Kada se setimo ovih stvari iz 2020. možda zapravo i nije bila baš tako loša

    29.12.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/12/Best_of_2020_cover.jpg

    2020. će gotovo sigurno biti upamćena kao broj jedan godina za koju smo jedva čekali da se završi, ali dobro je znati da smo čak i u takvoj godini imali neke sjajne trenutke koje ćemo pamtiti. I to ne samo na individualnom planu, nego planetarno, desile su se neke sjajne stvari kojih se vredi sećati i koje biramo da ne zaboravimo, i koliko god ova godina stvarno zaslužila da se istrese i pusti voda za njom, zaslužila je i veliki aplauz.

    Tako je, aplauz, jer smo naučili svašta, malo vratili prioritete, ali i još važnije od svega, izvojevali neke ozbiljno velike planetarne pobede i neverovatno ali istinito, čini se da nam se posle ove godine smeši mnogo lepša, ravnopravnija budućnost. Dakle, po čemu želimo da pamtimo godinu koja je uskoro iza nas?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/12/1609254788894955.jpg

    Harvey Weinstein osuđen na 23 godine zatvora

    Bilo je mučno, dugotrajno, i za žrtve krajnje iscrpljujuće, ali je ova godina konačno donela nekakav epilog i stavila tačku na godine seksualnih zlostavljanja i napada. Nekadašnji holivudski moćnik, producent Harvey Weinstein osuđen je u martu na 23 godine zatvora nakon što je proglašen krivim zbog silovanja dve žene. Iako je objektivno stanje stvari daleko kompleksnije od ova dva primera, dovoljno je da se smatra pobedom pokreta #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja, stajanje na put seksualnom predatoru i podsetnik o čemu to više niko nikada ne bi smeo da ćuti.

    Ženska prava: Besplatni tamponi i ulošci za sve žene u Škotskoj

    Škotska poslanica Monica Lenon iz partije Laburista zalagala se za zakon koji će biti „predvodnik u svetu“ za besplatan pristup sanitarnim proizvodima za žene, poput uložaka i tampona u javnim zgradama. Sjajan predlog i još sjajniji epilog budući da je škotski parlament jednoglasno odobrio zakon kojime će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama i koji će omogućiti da niko ne ostane bez osnovnih proizvoda za menstruaciju. Higijena ne sme da bude luksuz nego osnovno pravo svih i nadamo se da će Škotska biti primer dobre prakse za sve one koji će krenuti ovim putem u narednoj godini.

    “Parazit” dobio Oskara za Najbolji film

    O da, znamo šta se pomislili: “To je bilo ove godine??”. Dap, i te kako jeste, iako je činjenica da vreme pre pandemije deluje kao daleka, daleka prošlost. “Parazit” i južno-korejski režiser Bong Joon-ho su odneli nagrade za najbolji originalni scenario, najbolju režiju, najbolji strani film, ali i onu najznačajniju – za najbolji film, čime je zvanično ispisana nova stranica istorije Oskara. Pobeda ovog filma je osim što je zaista bila pravična jer je u pitanju apsolutna genijalština, ujedno postala i simbol pobeda diverziteta i zvaničan divan dokaz, da budući dobitnici za Najbolji film mogu da budu odakle god i sa bilo kog meridijana.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/12/1609254696930677.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/12/1609255853062626.jpg

    planeta je malo ozdravila

    Okej, nisu se baš delfini vratili u kanale Venecije (za početak jer nemaju gde da se vrate pošto ih tamo nikada nije ni bilo) ali svuda na svetu jeste bilo malo čistije zbog manje turista, manje gužve i manje bahatog ponašanja. Avio saobraćaj je gotovo potpuno obustavljen u nekoliko navrata što je dovelo do toga da se emisija ugljen-dioksida znatno smanjila, zahvaljujući čemu su primetna znatna poboljšanja na ozonskom omotaču. Tako da svi oni koji još uvek misle da su klimatske promene koje smo sami uzrokovali izmišljostina, da razmisle još jednom i odluče kako će da pomognu planeti u 2021.

    Black lives matter revolucija

    Ubistvo Georgea Floyda bio je okidač koji je rasplamsao proteste širom sveta. Između 15 i 26 miliona ljudi je učestvovalo u globalnim Black Lives Matter protestima, u 60 zemalja sveta i preko 2000 gradova. Protesti su pozivali na hapšenja policajaca koji su ubili Floyda, ali je pitanje bilo sistemsko i mnogo dublje od svakog pojedinačnog zločina i Black Lives Matter je pokrenuo talas rasklapanja institucionalnih struktura baziranih na suprematiji i rasizmu, kroz sve industrije. 2. jun je bio dan kada su u znak solidarnosti svi postavljali crni kvadrat u ime borbe protiv rasizma i u znak solidarnosti sa BLM protestom, ali nadamo se i iskoristili to kao priliku da razmisle o sopstvenim predrasudama.

    Saznaj više:
    Povezani članci: