Pretraga

Kako ostati motivisan kada biste najradije prespavali sve?

Kako ostati motivisan kada biste najradije prespavali sve?

Tekst: BURO.

Ako se svako jutro iznova pitate “da li prosto mogu da ostanem u krevetu i prespavam sve?” imamo dve vesti za vas. Prva je uglavnom dobra zato što govori da nije do vas. Niste usamljeni, jer je osećanje apsolutne apatije sveprisutno i stvarno nije ni do koga lično, prosto do situacije je. Druga je već malo lošija i glasi: ne, ne možete da prespavate. Nažalost ili na sreću, život se kotrlja dalje i uprkos tome što je dvadesetosmi peak sedamdesettrećeg talasa u toku, u godini koja nikad nije duže trajala i deluje da se nikada neće završiti, obaveze još uvek čekaju na nas, poslovi se gomilaju. Još uvek niko nije smislio patent kako da posao bude gotov, a da ga ne radimo, zar ne? Tako da, glavno pitanje nije “mogu li da prespavam sve do proleća?” iako znamo da veoma rado biste, nego “kako da ostanem dovoljno motivisan/a kada ne vidim nikakvu poentu jer je sve apsolutno naopako?”

Za čudo, ali ima nekoliko dobrih načina (i prilično jednostavnih) da uspemo u tome, iskobeljamo se iz kreveta, vratimo motivaciju i kakvu takvu želju za produktivnošću.

Obucite se za posao

Jeste, jeste, zvuči suludo sedeti na sofi kod kuće u sakou i pantalonama (dobro der, ne morate odmah baš preterivati), a i ove trenerke i pidžame su taaako udobne ali - dosta je bilo!

Radićemo od kuće ko zna do kada i stvarno više nije fora da izgledamo kao u sred najgorih ispitnih rokova i samo se malo s vremena na vreme začešljamo pred zoom sastanak.

Šalu na stranu, ovde je izgled najmanje problematičan, i nije uopšte u pitanju kako izgledamo koliko kakvo je naše mentalno stanje. Obući se i spremiti daje neki osećaj smisla i svrhe, kao da negde idemo, za negde smo se spremili, a isto tako vraća dostojanstvo pidžamama i trenerkama koje opet postaju sveti komadi koje kada obučemo znamo da je vreme za izležavanje, novu epizodu omiljene serije, knjigu ili odmor, a ne svaki dan ceo dan. Sređivanje stvarno može da popravi raspoloženje i percepciju o sebi samima, i ako vam posao dozvoljava da ga tako spremljeni radite i sa neke druge lokacije ne samo krevetne, obavezno to iskoristite i malo izađite napolje.

Definišite granice i pridržavajte ih se!

Jako ali JAKO bitno. Sad već svi imamo iskustva u tome kako se "još jedan mali brzinski sastanak” pred kraj radnog vremena očas posla pretvori u sat vremena više prekovremenog rada, i znamo da nam se to ne sviđa. Znamo i kako se lako opsednemo poslovnim zadacima, i radeći jedan za drugim shvatimo da je devet sati uveče.

Tokom ovog čudnog perioda, lako je zaboraviti da smo nekada imali radno vreme.

Duže spavanje ujutru i ostajanje kasnije, uveče možda nekome zvuči privlačnije od fiksnog 9 do 5 ali je rutina užasno važna i za naš um i za telo, tako da u cilju ostajanja što sabranijim i normalnijim, uvedite neko radno vreme. Ako stvarno možete da birate super, good for you, odaberite šta vam deluje kao najmanje zlo, ali se pridržavajte. Što da biste sami poštovali sopstveno vreme, što da bi ga poštovali drugi. 

Nagradite sebe

Pušači znaju kako izgleda taj sistem nagrađivanja kada sebi kažu “završim još ovo pa da zapalim”. Primer je daleko od srećnog i, da se razumemo upravo ova toksična veza i viđenje cigare kao nagrade čini da je sa ovom navikom nemoguće prekinuti, ali princip valja iskoristiti, samo u zdravije svrhe. Postavite sebi nekoliko kratkoročnih ciljeva u toku dana i kada ispunite cilj nagradite sebe brzinskim skokom po omiljenu kafu, ili vremenom da napravite voćnu salatu, ili gledanjem epizode omiljenog sitkoma. Rad od kuće nam je dao prostora da reorganizujemo sebe i svoj dan, a ovo je možda najbolji deo te reorganizacije. 

Ni svet ni posao neće propasti za tih petnaestak minuta gore dole, a energija koja se dobije iz ovih malih predaha je nezamenljiva.

Nađite nešto čemu se radujete

Zeznuto, znamo. Ko čemu i može da se raduje kada je nemoguće praviti ikakve planove. Ipak, važno je imati na umu da ni ovo neće trajati zauvek iako tako sada ne izgleda i da ćemo recimo sledeće godine u ovo vreme prilično izvesno živeti neke bolje dane. Planirajte za tad. Istražujte sada koje će biti to prvo veliko putovanje sledeće godine za koje ste štedeli duže od planiranog, beležite, zaokružujte na mapi, obeležavajte na Googleu. Razmislite da li želite nešto da pokrenete, a stalno odlažete? Da li postoji neka ideja koja vas već duže uzbuđuje? Sve je moguće, a sada imamo sasvim dovoljno vremena da postavimo neke nove temelje za neke buduće nas. Ako ništa drugo, uvek nam ostaje radovanje malim stvarima. Filmsko veče koje planiramo za subotu, pravljenje omiljenog kolača za probranu ekipicu koja će svratiti u nedelju popodne na čašu dobrog vina, slatkiše i tračeve, nova knjiga koju ćete konačno početi da čitate. Male radosti, male pobede!

Radite nešto sa strane

Ne mislimo nužno na još jedan posao, da se razumemo (mada je i to dobrodošlo ako planirate sopstveni biznis), nego na održavanje motivacije kroz bilo šta što vas istinski uzbuđuje. Mnogi rade poslove koje nisu planirali ni želeli i koji im ne pružaju zadovoljstvo pa je zato važno u danu baviti se makar i veoma kratko nečim što želimo. Možda smo zarobljeni u eksel tabelama po ceo dan, sa tajnom željom da postanemo food blogerka ili pisac ili keramičar. Radite to! Nije retkost da se iz hobija razviju i pravi biznisi, a ako ništa drugo, barem ćete imati onaj deo dana u kom iskreno uživate.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor