Pretraga

Da li je platforma OnlyFans novi izvor zarade za poznate ličnosti?

Da li je platforma OnlyFans novi izvor zarade za poznate ličnosti?

Tekst: BURO.

Pored toga što je uneo revoluciju u naše svakodnevice, internet je doneo tektonske promene i u pogledu zarađivanja i poslova koji su izuzetno plaćeni. Mnogima dugo nije bilo jasno šta rade blogeri i influenseri, kako zarađuju i ko bi ih uopšte plaćao, ali vreme je pokazalo da su te, sad već ne toliko ni nove, profesije, izuzetno potrebne i profitabilne, i danas, u oktobru 2020. godine, nemoguće je zamisliti svet bez Instagramera, influensera i ostalih koji su uspeli od sebe da naprave brend a onda taj brend i naplate. Prebrzo vreme, još brži trendovi, i sve razgranatije društvene mreže doneli su čitavu novu grupu poslova koji su pre samo nekoliko godina bila totalno nezamisliva. Stvarno, ko bi ikada pomislio da će neko za tutorijal šminkanja imati milione i milione pregleda i isto toliko zarađivati, ili da će biti uticajni TikToker postati legitimna profesija? Ipak, sve jeste baš tako i ako je nekada bilo jednostavno postati milioner to je danas. To više ne podrazumeva godine i godine rada već nekoliko strateški dobrih koraka i pravu društvenu mrežu koja može u tome da pomogne et volia!

Okej, ne ide baš svima toliko jednostavno i prilično je olakšavajuća okolnost ukoliko ste recimo već poznata ličnost, ali da je danas čudno veliki broj onih koje možemo nazvati milionerima a da nismo baš sigurni ni kako ni zašto, jeste. U tom kontekstu, Bella Thorne, glumica poznata jednako po tome što je režirala “Him&Her” -osavremenjenu i hiperseksualizovanu verziju Romea i Julije, za PornHub kao i po svojim Disney počecima u filmu sa Zendayom, i svim onim ostvarenjima između, je nedavno otvorila OnlyFans profil i izuzetno profitirala od njega. Sa samo 23 godine nedavno je završila na stranicama “kako najbrže postati milionerka?” ali i pod ozbiljnim optužbama, nakon što je u prva 24h nakon što se pridružila sajtu OnlyFans zaradila milion dolara i postala prva na platformi koja je za tako kratak rok toliko zaradila.

Da li je platforma OnlyFans novi izvor zarade za poznate ličnosti? (фото 1)

Kao što možete i da pretpostavite, kada se poznata ličnost pridruži ovakvom sajtu, to može poprilično da uzburka tržište i uznemiri one koji na njemu rade. Tako, kada se Veoma Poznata Osoba Thorne pojavi, zaradi milion za jedan dan, to očekivano podosta uznemiri seksualne radnice kojima ova platforma nije zabava nego posao. Sadržaj koji Thorne plasira nije seksualne prirode ali prvi problem jeste nastao baš tu, budući da je priličan deo njene zarade došao od toga što je obećavala nude fotografije i naplaćivala ih 200$ da bi se ispostavilo da ono što šalje ne spada u tu kategoriju. Očekivano, mnogi su se žalili i tražili refundiranje a to je u krajnjoj liniji zbog velike sume koju je OnlyFans morao da vrati nezadovoljnim klijentima dovelo do toga da se promeni politika platforme i da se od sada ljudi koji rade plaćaju na mesečnom nivou a ne kao pre ne nedeljnom. To je iznerviralo seks radnice koje za razliku od Belle samo od toga žive, a zatim i povuklo pitanje koje svi verovatno imaju a to je: zašto je Thorne kao neko čija je ukupna vrednost procenjena na između 5 i 13 miliona dolara uopšte otvorila profil? Za šta joj je pa i potreban na prvom mestu?

Da li je platforma OnlyFans novi izvor zarade za poznate ličnosti? (фото 2)

Na sve optužbe, Bella je prvo rekla da se pojavila na OnlyFans zato što je spremala ulogu. Onda je to opovrgnuo režiser Sean Baker, koji jeste potvrdio da je predložio da se raspita o životu seks radnica ali ne i da ugrožava njihov posao, da bi potom Bella rekla da je zapravo samo želela “da ukloni stigmu u vezi sa seksom, seks radom i generalno negativnost i sramotu koja okružuje reč “seks”” tako što će uvođenjem mejnstrim lica dati podršku, doneti više prihoda i bolju reputaciju za kreatore na sajtovima. Moglo bi mnogo toga da se kaže na temu da u ovom stejtmentu ima dobre ideje, ali i mnogo nelogičnosti i neusklađenosti sa onim što zapravo radi i možda je najbolje barem taj deo priče zatvoriti komentarom jedne od seks radnica koja je na Twitteru napisala: “Ako je Bella Thorne želela zaista da oseti kako je biti seks radnica, mogla je da se preruši, napravi lažno ime, kupi stariji iPhone i počne od nule kao što većina seks radnica mora da radi”. Good one.

Međutim, sva je prilika da nije i da je samo želele da zaradi i to je već drugi deo priče koji je malo teže zatvoriti. Bella je dakle, sasvim jasno, zapravo samo monetizovala svoju poziciju i uvišestručila ono što već ima ali pored nedostatka iskrenosti o razlozima a i o kontentu, ono što jeste glavno pitanje je da li je uopšte iko može kriviti za to što želi još da zaradi? Seks radnice jesu u pravu što se osećaju ugroženo i kao da je platforma iskorišćena ali niko nikada nije rekao da je ekskluzivno njihova, i nakon i kratkotrajnih turbulencija, Bella je nastavila da zarađuje i to toliko ubrzano da se na OnlyFans platformi popela na visoko drugo mesto onih koji najviše zarađuju što trenutno iznosti devet miliona funti mesečno. I nije jedina iz celebrity kruga. Prate je Cardi B sa sedam miliona funti mesečno, Tyga sa pet, Mia Khalifa za skoro isto toliko pa redom, a svi ti milioni govore da OnlyFans postaje sasvim legitiman dodatni izvor prihoda.

Da li je platforma OnlyFans novi izvor zarade za poznate ličnosti? (фото 3)

I nije da se tu iko ikome ubacuje u posao. Seksualne radnice legalno i isplativo nude svoje usluge zarađujući, radeći od kuće, dok poznate ličnosti mahom ne idu tim putem. Oni nude nešto drugo. Neverovatnu privlačnost koju nosi pomisao da možemo da zavirimo u neki neviđeni deo svakodnevice poznate ličnosti koju pratimo i obožavamo. U onu zonu kojoj nemaju pristup svi na Instagramu, i koja je rezervisana samo za najveće fanove koji su spremni da plate taj sadržaj. Istina, nije baš sasvim logično da neko zaista veruje da je dobio ekskluzivnu fotografiju za 15$ koja nije poslata nikom drugom, već samo njemu, ali deo magije leži i u tome. U osećaju da si po nečemu poseban, makar to bila i nedokaziva pretpostavka.

I zato, ma koliko sve suludo zvučalo, a pogotovo ove cifre, ne može biti gigatnski problem. Svidelo nam se to ili ne, svi znamo da je tržište otvoreno i da nema tog pravila koje se ne može uviti i pirlagoditi samo da se zaradi što više. Oni koji nemaju para žele da ih zarade. Oni koji imaju žele još više. Oni koji imaju još više žele najviše. Jedino što stvarno jeste pitanje je do kada? Kada je dosta dodatnih zarada, plus zarada na dodatne zarade, zgrtanja, obrtanja, kada je dosta miliona? Čisto retoričko pitanje, jer nije da ćemo baš saznati iz ličnog iskustva.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor