Koja vrsta kreme za samopotamnjivanje je prava za vas?

  26.08.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/faketan_cover.jpg

  Fake it!

  Iako SVE znamo, vrlo je teško do kraja prihvatiti da SVAKA preplanula boja kože znači oštećenje. E, pa ne dozvolite nikom da vam govori kako ne možete imati sve – i preplanulu boju i zdravu kožu! Ima samo jedan detalj, a to je da boja bude rezultat sredstva za samopotamnjivanje, a ne sunčevih zraka. Kada ste na suncu, obavezno primenjujte sve što znate o SPF-u pošto ovo nije džoker karta kojom ćete zameniti zaštitu od UV zračenja.

  Sredstva za samopotamnjivanje sadrže sastojak koji se zove dihidroksiaceton (DHA) ili, kraće, gliceron i koji kada dođe u kontakt sa površinskim slojem kože reaguje sa keratinom i daje joj bronzanu boju. Pošto je ovo hemijski proces koji je specifičan za svako telo, onda ni dobijene nijanse na različitim ljudima ne mogu biti iste. Nažalost, DHA je takođe odgovoran i za poseban “miris” koji imaju ova sredstva, tako da, pre nego što se zapitate – ne, ne postoji sredstvo koje miriše drugačije, samo je pitanje intenziteta.

   

  Bilo da ste porcelanskog tena ili smo želite da produžite boju na kojoj ste radili u toku leta, procedura je manje-više ista. Možda najvažniji korak je da pre nanošenja self-tannera uradite piling. Temeljno osušite kožu, samo tako će dobro i ravnomerno upiti sredstvo za samopotamnjivanje. Da biste izbegli fleke na najsuvljim delovima na njih nanesite hidrantnu kremu, obavezno bez ulja. Zatim uzmite rukavice i počnite s mazanjem od stopala na gore, kružnim pokretima. Kad završite, skinite rukavice i malu količinu sredstva za samopotamnjivanje razmažite po dlanovima. Ako primetite neku grešku, natopite štapić za uši limunovim sokom i popravite je. Za nekoliko sati imaćete preplanulu boju.

   

   

  Osim toga što treba da isprobate koja od različitih formulacija vam odgovarati, obratite pažnju na nijansu koju kupujete. Na pakovanjima je naznačeno da li je proizvod namenjen svetloj ili tamnoj koži. Uz BURO vodič ćete lako doneti odluku.

   

   

   

  Vrste proizvoda za samopotamnjivanje

   

  Self Tan Classic Bronzing Mousse, St. Tropez, 3.099 din.

  Pena

  Verovatno prva vrsta sa kojom ste se susreli, vreba sa polica supermarketa, a najpopularnija je sa dobrim razlogom: penasta tekstura se lako razmazuje i brzo upija pa je odličan izbor i za novajlije i za iskusne. Preporučujemo one koje su u boji kako biste lakše videli gde ih nanosite.

   

   

  Kapi i tečne formule

  Za razliku od pene i losiona,ove formule su manje hidrantne pa se prepošučuju osobama koje nemaju suvu kožu. Retke su teskture i lako se razmazuju ali i vrlo brzo upijaju pa je potrebno da budete brzi – jedino iz tog razloga ih ne preporučujemo onima koji prvi put isprobavaju sredstva za samoputamnjivanje.

  Sun Body-Legs Magic Drops, Collistar, 2.694 din.
  Sublime Bronze Self Tanning Towelettes, L’Oreal, 1.200 din.

  Maramice

  Maramice za jednokratnu upotrebu natopljene kremom za samopotamnjivanje imaju nekoliko velikih prednosti: uz njih ne morate da koristite rukavicu, ne kaplju i uopšteno ne prave nered. Lake su za upotrebu ali deo proizvoda ćete uvek baciti kao višak, dakle, nisu najekonomičnija opcija.

   

   

  Mleko

  Najzastupljenija formulacija – utrljate ih u kožu, sačekate da upiju i obave zadatak. Mnogi su napravljeni da postepeno grade boju što daje najprirodniji finiš. Pored toga, najbolje od svih ostalih hidriraju kožu što može biti od presudnog značaja za uspeh ako vam je koža iole suva.

  Idéal Soleil Self Tanner Hydrating Milk for Face and Body, Vichy, 1.783,69 din.
  Tinted Self-Tanning Body Mist, Sephora, 2.099 din.

  Raspršivač

  Kada jednom naučite da ga koristite postaće vam nezamenljiv ali može biti malo nezgodan za početnike. Pošto nije lako našpricati svaki deo tela, najbolje je da ga koristite u tuš kabini koju odmah možete da sperete ili napolju. Brzo se upija i gotovo da nije potrebno da ga utrljavate i razmazujete.

   

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: