Novi dokumentarac o Olsen bliznakinjama istražuje njihov uticaj na kulturu

    05.07.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/olsencover.jpg

    Preslatke sestre Olsen nisu imale tako sladak život. Budući da su odrastale u imućnom delu Holivuda, roditelji su im već u šestom mesecu života obezbedili prvi glumački angažman za „Full House“. Omiljene američke bliznakinje, Mary-Kate i Ashley, tutnute su u svet glume „bez svog znanja i svoje volje“ i u njemu su plivale do 2004. godine. Njihovo detinjstvo obojeno je blicevima paparaca i obeleženo neumesnim pitanjima voditelja o nevinosti šesnaestogodišnjih devojčica i tome koliko kilograma imaju. Uprkos činjenici da su se davno sklonile od očiju javnosti, sestre su uspele da uz odsustvo društvenih mreža postanu jedne od najmoćnijih (modnih) influenserki današnjice. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1657119724992923.jpg

    Kada su prvi put u svom tinedjž dobu osvestile svoj dotadašnji (glumački) put, shvatile su da se osećaju kao dodaci u cirkusu. Gledajući sopstvene slike iz detinjstva, sa njima nisu mogle da se povežu i prepoznaju. Iza niza uloga i filmova koje je Amerika obožavala, krio se očaj devojčica koje su samo želele normalno detinjstvo. Poslednji zajednički filmski angažman potpisale su za „New York Minute“ 2004. godine, nakon čega se povlače iz glume kako bi se fokusirale na studije. Ipak, i na NYU-u doživele su isti tretman – koje su dobijale od voditelja i paparaca – od kolega sa fakulteta. Oni su prodavali priče i fotografije sestara sa žurki tabloidima, a Mary-Kate su mediji proganjali zbog njenog poremećaja u ishrani, o kom je prvi put javno progovorila u emisiji kod Ellen DeGeneres. 

    Uprkos strujama koje su ih vukle u centar holivudskog ludila, uspevale su da budu daleko od reflektora, a kada su se pojavljivale u javnosti, to je bilo isključivo poslovne prirode. Sestre Olsen su napravile tranziciju iz glumačkog u modni svet i to prilično uspešno, a ideja za njihov brend je nastala kao lični projekat 2005. godine kada je Ashley izazvala sebe da napravi savršenu majicu. Bliznakinje su u međuvremenu postale i glavne ambasadorke #allblackeverything estetike (delom zbog skrivanja od paparaca) a njihov modni uticaj zajedno sa linijom – The Row – nastavio je da raste.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1657119724863001.jpg

    Mary-Kate i Ashey su uticale na modu, pop kulturu, ali i opsesiju bliznakinjama kao takvima, iako su ostale holivduska enigma. Njihova obožavateljka, Zara Meerza, u filmu koji je njen lični projekat pokušava da pronikne u srž opsesije sestrama Olsen. Dokumenatarac o njihovom sveobuhvatnom uticaju stiže u pravo vreme – kada su granice između javnog i privatnog svakog dana sve maglovitije – sada kada je ponovo potrebno da revidiramo pojmove tinejdžerki, njihove zaštite, uticaja, moći, popularnosti, bilo da je reč o najpoznatijim holivudskim bliznakinjama ili „običnim“ devojčicama.

    Saznaj više:
    Povezani članci: