IGRE U KANU: Olimpijski plamen stiže na Kanski filmski festival

    15.05.2024.
    RECOMMENDED

    I sport i film nadilaze reči i prevazilaze granice, negujući iste pacifističke vrednosti – kako bi baš to pokazali, ove godine Kanski filmski festival, koji se održava od 14. do 25. maja, i grad Kan, na svoj način pripremili su se za Olimpijske igre u Parizu. Prvi korak u tome jeste premijera dokumentarnog filma Mickaëla Gamrasnija Olympiques! La France des Jeux, uz prisustvo posebnog ambasadora, olimpijskog plamena!

    Kanski filmski festival prikazaće film 21. maja, a u njemu igraju David Douillet, Guy Drut, Jean Galfione, Céline Gerny, Laura Flessel, Laure Manaudou, Cédric Nankin i dvadesetak olimpijskih i paraolimpijskih šampiona, između 20 do 100 godina, koji pričaju svoje priče i prate neverovatnu olimpijsku genealogiju Francuske – od stvaranja Igara 1896. godine do nedavnih podviga, od Charlesa Costea, osvajača zlatne medalje 1948. do Romaina Cannonea, osvajača zlatne medalje 2021, uključujući Kiki Caron, koja je bila zvezda u Tokiju 1964.  godine, Béatrice Hess i Nikolu Karabatića, četvorostruke i trostruke osvajače zlatnih medalja. Naratorka filma je Marion Cottilard, koju Kanski festival prepoznaje kao jednu od svojih najvećih zvezda.

    Kanski festival, Igre i Olimpijski plamen – zajedno na crvenom tepihu

    slika olimpijada cannes

    U filmu koji je producirala France Télévisions, okupile su se tri generacije francuskih sportista – prvi put, otkrivajući poseban odnos koji ima Francuska sa Igrama. 

    – Kakva je radost dočekati toliko olimpijskih zvezda. Radujemo se nastavku pisanja velike istorije između sporta i Sedme umetnosti i sa podjednakom strašću i srećom uronićemo u vek učešća na Olimpijskim igrama, koje su ostavile neizbrisiv trag u našem kolektivnom sećanju, izjavili su Iris Knobloch, predsednica Filmskog festivala, i Thierry Frémaux, generalni delegat. 

    Kanski filmski festival ugostiće Tony Estanguet, Marie-José Pérec, Thierry Rey, Iliana Rupert, Marie Patouillet, Nélia Barbosa, Alexis Hanquiquant, Christine Caron, Brahim Asloum, zvezde koje će se pridružiti Arnaudu Assoumaniju (paraolimpijskom šampionu u atletici), koji će nositi olimpijski plamen na crvenom tepihu.

    Uz podršku A1 Pametnog putnog osiguranja i Xiaomi 14 Serije, BURO.Srbija vam donosi priče sa 77. Kanskog filmskog festivala.

    Fotografija: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: