Pretraga

Šta raditi, gde ići, šta gledati: Ultimativni vodič za savršeno iskorišćen vikend

Šta raditi, gde ići, šta gledati: Ultimativni vodič za savršeno iskorišćen vikend

Tekst: BURO.

Svaki vikend jedva čekamo, ali isto tako svaki provedemo ili poluradno, ili sa odjednom previše slobodnog vremena koje ne znamo kako da iskoristimo. Započne se nekoliko knjiga, nekoliko serija, vide neki ljudi, posete neka mesta, ali sve u svemu često se dogodi da nam deluje da ništa od toga nije pametno i lepo iskošćeno. Upravo zato, da malo pomognemo u usmeravanju predlažemo nekoliko stvarno dobrih stvari koje možete dodati na svoju vikend to-do listu. Ako štiklirate više, sjajno. Ako ispunite makar i jednu i u tome istinski uživate, jednako sjajno. Bacite pogled šta smo izdvojili i vikend može da počne!

Šta raditi, gde ići, šta gledati: Ultimativni vodič za savršeno iskorišćen vikend (фото 1)

meksička kinematografija

Malo šta nas toliko obraduje kao novi naslov na Netflixu koji nije na engleskom jeziku. Ovaj put u pitanju je "Tragic Jungle" meksičke autorke Yulene Olaizola, a priča iako na tragičan način, u svojoj suštini prati ženu u borbi sa slobodu i samostalnost. Da bi pobegla od ugovorenog braka na koji je naterana, žena beži u dubine džungle gde su nekada živele Maje, i gde nepripitomljena priroda spaja ljudsko i natprirodno. Dinamično, potresno, začudno i prilično snažno. Priča o borbi za svoje parče slobode i spremnosti da se plati bilo koja cena za to. 

Vreme za poeziju

Subota zvuči kao dobar dan za baciti se na poeziju. Ako ne znate odakle da počnete predlažemo od “The Facts of Life” irskog pesnika Pádraiga Ó Tuama koji vrlo trezveno podseća šta je sve život i kako je užasan i predivan u isto vreme. Ili pak otkrijte poeziju mlade pesnikinje Jane Radičević. Ili se ponovo zaljubite u pisanje Sylive Plath i njene pesme iz zbirke “Ariel”. Poručite i jedva čekajte!

muzika za sve situacije

S obzirom na to da smo u ovo ludo vreme svi jednako zbunjeni da li želimo da budemo kod kuće ili idemo u daleke avanture i uzbuđenja, ekipa iz The New York Timesa je počela stidljivo sa prikupljanjem pesama koje su idealne za obe varijante. At Home and Away Summer Playlist je od jednostavnih početaka narasla u ozbiljnu plejlistu i razvila se u prilično savršenog saputnika šta god da planirate ovog leta.

pronađite novu omiljenu knjigu

Ako već do sada niste, odaberite neku od knjiga iz velikog letnjeg specijala novih izdanja. Bilo da ste raspoloženi za malo kvalitetne ljubavne drame, ili vam nedostaje da se dobro ismejete, ili vam treba neko da vas istinski razume, naći ćete svog savršenog letnjeg partnera ovde.  

Šta raditi, gde ići, šta gledati: Ultimativni vodič za savršeno iskorišćen vikend (фото 2)

Party time!

Ukoliko ostajanje kod kuće za vikend stvarno nikako ne može da se desi u vašem univerzumu, onda znate da je vreme za žurku! I to onu koja je pored žurke i pravi spektakl, događaj za sebe sasvim posebnih razmera. Nakon godinu dana od prethodnog događaja, kraljice otvaraju novu sezonu drag show programa u Kulturnom centru Grad da se tope uz raskošnje letnje večeri i da đuskamo svi zajedno uz letnje pop hitove. Slavi se ljubav, leto, sloboda, i to uz najbolje zvukove koje možete da zamislite i poznata imena drag scene kao što su Dekadenca, Karma Geddonia, Dita von Bil i druge. 

i znanje i uživanje

Možda vam to na prvu deluje kao sasvim neprivlačna ideja, ali ostati kod kuće je takođe još uvek opcija. Zapravo još i lepša nego pre, jer nije da moramo samo možda prosto i jednostavno želimo. Ukoliko je tako iskoristite svoje dane za neko novo znanje, i kurs o rimskoj i grčkoj mitologiji zvuči kao sjajna ideja. Mitovi su sjajne priče o vrednostima koje ne prolaze i problemima koji su manje više uvek isti, i ako ste raspoloženi za malo zanimljive istorije, a uz to i kvalitetne drame i priča o ljudskoj prirodi, seksu, ljubavi, ludilu i smrti, obnavljanje mitologije je sjajna ideja.

Šta raditi, gde ići, šta gledati: Ultimativni vodič za savršeno iskorišćen vikend (фото 3)

umetnost u gradu

Dok su petak i subota rezervisani za dinamična događanja, prepuna minglovanja, i njihanja u ritmu muzike za ples, nedelje su obično malo mirnije, idealne za događanja koja nam traže fokus, pažnju i posvećenost, ali i dobro raspoloženje za malo priče i druženja. Svratite do Muzeja savrmene umetnosti na izložbu "Efekat pregleda" koja je nezaobilazna preporuka jer govori o važnim problemima savremenog sveta i složenosti ekoloških problematika i njihovih neraskidivih veza s problemima poput korporativnog imperijalizma, suvereniteta starosedelaca, rodne pripadnosti. Ili možete da ovu nedelju izdvojite za posetu Novoj galeriji vizuelnih umetnosti gde se sutra od 18h otvara nova izložba “Crna ti” gde Nadežda Kirćanski i Sanja Latinović u svojim radovima istražuju fenomene života i osećanja savremenog čoveka, i suprotstavljaju svoje umetničke prakse.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor