Da li nam treba tečan puder za telo i kako se koristi?

14.07.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/body_foundation_cover.jpg

Ako vas zanima, nije komplikovano

Na svakom, ali apsolutno svakom, paru nogu ili ruku koje ste videli na crvenom tepihu, velikoj većini editorijala i uopšte profi snimanjima, rađene su nekakve intervencije. I pod tim ne mislim na odlazak pod nož ili na Photoshop, ne, jednostavno mislim da je svaki centimetar kože koja se vidi pažljivo pripremljen, namazan i blendan blendan blendan do perfekcije nekom vrstom tečnog pudera za telo, a verovatno i hajlajterima. Dakle, radi se o profesionalnoj tajni. Koja je izašla na videlo.

Naravno, podloge za telo nije štitio nikakav pakt ili zavet ćutanjem, više neki prećutni dogovor. Onako, kao jednu od retkih stvari koja i pored kultnog MAC Face and Body tečnog pudera i novih proizvoda kao što je Dior Backstage Face & Body nekako nije postala mejnstrim. Zahvalite se Kim K, koja svakako nije prva u celoj priči ali je (po ko zna koji put) glavna u nekoj kotroverzi. Nešto pre #KimOhNo talasanja, svet je podelila na dva (zaraćena) tima kada je izbacila svoj tečni puder za telo i njime, brže-bolje, pokazala kako pokriva svoju psorijazu (?) i vene svoje bake. Oprobani recept je uradio svoje.

Možda vam ideja o tečnom puderu za telo deluje preterano. Besposličarski. Nepotrebno. Potpuno vas razumem. Za početak, za svaki dan je praktično neizvodljiva. Možemo ući u raspravu o tome da samo njegovo pominjanje znači još jedan pritisak na žene, ne-tako-suptilan signal da nisu dovoljno dobre. Šta uopšte fali prirodnoj koži? Ništa. Slažem se.

Ali.

Ništa ne fali ni posebnim pripremama za posebne prilike, zar ne? Šta fali radosti da se otkrije i proba neki profi trik? Zar još jedan dokaz da ni te “boginje” sa fotki ne izgledaju kao sopstvene fotografije bez ozbiljnih priprema nije dobro za psihu? A podloga za telo je ipak malo glamuroznija i kudikamo zabavnija nego to što znamo da sve nose Spanx i slične steznike (nevezano za težinu). I zato, ako vam se čini zabavnim, zašto da ne? Nije neophodno, naravno, ali malo “poliranja” nije ni za osudu. A ovo, konkretno, nije ništa drugačije od krema za samopotamnjivanje ili mazanja ulja da bi se koža presijavala. Šminkanje ruku i nogu je, ipak, malo komplikovanije od nekoliko špriceva ulja ili kreme, a priprema je najvažnija. Ovo su koraci koje treba da znate.

Eksfolijacija

 

Već smo pričali o tome da i koži tela treba ista nega kao i koži lica. U ovom slučaju, to važi duplo. Zamislite da je telo vaše platno i da treba da bude potpuno glatko. Uradite temeljan piling dok se tuširate. Tako ćete ukloniti mrtve ćelije na površini kože ali i ostatke nekih drugih proizvoda, kao što je krema za samopotamnjivanje.

Hidratacija

 

Dobro hidrirajte i nahranite kožu balzamom ili uljem i masirajte dok se potpuno ne upiju u kožu, a ona postane glatka. Ovo će dodatno pomoći da se krema upije i pospešiti cirkulaciju. Zatim možete, ako želite, naneti i prajmer i tako smanjiti mogućnost da se podloga preslika na odeću i da joj produžite trajnost.

Izbor nijanse

 

Nemojte automatski uzeti istu nijansu kao za lice. Prvo dobro pogledajte površinu kože koju ćete šminkati. Probajte nekoliko nijansi, i toplih i hladnih, i ako treba, pomešajte dve. Ako se šminkate da biste prekrili neku nesavršenost, tražite nijansu koja će je neutralisati i uskladite taj deo sa okolinom. Ako niste sigurni u svoj izbor, pitajte profesionalnog šminkera, tako nećete pogrešiti.

Blendanje

 

Čak i ako ste vešti sa beauty blenderom i četkama na licu, najbolje je da ih odložite. Šminkeri najčešće koriste ruke i prste ili velike četke kada teniraju telo. Lagano razmažite i umasirajte podlogu, dodajte gde je potrebno. Nema potrebe da počinjete sa velikom količinom. Kada ste zadovoljni rezultatom, možete dodati hajlajter – na klučne kosti, ramena, cevanice – ili samo završiti proizvodom za setovanje. I gotovi ste.

Šta god da radite, ne oblačite belo

 

Ne zaboravite da se ipak rad o makeupu – koliko god dugotrajan bio, u nekom momentu će krenuti da se skida i uz sve prajmere i fiksatore. Držite se tamnijih boja i tkanina koje se teže flekaju. Zaboravite belu košulja-haljinu od puplina.

Saznaj više:
Povezani članci: