Oralno vs. topikalno: Da li je bolje kad se HIJALURONSKA KISELINA unosi kao suplement?

10.01.2024.
RECOMMENDED

Hijaluronska kiselina je heroj hidratacije i danas gotovo da ne postoji osoba koja u svom toaletnom ormariću nema neku kremu, serum, masku koja sadrži ovu prirodnu kiselinu. U pitanju je supstanca koja se nalazi u ljudskom telu, posebno u vezivnom tkivu, koži, hrskavici, a koja ima izuzetnu sposobnost zadržavanja vode. Njena uloga je održavanje hidratacije tkiva, „podmazivanje“ zglobova i očuvanje elastičnosti i čvrstoće kože. Kako njena koncentracija s vremenom (okej, s godinama) opada, ljudi su, u potrazi za fontanom mladosti, pronašli način da je nadoknade.

Hijaluronska kiselina je zbog svojih osobina glavna zvezda kozmetičke industije, ali i u tretmanima protiv starenja, posebno kao deo magičnog dua koji se zove hijaluronski fileri – fileri koji uz HA sadrže i kolagen, a koji se ubrizgavaju pod kožu kako bi joj omogućili sjaj, čvrstinu, vratili prirodan oblik, izgled, ali i volumen.

Iako smo navikli da je nanosimo spolja, jedno od pitanja koje se danas, kad smo opsednuti zdravljem i suplementima, jeste – ima li i kakav efekat hijaluronska kiselina kad se koristi interno?

Kada se upotrebljava oralno, hijaluronska kiselina se obično koristi kao suplement u obliku kapsula ili tableta – za poboljšanje stanja kože, ali češće za zdravlje kostiju i zglobova. Efikasnost i apsorpcija hijaluronske kiseline su na taj način umanjeni, ali uprkos tome, ona i tada stigne da napravi neki uticaj, tvrdi Alexis Parcells, sertifikovani plastični hirurg i osnivačica brenda Sunnie Skincare, koja je za Poosh, portal Kourtney Kardashian, odgovorila na nekoliko gorućih pitanja u vezi sa tim kako, zašto i u kojoj meri hijaluronska kiselina treba da se unosi oralno.

Kada se nanese na površinu kože, hijaluronska kiselina smanjuje vidljivost sitnih linija i daje koži puniji, glatkiji izgled. Dermalni fileri koji sadrže hijaluronsku kiselinu obezbeđuju volumen, definicijiu i hidrataciju licu i rukama i ti efekti mogu da traju od 6 do 12 meseci.

Različita primena hijaluronske kiseline dovodi do različitih mehanizama delovanja – naneta na kožu hijaluronska kiselina može rezultirati trenutnom hidratacijom, jer zaključava vlažnost, a kada se uzima oralno, ona se apsorbuje u krvotok i distribuira po celom telu, uključujući kožu, zglobove, kosti i oči. No, njeni benefiti u tom slučaju ne moraju nužno da budu podmazivanje zglobova i povećanje gustine kostiju – ona pomaže i u zarastanju rana i regeneraciji tkiva.

Iako kada se unosi oralno ima i neke dodatne benefite, do vidljivih rezultata se malo duže čeka – to može da potraje nedeljama, pa i mesecima. S druge strane, ako je već koristite spolja, ništa ne gubite ako počnete da je unosite i oralno jer je apsolutno bezbedna za upotrebu (ipak, ako se odlučite da je unosite u vidu kapsula ili tableta, a koristite neke lekove, posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom, o načinu upotrebe).

Fotografija: Pexels

Saznaj više:
Povezani članci: