Pretraga

BURO. vodič: Dešavanja u gradu: 9 - 15. januar

BURO. vodič: Dešavanja u gradu: 9 - 15. januar

Tekst: BURO.


Praznici su sad zvanično prošli, barem ovi kalendarski, iako svakako možete da nastavite da slavite svaki dan, i zalijete penušavcem regularnu sredu ili se častite kolačem za doručak u ponedeljak. Ipak šta god činili da radna nedelja prođe lakše sigurno je da moramo malo po malo da se vraćamo u kancelarijske dane i dnevne rutine. Ali i nedeljne obilaske događanja u gradu! Krećemo laganim ritmom po novim izložbama i po nekoj svirci dok se godina polako zahuktava.

BURO. vodič: Dešavanja u gradu: 9 - 15. januar (фото 1)

Sanja Kojić Mladenov autorka je izložbe koja se bavi preispitivanjem rodnih uloga i odnosa, stereotipa, pozicija žene u društveno-političkim i umetničkim sistemima, kao i pitanjem identiteta. Aktuelni koncept pod nazivom "Destruction and Recovery "povezuje rad četiri umetnice kroz intermedijsku umetničku praksu. Selma Selman koristi umetnost kao sredstvo za izazivanje društvenih promena i vekovnih predrasuda i izolacije pojedinih zajednica izvan vladajućeg vrednosnog sistema. Sigalit Landau se bavi propitivanjima kolektivnog identiteta, nacionalne istorije i mitologije, Vesna Perunović preispitivanjem problema koje stvaraju geopolitičke granice, zatvorenost i ksenofobičnost društva, a Ana Vujović polazi od motiva nacionalne ornamentike prisutne na tradicionalnim ćilimima, u koje uvodi simbolične greške.
Izložba se otvara u utorak 14. januara i traje do 13. februara.

BURO. vodič: Dešavanja u gradu: 9 - 15. januar (фото 2)

Marijana Janković je autorka izloženih fotografija a njena izložba pripada umetničkim projektima koji se bave fenomenologijom memorije, u okviru koje umetnici tragaju za sećanjima, vlastitim identitetom, smislom postojanja i njegovim umetničkim izrazom. Autorka pribegava umetničkom stvaralaštvu koje uspostavlja kontinuitet i umirujuće osećanje pripadnosti prevođenjem porodične arhive i istorijata u doživljaj svog identiteta, putem umetničkih tehnika kolažiranja, i razvijanja sećanja u narativ umetničke knjige.
Izložba se otvara u utorak 14. januara i traje do 13. februara.

BURO. vodič: Dešavanja u gradu: 9 - 15. januar (фото 3)

None無 • MKDSL & Peđa Milutinović • Vladimir Jelenković

Half

Potpuno nesvakidašnja ekipa druge januarske subote u Halfu. Ovaj vikend rezervisan je za specijalni live koncept koji će izvesti japanski sastav NONE無, sastav KABLOVI, koji čine MKDSML i Pedja Milutinović, a pridružiće im se i pijanista i kompozitor Vladimir Jelenković. Skroz drugačije i osvežavajuće i definitivno nastup od koga ne znate šta da očekujete. 

BURO. vodič: Dešavanja u gradu: 9 - 15. januar (фото 4)

"Srpski selfie 2020"

Galerija Doma omladine

Boris Burić i Nenad Racković 14. januara u Domu omladine predstavljaju svoj zajednički projekat - transmedijsku izložbu koja kroz različite, ekspresivne tehnike umetničkih izraza izmešta svoj stav iz jednog medija u drugi. Konceptualno objedinjen narativni tok u izloženim radovima predstavlja svojevrsni presek kritičkog stava umetnika prema sistemu, društvu koje i dalje počiva na vrednostima devedesetih godina i recidivnom stanju sa kojim se svakodnevno suočavamo. 

BURO. vodič: Dešavanja u gradu: 9 - 15. januar (фото 5)

Oskar Wilhelm Fischinger je bio animator, filmadžija i slikar, poznat po ljubavi prema apstrakciji i apstraktnim muzičkim animacijama dekadama pre muzičkih videa i kompjuterske grafike. Radio je specijalne efekete za film "Žena na mesecu" Fritza Langa, i mnogo uticao na Disneyevu fantaziju. Uradio je preko 50 kratkih filmova i Karavansaraj 16. januara organizuje  veče upoznavanja sa istim.

BURO. vodič: Dešavanja u gradu: 9 - 15. januar (фото 6)

Dogz on Therapy

KC Grad

Ako vam treba doza stvarno eksperimentalnog zvuka, ovaj vikend pravac u KC Grad gde se predstavlja ekipa nove beogradske rejv scene, DJ-evi koji pokazuju neobičniji i eksperimentalniji zvuk koji se ne bazira na klasičnom obliku rejv muzike. 

Ostavite komentar