Da li vam kozmetika koju koristite uništava nakit?

  27.05.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/COVER_NAKIT_CARE.jpg

  Ne, ne mislimo na bižuteriju

  Diamonds are forever. Da, ali da li vam se nekad desilo da se zagledate u prsten na ruci i pomislite da baš i ne sija onoliko koliko bi trebalo? Niste umislili. Sve što je lepo i dragoceno zahteva održavanje i negu – to se odnosi na vaš nakit isto koliko i na vas. Verovatno vam nije jasno kako proizvodi za negu, koji su blagi i namenjeni koži, mogu da naude metalu i kamenu. Saznajte kako kreme, gelovi, ulja i parfemi mogu da oštete pravi nakit i šta treba da uradite da biste svom omiljenom blagu vratili sjaj.

   

  Sredstvo za pranje lica

  Većina nas se ujutro umiva ne razmišljajući kako voda, sapun i drugi proizvodi za čišćenje utiču na nakit koji nosimo. Sapun pravi neku vrstu tankog filma preko dijamanata, a ulja za čiščenje im prigušuju sjaj. Pored toga, sredstva za čišćenje ostavljaju nagomilane naslage na onim delovima nakita koji se teško čisti, kao na pimer na bočnim stranama. Voda takođe može imati uticaja. Ne treba da vas brine ako kvasite dijamante, naravno, ali neko drugo drago kamenje, poput smaragda, nije dobro držati dugo pod vodom.

  Kada se sve ovo uzme u obzir, najbolje je da skinete sav nakit pre nego što krenete da perete lice ali dobro pazite da ga stavite na neko sigurno mesto. Nemojte rizikovati da vam drag komad u trenu ode niz slivnik (dešava se češće nego što možete da zamislite) ili da prosto zaboravite gde ste ga ostavili. Izbegnite vodoinstalaterske katastrofe i obavezno stavite mrežicu preko odvoda i činijicu za nakit pored lavaboa. Nema na čemu.

  Pilinzi sa kuglicama

  Ovo su proizvodi dizajnirani da uklanjaju izumrli površinski sloj kože, kako bi se bolje obnavljala ali ono što je dobro za vaše lice nije baš preporučljivo za nakit. Kuglice koje se nalaze u nekim pilinzima prave mikroskopske ogrebotine u plemenitim metalima kao što su zlato i platina i to vremenom može dovesti do vidnih oštećenja na prstenju. Pre nego što krenete da ga koristite piling, setite se šta nosite.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/tekst1_nakit_care.jpg

  Hidrantne kreme

  Ne preterujemo. Kad prelazimo iz zime u toplije mesece, potpuno je normalno da želimo da se mackamo kremama i losionima i hidratacije je, naravno, jako važna ali kreme i losioni ostavljaju za sobom ostatak koji, ako se ne očisti, može nakitu da promeni boju – posebno mekšem kamenju kao što su opal ili biser. Belo zlato i srebro su posebno osetljivi na ulja, hemikaljie i druge izvore vlage kao što je znoj. Kada su izloženi vlazi, ovi plemeniti metali znaju da potamne. Zato je najbolje da ih držite u zatvorenom, suvom mestu i stavljate samo na čistu i suvu kožu.

  Parfem

  Uvek stavljajte parfem pre nakita. Ulja koja oni sadrže se zadržavaju na fasetiranim površinama dijamanata i smanjuju mu sjaj. Neke od najlepših prirodnih dragulja na svetu kao što su opal i biseri nije dobro izlagati parfemima, od kojih mogu požuteti i potamneti. Zlatno pravilo stavljanja nakita je: last on, first off. Dakle, on bi trebalo da bude poslednja stvar koju ćete staviti pre nego što izađete iz kuće i poslednja koju ćete skinuti kad se u nju vratite.

  I vašem nakitu je potreba beauty rutina

  Osim što ćete ga skidati kod kuće, postoji nekoliko načina da osigurate da se vremenom ne uništi. S vremena na vreme nakit treba odneti na proveru i profesionalno čišćenje ali većina komada može sasvim lepo da se održava i bez čestih poseta zlataru. Dijamantsko prstenje, na primer, možete isprati u mlakoj vodi i deterdžentu za sudove i blago istrljati četkicom za zube (što nežnije pošto se kamenčići nekad mogu rasklimati, pogotovo oni najsitniji). Ako baš ne želite da rizkujete, poslušajte legendarni savet Elizabeth Taylor i ostavite dijamante u čaši sa džinom ili vodkom preko noći, a ujutro ih isperite mlakom vodom.

  Neki metali, kao što je zlato, mogu se polirati profesionalnim pastama ili sapunom, vodom i nekoliko kapi amonijaka. Opal i biseri su najosetljiviji i trpe samo mlaku vodu i vrlo malo deterdženta. Izuzetak su biserne ogrlice (pogotovo ako ste ih nasledili od bake) zato što su nanizane na svileni konac koji ne trpi previše vode. Njih svakako treba nositi da se prenižu svakih desetak godina.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/tekst_nakit_care.jpg

  Saznaj više:
  Povezani članci: