Pretraga

Večita inspiracija: Stiže knjiga o Virgilu Ablohu, evo šta da očekujete

Večita inspiracija: Stiže knjiga o Virgilu Ablohu, evo šta da očekujete

Tekst: BURO.

(Modni) svet je 28. novembra na kratko stao usled smrti Vrigila Abloha, dizajnera, DJ-a, vizionara modernog doba i kreativca ispred svog vremena. Njegov uticaj koji je prelivao sve kreativne industrcije - od modne do muzičke - teško je izmeriti, ali će se dobitnica Pulicerove nagrade, Robin Gihvan, postarati da Virgil dobije zaostavštinu kakvu zaslužuje. Ona će kroz knjigu "Make It Ours" istražiti njegov uticaj i način na koji je crnačka američka kultura uticala na modu, sport i muziku.

Intimno će sagledati kako se kultura „pokrenuta hip-hopom, uličnim stilom i sportom sudara sa velikim starim bastionima visokog luksuza da bi demokratizovala modu, stvorila novi globalni narodni jezik za državu i transformisala način na koji svako od nas konstruiše naš identitet kroz ono što nosimo”. Robin je poznata po tome što je jedna od retkih autorki koja temeljno istražuje modu i njenu ulogu kao alata komunikacije.

Autorka je 2006. godine dobila Pulicerovu nagradu što je prvi put da je ovo priznanje osvojila jedna modna spisateljica. Njena knjiga "Bitka za Versaj" o modnoj reviji na kojoj su se za prevlast na svetskoj sceni takmičili francuski protiv američkih dizajnera – ključnom trenutku u karijerama dizajnera kao što su Halston i Oscar de la Renta – objavljena je 2015. uz veliku pompu. Datum izlaska "Make It Ours" tek treba da bude objavljen, ali već znamo da će ovo biti naše novo glavno kreativno oružje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor