London Calling: Sopran Tamara Rađenović predstavlja svoja OMILJENA MESTA u engleskoj prestonici  

19.12.2023.
RECOMMENDED

Sopran Tamara Rađenović, svetski priznata muzička zvezda kojoj je velika Montserrat Caballé predvidela planetarni uspeh i koja je ove godine uvrštena na Forbesovu listu 30 ispod 30, već nekoliko godina živi i radi u Londonu. U engleskoj prestonici diplomirala je solo pevanje, na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music, a prošle godine dobila je trajnu vizu za boravak u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao vrhunski muzički talenat koji doprinosi kulturi ove zemlje.

Posle grandioznog koncerta 2022. godine – u velikoj dvorani Kolarca, operska diva sada već tradicionalno, nastupa u Beogradu. Pred koncert koji je nazvan Novogodišnja čarolija, a koji se održava 27. decembra (od 20 časova na Kolarcu), i predstavlja jedan od najuzbudljivijih događaja klasične muzike u našoj zemlji, Tamara Rađenović, za Buro, otkriva svoja omiljena mesta u Londonu.

HYDE PARK

Jedan od mojih omiljenih parkova u Londonu, pored Battersea i Richmond parka. Pored toga što obožavam energiju ovog grada koji nikad ne spava, odlazak u park mi je poseban ritual. Kada je lepše vreme, koristim priliku da uhvatim malo sunca i da čitam knjigu ili kompoziciju na kojoj radim.

Ono što je karakteristično za parkove koje sam pomenula je da zbog njihove veličine uopšte nemate osećaj da su grad i sva buka grada tako blizu vas. U Richmond parku imate osećaj da ste usred šume i dok šetate, pored vas povremeno i potpuno spontano prolaze jeleni… Nverovatno.

IMG 6235
IMG 6262

WINDSOR

Iako nije deo Londona, jako lako se stiže vozom do Windsora, pa sam ga oduvek posmatrala kao malo dalji deo Londona, a dodala bih samo to da London ima 32 „boroughs“ odnoso sastavljen je od 32 gradića, od kojih svaki ima svoj centar, glavnu ulicu itd…

Zamak u Windsoru je star 1 000 godina i sagradio ga je Viljem osvajač, koji je ključna figura u osnivanju britanske monarhije. Impresivno zdanje i spolja i unutra okruženo je nepreglednim baštama, livadama, šumom… Volim i male britanske pabove u okolini zamka, gde zaista može da se oseti duh lokalnih Engleza.  

tamara radjenovic 777

ROYAL ALBERT HALL

Moj dream place, mesto na kojem bih volela da nastupim. Nažalost, imam samo ovu sliku blizu scene kada smo čekali da izađe Robbie Williams. Sviđa mi se što u tako kultnoj sali koju je otvorila kraljica Viktorija krajem 19. veka možete da gledate balet, operu, rok koncert, pop koncert, pa čak i teniski turnir. Jednostavno, dom za umetnike koji ne vidi granice.

Osim nastupa Robbija Williamsa posebno pamtim odlazak na dodelu nagrada Classic FM kada sam se tek preselila u London i tada sam prvi put gledala kako nastupaju Hans Zimmer i Ludovico Einaudi. U posebnom sećanju su mi i balet Krcko Oraščić i koncert Gypsy Kings.  

314473095 665691788458309 7467881766921198337 n

VICTORIA AND ALBERT

Ovaj muzej često posećujem jer osim umetničkih dela koji su deo stalne postavke, u njemu se konstantno održavaju neke nove izložbe, performansi, događaji… Baš prošle nedelje sam gledala jedan performans koji prati razvoj mode od 18. veka do danas… Sviđa mi se što spaja tradicionalno i moderno, pa možete da vidite kulturno nasleđe svih kontinenata, takođe i sjajne slike i skulpture, ali i ono što je danas aktuelno (kao na primer ovaj luster sa slike od stakla je delo Dale Chihuly-ja).

Uvek mi je drago da prođem pored dela gde su skulpture Francois Rodina, iza kojih stoji bista srpskog viteza Strahinjića Bana, koju je uradio hrvatski vajar Ivan Meštrović, a po čijoj ideji je urađen i Mauzolej našeg crnogorskog pesnika Njegoša. Imala sam priliku da nastupim takođe u ovom velelepnom zdanju.  

tamara albert edited scaled

WINTER WONDERLAND

Svakog decembra se jedan deo Hyde parka pretvori u novogodišnju čaroliju, luna park sa pregršt zanimljivih aktivnosti, rolerkostera i štandova sa svom hranom koju obično izbegavate – jer brinete o svom izgledu i(li) zdravlju.

Uglavnom, kad sam u Winter wonderlandu ne izbegavam ništa (osim neke baš opasne rolerkostere), jer se osećam kao dete.  

IMG 3874

BOND STREET

Kultna londonska ulica, stanište mnogobrojnih haute couture brendova, juvelirskih kuća, brendova satova, ali i galerija.

Ulica povezuje Oxford street i Piccadilly, gde volim da izađem vikendom na ručak ili večeru, pa je samim tim za mene zaista nezaobilazna.  

IMG 1388 1

REGENT STREET

Po mom mišljenju jedna od najlepših ulica u Londonu. U Novodišnjem periodu je posebno magična sa anđelima koji su zakačeni i svetle.  

777 tamara 777

COVENT GARDEN

Svaki umetnik mora da pomene i ovu lokaciju u Londonu, koja je dom zgradi Royal Opera House, Royal Baletu ali i Covent garden marketu koji je zaista božanstven u ovom prazničnom periodu takođe. Interesantno je što mogu da se vide i razni performansi uličnih performera koji okupe veliki broj gledalaca.  

411310062 18400217839003273 8792065220883018481 n

ALIGATOR BAR – LOUIE, SOHO

Ovo je moj omiljeni bar u Londonu, gde izađem kad imam vremena za noćni provod. Sjajna muzika, iz 80-tih uglavnom, ali je i atmosfera slična tom periodu.  

IMG 2496 1

AMAZONICO

Na Berkeley squareu, inspirisan prašumama Amazonije, sa latino kuhinjom i odličnim suši izborom, nalazi se jedan od mojih omiljenih restorana.

Obično, kada poželim malo posebniji izlazak van mog Čelzija – u kojem živim, biram Amazonico.  

E5549B78 BA6C 46CF 88A6 E9E8D76D732B

Saznaj više:
Povezani članci: