Pretraga

Danas je Dan planete Zemlje, i da još uvek joj treba pomoć. Evo kako možete da pomognete

Danas je Dan planete Zemlje, i da još uvek joj treba pomoć. Evo kako možete da pomognete

Tekst: BURO.

Današnji dan se svuda na svetu obeležava kao Dan planete Zemlje. Ako ste slučajno gledali "Seaspiracy" (ako niste pustićemo vas da prepišete šta smo mi naučili gledajući ga) onda ne moramo da dodatno objašnjavamo zašto ni ove godine ne dočekujemo ovaj dan u nekoj genijalnoj prazničnoj atmosferi. Sve je isto kao i pre ako ne možda i malo gore, ali je jedna stvar potencijalno bolja. Svest. Kako tako čini se da se malo popravljamo, i bila Greta zahvalna za to ili ne, većina je počela makar da razmišlja o tome šta može da uradi da barem malo popravi globalnu situaciju koja je objektivno katastrofalna. Lista toga šta možemo da uradimo osim da paničimo je duga, i nije sve baš tako jednostavno jer zahteva veća prilagođavanja i odricanja, ali jednu stvar možemo sigurno. Ne košta, nije teška za primeniti, dostupna je stalno, i stvarno je korisna. Edukacija! Ako ništa drugo malo po malo možemo da se edukujemo i saznajemo o stvarnim problemima, i potencijalnim rešenjim i predlažemo da ovog posebnog dana počenete sa osvešćivanjem, istraživanjem i razumevanjem upravo odavde.

slušajte: "what planet are we on?"

Danas je Dan planete Zemlje, i da još uvek joj treba pomoć. Evo kako možete da pomognete (фото 1)

S vremena na vreme je stvarno dobro zapitati se ovo pitanje "na kojoj planeti živimo?" jer ponekada deluje kao da živimo na nekoj drugoj planeti a na ovu samo svraćamo. Ovde dođemo da pokrčimo šume, osušimo vodene resurse, uništimo neke životinjske vrste, zagadimo vazduh, i vratimo se na svoju planetu gde je sve lepo, mirno i sređeno. Međutim, to nažalost nije slučaj već nekom čudnom logikom odlučujemo da uništavamo planetu na kojoj boravimo i od koje nemamo bolju, a i koja bi valjalo da posluži i generacijama i generacijama posle nas. Za slučaj da vam još uvek nije baš najjasnije šta je klimatska kriza i da li je globalno zagrevanje baš tako važna tema podkast "What planet are we on?" je idealan saputnik u otkrivanju ekoloških misterija. Liz Bonin sa gostima ekspertima, aktivistima i poznatim ličnostima istražuje uticaje klimatskih promena, i daje rešenja i praktične savete kako da se barem neki problemi reše.

Gledajte: "chasing coral"

Danas je Dan planete Zemlje, i da još uvek joj treba pomoć. Evo kako možete da pomognete (фото 2)

Tušta je i tma filmova koje bi valjalo odgledati na ovu temu, ali Netflixov dokumentarac  "Chasing Coral" je jedan od onih koji prilino sveobuhvatno objašnjavaju kompleknost i ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Tim ronilaca, fotografa i naučnika, istražuju i dokumentuju nestanak koralnih grebena u okeanima koji postaju sve topliji. Otkrivajući misteriju nestanka korala, pričaju priču o podvodnom životu, ekološkoj katastrofi, i kako se ona može zaustaviti samo kroz zajedničko delovanje.

čitajte: "deep ecology for the 21st century"

Danas je Dan planete Zemlje, i da još uvek joj treba pomoć. Evo kako možete da pomognete (фото 3)

Apsolutno antologijska zbirka eseja inspirisanih radom norveškog filozofa i aktiviste Arne Naessa, koji je pokrenuo "deep ecology" tradiciju. "Deep Ecology for 21st century" je baziran na principima Naessa koji je pokušao da stvori ekološku paradigmu i promenu u društvu. Moglo bi se reći i da je uspeo u tome zato što je njegovo učenje dosta uticalo na osnivače Greenpeace organizacije. Zbirka uključuje tekstove autora kao što su Naess, Chellis Glendinning, Gary Snyder, Dolores LaChapelle, Paul Shepard, koji su istraživali ekologiju od Spinoze do pojave ekofeminizma, i ukoliko zaista želite da razumete šta znači živeti po ekološkim principima, i zašto to nije samo odvajanje otpada i reciklaža, ova knjiga je must read.  


TRI LOKALNE INICIJATIVE


“Eko korijen”

Kako pokrenuti ekološku mail kampanju, kako prepoznati ekološku manipulaciju, šta znači "greenwashing"? Sva ta pitanja pronalaze odgovore ovde! Eko korijen je osnovan sa idejom da bude rasadnik održivih ideja, koje pomažu da razumemo zaštitu životne sredine.

“Eko straža”

Eko straža je neformalna grupa građana koji prvenstveno imaju cilj širenja svesti o značaju borbe za zaštitu životne sredine, na prvom mestu vazduha a svoju borbu vode na sajtu, na Instagramu i na Facebook grupi. Građanska grupa koja želi da se bavi uzrocima problema, i to prilično dobro radi postavljajući važna pitanja.

“Pravo na vodu”

"Pravo na vodu" je mreža koja okuplja organizacije i pojedince ujedinjene u borbi za pristup vodi. Štite vodu kao javno dobro kao što jeste i bore se za direktnije uključivanje stanovništva i lokalnih zajednica u procese odlučivanja o ovom resursu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor