Pretraga

Pitali smo dermatologa koje procedure najbolje oporavljaju kožu nakon leta

Pitali smo dermatologa koje procedure najbolje oporavljaju kožu nakon leta

Tekst: Manda Javorina

Uživali smo u letu i dobili preplanulu boju u kojoj uživamo, ali da li je naša koža zaista srećna koliko i mi sami? Verujemo da znate (nemili) odgovor na ovo pitanje: pa, i ne baš. Ma koliko da ste je štitili i o njoj vodili računa - zato što svi znamo da je to zaista neophodno - vašoj koži je sasvim sigurno neophodno malo intenizivne nege i ljubavi. Zbog čega je to tako, ali i šta tačno treba da pružite svojoj koži nakon leta, razgovarali smo sa Dr Marijom Grujić iz Bolnice Colić. Bookmarkujte ovaj tekst.

Zbog čega su koži potrebni posebni tretmani za oporavak nakon leta

Sunce blagotvorno deluje na ceo naš organizam: ono nam podiže raspoloženje, čini da se osećamo bolje ali i ima bitnu metaboličku ulogu u sintezi vitamina D. Umereno izlaganje sunčevoj svetlosti je dragoceno, ali ukoliko se pretera, ono će oštetiti kožu kako na površinskom tako i na ćelijskom nivou. Vidljivi i nevidljivi spektar (UVA, UVB, IR) sunčevog zračenja može izazvati opekotine na koži, ubrzati fotostarenje, povećati mogućnost za nastanak hiperpigmentacija i alergija na sunce.

Sunčevi zraci prodiru u dublje slojeve kože i indukuju stvaranje slobodnih radikala koji ometaju normalnu funkciju kože, razgrašuju kolagen i elastin i deluju na DNK kože dovodeći do njenog isušivanja i posledičnog zadebljanja. Ako tome dodamo i dejstvo vetra, soli i drugih mehaničkih iritansa kojima smo izloženu u toku i nakon leta, našoj koži je suštinski potrebno dodatno je negovati i povratiti izgubljenu vlagu - čak i ako nam se na prvi pogled ona čini vidljivo lepšom kada je preplanula.

Pitali smo dermatologa koje procedure najbolje oporavljaju kožu nakon leta (фото 1)

Sa kojim problemima kože se srećemo nakon leta

Najčešći problemi kože nakon leta jesu isušenost i dehidriranost pojedinih delova lica i tela, hiperpigmentacije (fleke) koje se najčešće javljaju kod osoba svetlije puti na koži lica i neki inflamatorni oblici akni kod muškaraca i žena sa mešovitim i masnim tipom kože.

Na koje načine se mogu rešiti ovi problemi

Svi eventualni problemi koji se javljaju na koži nakon leta -  i kao njegova posledica - su apsolutno rešivi adekvatnom negom po tipu kože koja obuhvata redovnu higijenu i pravilno čišćenje lica, zatim hidrataciju i ishranu kože.

Neophodni saveznici u nezi kože su i razne dermatološke i anti-age procedure: različite vrste mezoterapije, hemijskih pilinga, PRP tretmana, dermalnih filera različite reologije i koncentracije kao i primena botulinum toxina.

Šta podrazumevaju ove procedure:

Mezoterapija

Ovo je metoda aplikovanja različitih koktela, koji sadrže vitamine, peptide, aminokiseline i hijaluron u dermis na čiju dubinu inače na drugi način, ove neophodne supstance ne mogu dospeti. Efekat je momentalno vidljiv, a nakon tretmana znakovi iritacije su minimalni ili nikakvi. Mezoterapija stimuliše ćelije kože aktiviranjem njihovog metabolizma i stimuliše fibroblaste, koji povećavaju produkciju kolagena i hijalurona. Tretman se izvodi jednom nedeljno ili jednom u 14 dana, u zavisnosti od stanja kože, a potrebna je serija od okvirno 4-6 tretmana.

Efekti mezoterapije su: poboljšanje tonusa, jedrine i elastičnosti kože, smanjenje dubokih bora i manja vidljivost srednjih i sitnih bora, kao i hidratacija kože i uklanjanje tamnih kolutova oko očiju.

Hemijski pilinzi

Radi se o tretmanima aplikovanja različitih vrsta kiselina na kožu lica pod strogo kontrolisanim uslovima sa ciljem poboljšanja kvaliteta kože. Oni mogu biti površinski, srednje duboki i duboki, a po vrsti kiselina mogu biti na bazi alfa-hidroksi (AHA), beta-hidroksi kiselina (BHA) ili kombinacije istih u zavisnosti od stanja kože svakog pacijenta. Pilinzi zauzimaju dominantno mesto u lečenju i tretiranju hiperpigmentacija (fleka), akni ali i osetljive i dehidrirane koze. Tretmani se izvode u seriji 3-5 tretmana, u razmaku od 2-3 nedelje.

Pitali smo dermatologa koje procedure najbolje oporavljaju kožu nakon leta (фото 2)

Kombinovani neinvazivni tretman za oporavak kože

Nakon letnjih meseci, kada epiderm zadebljava kao odgovor na izloženost sunčevom zračenje, kombinacija hemijskog pilinga (koji uklanja višak izumrlih celija) i mezoterapije koja “hrani i hidrira” našu kožu nutritivnim elementima predstavlja idealnu i delotvornu kombinaciju tretmana, nakon koje se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

PRP (Plateled rich plasma) / tretman krvnom plazmom

Ovaj učinkovit tretman predstavlja vid lečenja kože čija je suština uvođenje plazme obogaćene trombocitima iz sopstvene krvi pacijenta u problematične zone. Na ovaj način može se delovati na lice, vrat, dekolte i šake koristeći unutrašnje resurse organizma. Trombociti koji se nalaze u plazmi sadrže faktore rasta koji su odgovorni za regeneraciju i rast mladih tkiva. U toku procedure se aplikuje plazma i u toj zoni se smanjuje nedostatak kiseonika i vode, zbog čega već posle prve procedure dolazi do smanjenja osećaja suvoće i perutanja, a dolazi do stimulacije produkcije kolagena i elastina.

Metoda je bezbedna i jednostavna, ne izaziva alergijske reakcije, a radi se u seriji 4-6 tretmana na 2-4 nedelje sa individualnim pristupom u odnosu na stanje kože svakog pacijenta.

Pitali smo dermatologa koje procedure najbolje oporavljaju kožu nakon leta (фото 3)

Dermalni fileri

Poznata je činjenica da hijaluronska kiselina privlači vodu i služi za intenzivnu hidrataciju i remodelovanje lica i tela. U savremenom dobu hijluronska kiselina predstavlja “zlatni standard” anti-age procedura i koristimo je za korekcije usana, nazolabijalnih brazdi, srednje i donje trećine lica… U upotrebi su različite varijante dermalnih filera, različitih koncentracija, gustine i viskoznosti - a lekar se odlučuje za to koju će upotrebiti u konkretnom slučaju na osnovu procene stanja kože i indikacija. Novije generacije soft-filera i “skin boostera” predstavljaju moćno oružje za popravljanje kvaliteta kože, pojačanu hidrataciju, usporavanje i prevenciju starenja i kod mlađih pacijenata.

Botoks

Injektovanje neurotoksina u minimalnim dozama na tačno određenim mestima opušta mišiće lica i na taj nacin vidljivo umanjuje mimične bore na čelu i u regiji oko očiju. Bore “mrštilice” koje su često naglašenije nakon letnjih meseci mogu se ublažiti ili potpuno nestati nakon tretmana od 15minuta. Tretman nij bolan, a efekti traju 4-6 meseci.

Dnevna rutina za negu kože nakon leta (ali i cele godine)

Pitali smo dermatologa koje procedure najbolje oporavljaju kožu nakon leta (фото 4)

Higijena nema alternativu i u tom smislu početak svake dnevne rutine obuhvata temeljno čišćenje lica, uklanjanje šminke i posledica aerozagadjenja micelarnim rastvorom kakav je (dr Colić 3u1 micelarni rastvor) , nakon čega se može praktikovati umivanje raznim vrstama gelova, pena i emulzija po tipu kože, ukoliko za time ima potrebe.

Dnevna krema bi trebalo da bude lagana hidratantna krema na bazi hijaluronske kiselina kakva je Dr Colić Beauty Therapy dnevna krema, sa obaveznim SPF faktorom kakav je Dr Colić Sun Protection SPF 30 tokom cele godine. Tek preko njih se može nanositi šminka, lagane BB ili CC korektivne kreme.

Noćna nega je od izuzetnog značaja zbog oporavka kože tokom noći i nakon detaljnog čišćenja lica bi idealno bilo u negu uklopiti neki skin booster serum poput Dr Colić Age Code seruma sa hranljivom noćnom kremom po tipu kože.

Poželjno bi bilo da se jednom nedeljno u negu uključi i intenzivniji tretman sheet maskom koja se, naravno, određuje i bira po tipu i potrebama kože, a o maskama iz ponude Dr Colić više saznajte ovde.  

Sve informacije u vezi sa dermatološkim procedurama i tretmanima, kao i hirurškim intervencijama koje izvode možete pronaći na zvaničnom sajtu Specijalne bolnice za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić koja se nalazi u Beogradu u Surduličkoj 5, kao i na telefone +381 11 3699 801; +381 11 3699 807; +381 11 3699 808 i mail adresi [email protected]

Pitali smo dermatologa koje procedure najbolje oporavljaju kožu nakon leta (фото 5)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor