BURO. otkriva; Koliko treba da čekate između nanošenja proizvoda za negu lica

  01.11.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/cekanje-cover.gif

  OK, do sada ste već verovatno apsolvirali koji proizvodi vam kad odgovaraju i kako da menjate rutinu u zavisnosti od godišnjeg doba, znate razliku između retinola, vitamina C, peptida, nijacinamida, kiselina i kada se šta koristi kao i kojim redom se proizvodi stavljaju kako bi koža iskoristila sve benefite koje pružaju. Slažem se, nije malo. Ali beauty pitalicama nema kraja i prelazite na sledeću: koliko vremena treba da se čeka između svih ovih stvari i da li to vreme isto toliko utiče na njihovu efikasnost?

   

  Osnovno pravilo

   

  Odgovor je manje komplikovan nego što mislite, ili što bi razni influenseri voleli da poverujete. Nema potrebe da kupujete tajmer i počnete da se bavite visokom matematikom, ne morate ni da brojite u glavi. Iako ne postoji jedan odgovor koji odgovara svim proizvodima, stručnjaci se slažu da je neophodno vreme čekanja pre nanošenja sledećeg uglavnom ono koje je potrebno da se proizvod potpuno upije. U proseku je to trideset do šezdeset sekundi. Ponavljam, jedan magičan broj ne postoji, serum na bazi vode i krema za sunčanje traže različito.

   

   

  Ono što je bitno je da svakom od njih date vremena da se dobro upiju u kožu. Ako vidite da se jedan proizvod meša sa prethodnim dok ga mažete, stavili ste ga prerano. Vreme setovanja proizvoda često povećava njegovu efikasnost, kao što je to slučaj sa tretmanima za bubuljice ili kreme za područje oko očiju. Dakle, iako ne postoje naučne studije koje se bave ovom temom, sigurno je reći da između tonika, seruma, hidratantne kreme i one sa zaštitinim faktorom treba sačekati oko jednog minuta.

   

   

  Postoje izuzeci

   

  Kozmetika se danas pravi sa namerom da se kombinuje i koža je odlično upija ali postoje određeni proizvodi na koje ne treba primenjivati pravilo od šezdesetak sekundi, a to su topikalni tretmani po receptu dermatologa i kreme sa SPF-om.

   

   

  Kreme sa zaštitnim faktorom se stavljaju na kraju, a ako se proizvodi koje ste naneli prethodno nisu dobro upili, razređuju se i smanjuje im se efikasnost. Isto tako, ako njima samima ne date dovoljno vremena da se setuju, šminka koja ide posle njih će „odbiti da sarađuje“. Tretmani koji leče stanja kože, poput onih protiv akni, moraju imati dovoljno vremena da deluju. Retinoidi koji idu na recept se drže na koži dvadeset do trideset minuta pre nego što se preko njih nanese još neki preparat.

   

   

  Kvalitet pre kvantiteta

   

  Ono u čemu se svi stručnjaci slažu je da što je proizvod kvalitetniji to će se brže apsorbovati i manje uticati na druge preparate koje koristite zbog kvalitetnijeg hemijskog sastava. U ovome posebno prednjače serumi koji se upijaju gotovo trenutno i čija iskoristljivost je najveća.

   

   

  Redosled je, ipak, najvažniji

   

  Krajnji zaključak jeste da je redosled kojim se nanose proizvodi mnogo važniji od vremena između nanošenja (i da je po pitanju minutaže sasvim dovoljno jednostavno sačekati da se proizvod lepo upije). Dakle, uvek treba početi proizvodima sa manjim molekulima (u prevodu: lakše teksture) i kretati se ka onima sa krupnijim molekulima (i težim teksturama).

   

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: