Kako da vam polica u kupatilu bude eco-friendly, a da ne menjate život iz korena

  08.07.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/eco_kupatilo_cover.jpg

  Svako malo se računa

  Ovo je sezona kada mi ne treba puno. Ne znam kako je kod vas, ali kod mene ne postoji prolećno, koliko letnje spremanje. Svega. Garderobe, kozmetike… Glave. Sklonija sam da razmišljam o svemu kada me temperature onesposobe za sve drugo. A sklona sam i pravljenju avgustovsko-septembarskih rezolucija, umesto novogodišnjih. Nikako da se otmem tome da je početak godine septembar, a ne januar, a iskreno, ako do sad to nisam shvatila, verovatno nikad ni neću. Sve OK.

  E, ovog leta me je spopala želja da budem veći ekolog. Ne zato što želim da se pravim moralno nadmoćna, nego onako, da baš ne idem kroz život kao muva bez glave. I prvo na redu mi je kupatilo, tačnije, kozmetika. U realnim razmerama. Ne vidim sebe kao opsesivno-kompulsivnu čitačicu etiketa i ne verujem da ću preći na sodu-bikarbonu umesto dezodoransa, iako se zeleni blogeri kunu u nju. Eko-blogovi su crna rupa kao i svaka druga na internetu, ništa drugačija od insta pretrage Carolyn Bessette Kennedy, ali mislim da sam uspela da iskristališem izvodljive principe po kojima mogu da se “osvestim”. Na svoj način. Slobodno mi se pridružite.

  Manje je više

   

  U redu, ovo nije samo ekološki princip i nisam otkrila toplu vodu. Ali zapitajte se koliko stvari vam samo sedi na policama. Šta bi rekla Marie Condo? Ako vas zaista raduju, samo napred, ali ako se ni ne sećate kad ste ih koristili – znate šta vam je činiti. Pored toga, isprobajte koji proizvodi mogu imati više namena. Na primer, sapun (još bolje ako je prirodan) može da zameni gel za tuširanje, gel za pranje ruku i kremu za brijanje. Sapun i prašak su neuporedivo bolji za okolinu od gelova koji se u prirodi ne razgrađuju. Ulje za telo je odlično za skidanje šminke ali i za suve krajeve i kosu uopšte. Ako ne želite prirodan dezodorans, bar nemojte koristiti onaj koji je pod pritiskom. Nije komplikovano.

  Koristite ponovo

   

  Vatu za skidanje šminke zamenite rukavicom za čišćenje lica koja pospešuje cirkulaciju i, u zavisnosti od materijala od kog je, radi i blagi piling. Svila ili flanel su dobre opcije. Mnoge kozmetičke kuće danas prave ambalažu koju možete dopuniti, a neke i nude besplatne proizvode ako im se vrati prazna ambalaža za reciklažu. Iskoristite to.

  Kupujte pametno

   

  Birajte ambalažu koja je od reciklirane plastike i koja se može posle reciklirati. Simboli su tu, samo ih treba dobro pogledati. Kapsule za monodoze seruma koje su biorazgradive su takođe ekološka opcija iako se, tehnički, koriste samo jednom. Ambalaža od biorazgradivog kartona je ideal, pod uslovom da u njoj možete da pronađete proizvode koje želite da koristite. Upoznajte brendove koje kupujete pa se odlučite, gde možete, za one koji proizvode po etičkim principima. Pri tom ne mislim samo na to da nisu testirani na životinjama. Informišite se.

  Bambus

   

  Najekološkiji materijal na tržištu koji možete naći i kod nas bez nekih komplikacija. Od četkica za zube od bambusa, preko peškira do drvenih rešetki za tuš kabine i kade. On je izdržljiv i postojan, raste brzo i ne trebaju mu pesticidi, a sam po sebi je i biorazgradiv. Da li smo spomenuli da kul izgleda?

  Saznaj više:
  Povezani članci: