Beauty 101: Da li ispravno koristite serume za lice?

06.03.2024.
RECOMMENDED

Skincare proizvodi uglavnom deluju prilično jasni za upotrebu – čistači čiste, pilinzii eksfolijiraju, hidratantne kreme hidriraju. Ali onda dolazi red na serume. U malim, atraktivnim bočicama sa tvrdnjama da mogu sve da reše uz par kapljica, kako da ne bude primamljivo da ih dodamo našoj rutini (čak iako ne znamo čemu tačno služe).

Zato smo tu da debunkujemo sve što treba da znate.

Šta su serumi za lice?

U pitanju su koncentrovane formulacije sastavljene od aktivnih sastojaka, napravljeno sa ciljem da lako prodre u kožu. Stručnjaci tvrde da serumi mogu da zadovolje različite potrebe, od toniranja do dubinske hidratacije. Na primer, neki sadržavaju vitamin C, hijaluronsku kiselinu i više.

Serum za lice 1

Prednosti

Neke prednosti seruma su poboljšana tekstura i ton kože, smanjenje malih linija i bora i poboljšana hidratacija kože. Ipak, potencijalni benefiti zavise od aktivnih sastojaka. Proizvodi koji u sebi imaju AHA kiseline, kao što je glikolna kiselina, ili BHA kiseline, kao što je salicilna kiselina, mogu da pomognu u rešavanju problema vezano za teksturu i ton kože. S druge strane, oni sa retinolom ciljaju na bore, dok oni sa većom koncentracijom hijaluronske kiseline mogu da nahrane i hidriraju kožu.

Kako odabrati pravi serum za vas?

U vreme kada je TikTok postao primarni pretrazivač, može biti vrlo primamljivo slepo pratiti trendove. Međutim, dermatolozi preporučuju da se fokusirate na aktivne sastojke, a ne na popularnost proizvoda.

Za probleme sa pigmentacijom, potražite aktivne sastojke kao što su traneksaminske kiseline, glikolne kiseline i antioksidanata poput ekstrakta lotosovog klica.

Za upalu i crvenilo, preporučuju se serumi na bazi niacinamida.

Želite da poboljšate hidrataciju? Tu su hijaluronska kiselina i pantenol.

Ako vam je koža sklona aknama, predlaže se salicilna kiselina i niacinamid.

Koliko ga često koristiti?

Koliko često koristiti serum zavisi od vaših individualnih potreba, premda postoje neke proverene metode. Kad je vitamin C u pitanju, savetuje se jednom dnevno i to ujutru, a za retinol, jednom dnevno uveče. Serumi na bazi hijaluronske kiseline mogu se koristiti jednom ili dva puta dnevno, a oni za eksfolijaciju (AHA, BHA) se preporučuju jedanput nedeljno.

409482050882d5413f4e01f16c52fcd3

Da li da koristite i kremu?

Ukratko, da. Koža može postati osetljivija na sunce, te je zaštita u vidu SPF-a veoma važna. Obratite pažnju da vaša hidratantna krema i SPF nemaju iste aktivne sastojke kao i serum koji koristite. Na taj način ćete izbeći iritaciju kože.

Sve u svemu

Nisu svi proizvodi jednaki što se tiče rezultata, te je bitno da odaberete onaj koji odgovara vašem tipu kože i vašim potrebama. Dodatak seruma u rutinu nege kože ipak može da vam pomogne da postignete željene rezultate. A kada niste sigurni, uvek se savetujte sa dermatologom.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: