Studio Ghibli dobio počasnu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu

    23.05.2024.
    RECOMMENDED

    Japanski gigant animacije Studio Ghibli u ponedeljak je dobio počasnu Zlatnu palmu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu za doprinos kreativnosti u žanru kroz globalne hitove kao što je „Spirited Away,“ obeležavajući prvi put da je nagrada dodeljena instituciji, a ne pojedincu.

    Uz holivudske velikane, japanski studio koji su utelovili dva izuzetna pripovedača, Hayao Miyazaki i Isao Takahata, i mnoštvo kultnih likova, uneo je svež vetar u animirani film tokom protekle četiri decenije, saopštili su organizatori.

    miyazaki 1

    Studio su pokrenuli ovaj dvojac 1985. godine, nakon uspeha prethodne godine filma „Nausicaa of the Valley of the Wind,“ koji je režirao Miyazaki — koji će kasnije osvojiti dva Oskara, uključujući za „Spirited Away“ — i producirao Takahata, njegov prijatelj i rival.

    Dobijamo ovu nagradu zahvaljujući fanovima širom sveta koji vole naša dela – rekao je Goro Miyazaki, najstariji Hayaoov sin, na bini u Kanu, primajući festivalsku nagradu uz ovacije publike.

    Ovu nagradu smo shvatili kao poruku nama, ‘Radite dobar posao i narednih 40 godina – rekao je mlađi Miyazaki, i sam filmski reditelj.

    Hayao se pojavio u video poruci koja je puštena tokom ceremonije, rekavši: Hvala vam puno.

    Ghibli o budućnosti

    Festival je prikazao četiri kratka animirana filma koje je napisao i režirao stariji Miyazaki, a koja se prikazuju u Muzeju Ghibli u Mitaki, zapadno od Tokija, uključujući „Mei and the Baby Cat Bus“ i „Boro the Caterpillar.“

    Goro Miyazaki je rekao novinarima nakon ceremonije: Pretpostavljam da je studio prepoznat kao grupa zanatlija, a ne kao biznis. Rekao je da ga je iznenadilo što su Ghibli filmovi stekli tako značajnu popularnost van Japana otkako su streaming servisi poput Netflixa počeli da ih distribuiraju 2020. godine – Nismo očekivali da će naši filmovi biti toliko popularni.

    Najnoviji Ghibli animirani film, „The Boy and the Heron,” dobio je ove godine američku Oskar nagradu, drugi za starijeg Miyazakija. Iako je suosnivač studija najavio svoje povlačenje 2013. godine, počeo je svoj najnoviji rad 2017. godine.

    Nemamo pojma šta će se dogoditi sa Ghibli studiom u budućnosti – rekao je Goro.

    Ghibli

    Uz podršku A1 Pametnog putnog osiguranja i Xiaomi 14 Serije, BURO.Srbija vam donosi priče sa 77. Kanskog filmskog festivala.

    Foto: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: