Misija veliko spremanje: koji je rok trajanja šminke i kada treba šta da izbacite

  25.03.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/roktrajnja_cover.jpg

  U savršenom svetu šminka bi trajala zauvek (a da se ja pitam, neka bi se i samodopunjavala pa ne bismo živeli u strahu od toga da u parfimeriji čujemo: „Više se ne proizvodi.“) ali istina jeste da se, nevezano za to koliko je kvalitetna, ona itekako kvari. Do sada ste već definitvno prihvatili da je jesen stigla, vreme je za novi početak i pravi je trenutak da skupite hrabrost i zavirite u svoj neseser, pardon, sve nesesere koje imate, fijoke, i ormariće i prostrete svoje blago ispred sebe. Da li se sećate kada ste kupili svaki komad? Nisam ni mislila. Vreme je za veliko spremanje, možete vi to.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585143967965733.jpg

  Kako da znate da je rok trajanja istekao

  Naravno da postoje znaci koji će vam odmah reći da nešto sa proizvodom nije u redu, a najlakše ćete promene primetiti u tome kako on izgleda i da li je promenjenog mirisa. Ukoliko primetite bilo kakve promene, vreme je da ga bacite. Olovke će se isušiti, isto kao i maskare u kojoj će se pojaviti i grudvice, a puderi i senke u kamenu dobiti masnjikav i sjajan sloj po površini, tečni puderi i kremasti proizvodi će se raslojiti (vrlo često sa uljanom komponentom na površini).

  Uopšteno gledano, svaki proizvodjač stavlja na ambalažu rok trajanja ali i za to postoje dva različita simbola. Jedan se odnosi na rok trajanja nakon otvaranja i obično je predstavljen crtežom ambalaže sa otvorenim poklopcem i brojem meseci (uglavnom 6-12 meseci), a drugi se odnosi na neotvoren proizvod i obično iznosi oko 30 meseci od datuma pravljenja i predstavljen je simbolom peščanog sata. Ako želite da se podsetite detaljnih objašnjenja svih simbola koja možete pronaći na ambalaži kozmetike, pronaćićete ih ovde.

  Okvirno, rok trajanja otvorene šminke je sledeći: puderi i senke u kamenu (i prahu) – 2 godine; kremaste senke ze oči – od 12 do 18 meseci; tečni puderi, ruževi i olovke za usne – oko godinu dana; maskare i ajlajneri – oko 3 meseca.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585143967996237.jpg

  Šta uraditi da šminka duže traje

  1. Držite je daleko od sunčeve svetlosti, na hladnom i suvom mestu.

  Sunce i toplota ubrzavaju propadanje kozmetike, isto kao i hrane, a toplota je dodatno pogodna za razvoj bakterija. Iz tog razloga, preporučuje se da se neki proizvodi drže u frižideru – i ne, oni nisu samo za Instagram.

  2. Nemojte držati šminku u kupatilu

  Jeste zgodno, ali nije dobro. Slobodno se šminkajte u kupatilu ali zatim šminku iznesite iz njega. Vlaga i toplota su idealni za razmnožavanje bakterija i gljivica, a to je nešto što zaista ne želite da gajite, zar ne?

  3. Redovno čistite sve aplikatore

  Preporuka jeste da se oni temeljno čiste nakon svake aplikacije (kako rade i profesionalni šminkeri) ali svesni smo toga da to u stvarnom životu “običnih smrtnika” nije baš izvodljivo. Idealno bi bilo da ih perete posle svakog drugog korišćenja, a jednom nedeljno je apsolutni minimum i zato sve četkice i sunđere perite blagim deterdžentom (bar na svakih sedam dana).

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585143967696902.jpg
  Saznaj više:
  Povezani članci: