Pretraga

Misija veliko spremanje: koji je rok trajanja šminke i kada treba šta da izbacite

Misija veliko spremanje: koji je rok trajanja šminke i kada treba šta da izbacite

Tekst: Manda Javorina


U savršenom svetu - šminka bi trajala zauvek (a neka bi se i samodopunjavala ako se ja pitam pa ne bismo živeli u strahu od toga da u parfimeriji čujemo: "Više se ne proizvodi.") ali istina jeste da, nevezano za to koliko je kvalitetna, ona se itekako kvari. Sada je vreme da skupite hrabrost i zavirite u svoj neseser, pardon, sve nesesere koje imate, fijoke, i ormariće i prostrete svoje blago ispred sebe. Da li se sećate kada ste kupili svaki komad? Nisam ni mislila. Vreme je za veliko spremanje, možete vi to.

Misija veliko spremanje: koji je rok trajanja šminke i kada treba šta da izbacite (фото 1)

Kako da znate da je rok trajanja istekao

Naravno da postoje znaci koji će vam odmah reći da nešto sa proizvodom nije u redu, a najlakše ćete promene primetiti u tome kako on izgleda i da li je promenjenog mirisa. Ukoliko primetite bilo kakve promene, vreme je da ga bacite. Olovke će se isušiti, isto kao i maskare u kojoj će se pojaviti i grudvice, a puderi i senke u kamenu dobiti msnjikav i sjajan sloj po površini, tečni puderi i kremasti proizvodi će se raslojiti (vrlo često sa uljanom komponentom na površini).

Uopšteno gledano, svaki proizvodjač stavlja na ambalažu rok trajanja ali i za to postoje dva različita simbola. Jedan se odnosi na rok trajanja nakon otvaranja i obično je predstavljen crtežom ambalaže sa otvorenim poklopcem i brojem meseci (6-12 meseci), a drugi se odnosi na neotvoren proizvod i obično iznosi oko 30 meseci od datuma pravljenja i predstavljen je simbolom peščanog sata. Ako želite da se podsetite detaljnih objašnjenja svih simbola koja možete pronaći na ambalaži kozmetike, pronaćićete ih ovde.

Okvirno, rok trajanja otvorene šminke je sledeći: puderi i senke u kamenu (i prahu) - 2 godine; kremaste senke ze oči - od 12 do 18 meseci; tečni puderi, ruževi i olovke za usne - oko godinu dana; maskare i ajlajneri - oko 3 meseca.

Misija veliko spremanje: koji je rok trajanja šminke i kada treba šta da izbacite (фото 2)

Šta uraditi da šminka duže traje

1. Držite je daleko od sunčeve svetlosti, na hladnom i suvom mestu.

Sunce i toplota ubrzavaju propadanje kozmetike, isto kao i hrane, a toplota je dodatno pogodna za razvoj bakterija. Iz tog razloga, preporučuje se da se neki proizvodi drže u frižideru - i ne, oni nisu samo za Instagram.

2. Nemojte držati šminku u kupatilu

Jeste zgodno, ali nije dobro. Slobodno se šminkajte u kupatilu ali zatim šminku iznesite iz njega. Vlaga i toplota su idealni za razmnožavanje bakterija i gljivica, a to je nešto što zaista ne želite da gajite, zar ne?

3. Redovno čistite sve aplikatore

Preporuka jeste da se oni temeljno čiste nakon svake aplikacije (kako rade i profesionalni šminkeri) ali svesni smo toga da to u stvarnom životu “običnih smrtnika” nije baš izvodljivo. Idealno bi bilo da ih perete posle svakog drugog korišćenja, a jednom nedeljno je apsolutni minimum i zato sve četkice i sunđere perite blagim deterdžentom (bar na svakih sedam dana).

Misija veliko spremanje: koji je rok trajanja šminke i kada treba šta da izbacite (фото 3)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar