Šta raditi, gde ići, šta gledati: Ultimativni vodič za savršeno iskorišćen vikend

    09.07.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/weekendcover.gif

    Svaki vikend jedva čekamo, ali isto tako svaki provedemo ili poluradno, ili sa odjednom previše slobodnog vremena koje ne znamo kako da iskoristimo. Započne se nekoliko knjiga, nekoliko serija, vide neki ljudi, posete neka mesta, ali sve u svemu često se dogodi da nam deluje da ništa od toga nije pametno i lepo iskošćeno. Upravo zato, da malo pomognemo u usmeravanju predlažemo nekoliko stvarno dobrih stvari koje možete dodati na svoju vikend to-do listu. Ako štiklirate više, sjajno. Ako ispunite makar i jednu i u tome istinski uživate, jednako sjajno. Bacite pogled šta smo izdvojili i vikend može da počne!

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/1625832146575.jpg

    meksička kinematografija

    Malo šta nas toliko obraduje kao novi naslov na Netflixu koji nije na engleskom jeziku. Ovaj put u pitanju je „Tragic Jungle“ meksičke autorke Yulene Olaizola, a priča iako na tragičan način, u svojoj suštini prati ženu u borbi sa slobodu i samostalnost. Da bi pobegla od ugovorenog braka na koji je naterana, žena beži u dubine džungle gde su nekada živele Maje, i gde nepripitomljena priroda spaja ljudsko i natprirodno. Dinamično, potresno, začudno i prilično snažno. Priča o borbi za svoje parče slobode i spremnosti da se plati bilo koja cena za to. 

    Vreme za poeziju

    Subota zvuči kao dobar dan za baciti se na poeziju. Ako ne znate odakle da počnete predlažemo od “The Facts of Life” irskog pesnika Pádraiga Ó Tuama koji vrlo trezveno podseća šta je sve život i kako je užasan i predivan u isto vreme. Ili pak otkrijte poeziju mlade pesnikinje Jane Radičević. Ili se ponovo zaljubite u pisanje Sylive Plath i njene pesme iz zbirke “Ariel”. Poručite i jedva čekajte!

    muzika za sve situacije

    S obzirom na to da smo u ovo ludo vreme svi jednako zbunjeni da li želimo da budemo kod kuće ili idemo u daleke avanture i uzbuđenja, ekipa iz The New York Timesa je počela stidljivo sa prikupljanjem pesama koje su idealne za obe varijante. At Home and Away Summer Playlist je od jednostavnih početaka narasla u ozbiljnu plejlistu i razvila se u prilično savršenog saputnika šta god da planirate ovog leta.

    pronađite novu omiljenu knjigu

    Ako već do sada niste, odaberite neku od knjiga iz velikog letnjeg specijala novih izdanja. Bilo da ste raspoloženi za malo kvalitetne ljubavne drame, ili vam nedostaje da se dobro ismejete, ili vam treba neko da vas istinski razume, naći ćete svog savršenog letnjeg partnera ovde.  

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/1625832146536565.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/1625832146987779.jpg

    umetnost u gradu

    Dok su petak i subota rezervisani za dinamična događanja, prepuna minglovanja, i njihanja u ritmu muzike za ples, nedelje su obično malo mirnije, idealne za događanja koja nam traže fokus, pažnju i posvećenost, ali i dobro raspoloženje za malo priče i druženja. Svratite do Muzeja savrmene umetnosti na izložbu „Efekat pregleda“ koja je nezaobilazna preporuka jer govori o važnim problemima savremenog sveta i složenosti ekoloških problematika i njihovih neraskidivih veza s problemima poput korporativnog imperijalizma, suvereniteta starosedelaca, rodne pripadnosti. Ili možete da ovu nedelju izdvojite za posetu Novoj galeriji vizuelnih umetnosti gde se sutra od 18h otvara nova izložba “Crna ti” gde Nadežda Kirćanski i Sanja Latinović u svojim radovima istražuju fenomene života i osećanja savremenog čoveka, i suprotstavljaju svoje umetničke prakse.

    Saznaj više:
    Povezani članci: