Pretraga

Da li znate kada treba da odete kod kozmetičara, a kada kod dermatologa ili plastičnog hirurga?

Da li znate kada treba da odete kod kozmetičara, a kada kod dermatologa ili plastičnog hirurga?

Tekst: Manda Javorina


Ne znam nikog ko bi preskočio besplatan tretman lica kod dobrog kozmetičara - ja svakako ne bih. Činjenica da je samo iskustvo jako prijatno i da vam koža posle toga sija je dovoljno samo po sebi, i ja imam svoja omiljena mesta. Kada se “onaj sjaj” ukombinuje sa pričama o tome kako je nekom neko “transformisao kožu” onda zov postaje jednostavno neodoljiv. Lično, imam drugarice kojima iskreno verujem i koje tvrde da su im njihove kozmetičarke promenile život. Moj život istina nisu, ali su ga itekako ulepšale na mnogo načina. A šta kada se te promene ne dogode? Ili kada, kako smo nažalost u prilici da pratimo već mesecima, te promene budu na gore?

Da stvari budu komplikovanije, čini se da je javna predstava o granici između procedura koje rade kozmetičari i lekari (bilo dermatolozi, bilo plastičari) potpuno mutna. Svedoci smo prilično dramatičnih primera koji su “pošli po zlu” ali stvari ne moraju da budu toliko drastične da bismo sebi postavili pitanje: Koja je razlika između dermatologa i plastičara sa jedne i kozmetičara i/ili kozmetologa sa druge strane?

Za početak, hajde da pređemo osnovno: dermatolozi i plastičari su lekari, kozmetičari i kozmetolozi nisu.

Ovo ne znači da kozmetičari i kozmetolozi ne uče ili da nemaju znanje o različitim stanjima kože kao i kako upotrebljavati neinvazivne procedure u njenoj nezi. Kao i u svakoj struci, iskustvo kozmetičara i kozmetologa igra veliku ulogu u njihovoj stručnosti pa će tako osoba koja radi tretmane lica 10 ili više godina biti veštija i sposobnija nego neko ko je tek završio školu. Što se škole tiče, zvanje kozmetologa dobija se nakon završene škole koja je u rangu više medicinske škole. Zvanje kozmetičara je manje regulisano i može se dobiti i nakon određenih kurseva.

Dakle, koje to procedure možete raditi kod koga? Za početak, treba imati na umu da sve stvari koje se tiču “redovnog održavanja” poput čišćenja, blagih akni, blagih pilinga, tretmana ultrazvukom, kao i samog izvođenja tretmana IPL-om, stimulacije mišića strujom, mikrodermoabrazije, dermapena i sl. možete raditi kod svog kozmetičara. Sve drugo, što prevazilazi one osnovne stvari održavanja i osnovnih problema, kao i stanja i/ili oboljenja kože koja je potrebno lečiti, zahtevaju prvo pregled ili tretman kod dermatologa i/ili plastičnog hirurga, isto kao i svi tretmani koji grublje oštećuju kožu ili je bodu/seku. Vrlo često najbolji recept jeste da lekari i kozmetičari/kozmetolozi rade zajedno i sinhronizovano.

KOZMETIČAR 

Čišćenje lica, tretmani hidratacije, blagi hemijski pilinzi, mikrodermoabrazija, najblaži tretmani mezoterapije i dermapena, određeni tretmani svetlom i IPL-om, određeni tretmani ultrazvukom radiofrekvencijom i strujom, masaže lica, depilacija.

DERMATOLOG

Hemijski pilinzi, mikrodermoabrazija, mezoterapija, dermapen, PRP, biorevitalizacija, skin boosteri, botoks, hijaluronski fileri, IPL, laserski tretmani svih vrsta (od depilacije, preko uklanjanja kapilara pa do anti-ageinga), plazmapen, određeni tretmani ultrazvukom radiofrekvencijom i strujom, lipoliza, niti, lečenje oboljenja poput akni, rozacee, ekcema, psorijaze itd, pregled i uklanjanje mladeža i promena na koži.

PLASTIČNI HIRURG

Botoks, fileri, niti, laserski tretmani, plazma pen, pregled i uklanjanje mladeža i promena na koži, kao i svi hirurški zahvati kako na licu tako i na telu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor