psihološki triler zasnovan na istoimenom romanu Rumaana Alama, koji se 2021. godine našao na Obaminoj listi knjiga vrednih čitanja, režirao je Sem Esmail, poznat po seriji Gospodin Robot. 

    Julia Roberts, koju je Esmail nazvao „Michael Jordan među glumcima“, tumači Amandu koja sa suprugom Klijem (Ethan Hawke) i decom želi da se potpuno isključi od spoljašnjeg sveta na bajkovitom odmoru. To im samo na trenutak polazi za rukom – prvo jer ih u odmoru prekida neobičan stranac, sa željom da provede noć u njihovoj kući, a potom jer počinju da se dešavaju čudne stvari.

    leave the world behind 1 dejt film

    Lion

    Emotivna priča koja može da vam natera (ozbiljne) suze na oči – možda ne kao Slamdog Millionaire, ali tako nekako. U pitanju je film urađen po istinitom događaju sa Devom Patelom i Rooney Marom u glavnim ulogama (tu je i Nicol Kidman), koji prati momka Sarua dok se vraća u Indiju kako bi pronašao svoje roditelje, dvadeset pet godina nakon što se izgubio i bio usvojen od strane jednog australijskog para.

    dev patel lion

    The Bird Box

    Iako to mnogi ne misle – verovatno zbog facijalnih ekspresija i zvukova koje pravite dok ga gledate, horor je zapravo odličan izbor za prvi dejt. Prvo, pokazaćete emocije, možda se i izblamirati ako se uplašite, a možda i skočiti u naručje partneru koji do vas gleda film. Ako baš ne vvolite horore i mrzite da se plašite, odlučite se za neki psiho – triler ili triler sa elementima horora kao što je Birdbox. Ako ste ga već gledali, a potencijalni partner nije, onda još bolje.

    Radnja filma vrti se oko žene i njene dece koji kreću na opasno putovanje kroz šumu i niz reku dok su vezani povezom preko očiju, jer tajanstvena sila preti da uništi sve koji je pogledaju.

    U potrazi za srećom

    Ovo je film koji samo može da vas zbliži sa partnerom, ali i sa životom. U glavnim ulogama su Will Smith i njegov sin Jaden Smith, koji je tada imao samo osam godina. Film se fokusira na dvanaestomesečne borbe Chrisa Gardnera dok se bori sa beskućništvom i istovremeno se brine o detetu. Ovaj film je zasnovan na bestseler memoarima iz 2006. godine istog imena, koje je napisao pravi Chris Gardner, i veoma veoma je emotivan.

    Dve nedelje za zaljubljivanje

    two weeks notice

    Apsolutni klasik među romantičnim komedijama – lagan za gledanje, inteligentan, vickast, istinski duhovit. Dve legende, Sandra Bullock i Hugh Grant igraju advokaticu koja se umori od svog zgodnog i bogatog šefa, koji je tretira kao dadilju, pa odlučuje da da otkaz.

    Fotografije: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: