Kako da znamo da li nam se poremetila pH vrednost vagine – i kako da rešimo problem

25.02.2024.
RECOMMENDED

Žena ste? Onda znate za važnost održavanja pH vrednosti vagine. Možda ste se nekad zapitali „Koja je moja pH vrednost?“ ili „Šta se dešava kada se poremeti?“.

Pa, i mi smo. Zato smo na jednom mesto spojili ključne informacije o ravnoteži pH vrednosti, kao i kako da prepoznate kakva je situacija kod vas.

Šta je pH vrednost i zašto je uopšte bitno?

PH vrednost meri kiselost određenog dela organizma i pH ravnoteža različitih delova tela je veoma važna jer je prirodna barijera protiv infekcija. Isto tako, vaginalni pH je pokazatelj opšteg vaginalnog zdravlja. Balansirana pH vrednost vagine je obično između 3.8 i 4.5 (5.0 za žene u perimenopauzi/menopauzi), ali može da varira u zavisnosti od mnoštvo faktora.

Ali čekaj – šta se desi kada dobijem?

PH vrednost se menja tokom menstrualnog ciklusa, zbog višeg nivoa pH-a u menstrualnoj krvi. Pored toga, na ravnotežu pH vrednosti utiču i bakterije koje dolaze od spoljašnjih materija kao što su tamponi, higijenski ulošci, lubrikanti ili sperma. Dobra higijena je prvi korak ka održavanju zdravog nivoa pH vrednosti vagine tokom menstrualnog ciklusa.

Šta još dovodi do promene u pH vrednosti?

Svašta! Godine, ishrana, uzimanje antibiotika i nezaštićeni seks.

A šta se zapravo desi kada se poremeti?

Kada se pH vrednost u vagini poveća mogu da se pojave glivice i bakterije, što dovodi do infekcije, od kojih bismo izdvojili dve koje se najčešće pojavljuju. Gljivična infekcija, čiji su simptomi svrab i peckanje oko vagine, mogu se lečiti bez recepta, dok bakterijska vaginoza što kao rezultat ima specifičan miris i povećan sekret, najčešće zahteva lečenje anitibioticima.

Kako da održavam zdravu pH vrednost vagine kod kuće?

Neki prirodni lekovi koji možete da primenite kod kuće jesu da uvodete više probiotika u svakodnevnoj ishrani, kao i da redovno vodite računa o vaginalnoj higijeni pomoću adekvatnih proizvoda. Pored toga, pomaže nošenje donjeg veša od prirodnih materijala i da ne nosite gaćice tokom noći (dok spavate).

pH vagina 1 removebg preview
Eva Intima Period Special pH 3.5 losion za vreme menstruacije
ph vrednost vagine jpg removebg preview
Eucerin pH losion za intimnu regiju
Saznaj više:
Povezani članci: