Svi pričaju o buccal fat operaciji, pitali smo stručnjaka o čemu se radi

  25.01.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/buccal_cover.jpg

  Bio je potreban samo mali povod pa da nova estetska operacija doste u žižu interesovanja čak i veću nego što su to (ozloglašene?) fox eyes. Za ovo su poslužile fotografije „novog lica“ Lee Michelle i korekcija obraza hirurškim putem počela je da trendinguje kako u onlajn tako i u stvarnom svetu. Moglo bi se čak reći da je tzv buccal fat removal postao novi brazilian butt lift tj. naj-trendi procedura na društvenim mrežama i da temom počnu da se bave svi, od hirurga aktivnih na gorepomenutim mrežama pa do medija. 

  Šta je „buccal fat removal“

  Buccal fat removal je upravo ono što mu samo ime govori, tj uklanjanje masnih jastučića iz obraza hirurškim putem. Sama procedura može se izvoditi i u lokalnoj anesteziji što ju je približilo lunchtime intervencijama iako se realno radi o operaciji koja podrazumeva rezove. izvodi se tako što hirurg napravi male rezove na unutrašnjoj strani obraza, odstrani deo masnog tkiva. Dakle, kratko traje ukoliko se izvodi samostalno, rezovi (a samim tim i ožiljci se ne vide), a rezultati su odmah vidljivi. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/1674987211321081.jpg

  Kako se izvodi

  Neki hirurzi tvrde da se sama intervencija može izvesti za „samo 5 minuta po obrazu“, a pošto ne zahteva totalnu anesteziju nema potrebe za tim da se u bolnici ostaje ceo dan ili preko noći. 

  Buccal fat removal može se izvoditi samostalno ili kao deo skupa procedura u okviru face liftinga, na primer, kada trajanje same intervencije, oporavak, kao i anestezija postaju mnogo ozbiljniji. Masni jastučić se kauterizuje, a rez sa obično zašiva koncima koji se resorbuju pa nema potrebe za njihovim uklanjanjem.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/1674987403257322.jpg

  Kada intervenciju izvodi iskusan i stručan hirurg, ona se smatra poprilično sigurnom (za razliku od brazilian butt lift-a). Ipak, kao i sve operacije, i ona sa sobom nosi određene rizike od komplikacija, a on uključuju infekcije, krvarenje i ožiljke i vrlo retko privremeni gubitak osećaja u obrazima, oštećenje mišića koje je vidljivo dok se osoba smeje ili previše upale obraze (prisetite se Demi Moore na Fendi reviji ili same Michelle).

  Kako bi se izbegla bila koja od ovih neželjenih posledica, neophodno je da proceduru izvodi odgovoran i stručan hirurg, koji je pored tehničkog znanja, u stanju da proceni i mentalno stanje pacijenta i predoči realna očekivanja i rezultate. 

   

   

  Pošto se na društvene mreže ne oslanjamo za dobijanje informacija koje se tiču hirurških intervencija (a nadamo se ni vi) pouzdane odgovore na najvažnija pitanja o korekciji obraza hirurškim putem potražili smo od Dr Zuhre Memić, plastičnog, rekonstruktivnog i estetskog hirurga, u Specijalnoj bolnici za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić.

  Da li je ova intervencija namenjena svima?

  Ne. Operativni zahvat otklanjanja masnih jastučića iz obraza, rezervisan je samo za pacijente koji imaju lice koje je (pre)okruglo i ne treba ga raditi kod pacijenata koji imaju normalan volumen u obrazima, a naročito ne kod pacijenata kod kojih su jagodične kosti već izražene, zato što bi se tim operativnim zahvatom dobile prenaglašene jagodične kosti.

  Da li je i kod nas poraslo interesovanje za ovu proceduru?

  Poslednjih godinu dana, dramatično raste broj upita, naročito u populaciji mlađih muškaraca. Kod mlađih žena taj broj upita je uvek konstantan.

  Kakve rezultate pacijenti mogu da očekuju?

  Ovo je jedan od operativnih zahvata koji kada se uradi kod adekvatno odabranih pacijenata, daje neverovatno vidljiv rezultat. Jedini problem je taj što je za vidljivost rezultata neophodno da prođe vremenski period od minimum četiri meseca.

  Koji su potencijalni rizici

  Sama lokalizacija masnog jastučića koji je veličine oraha je potencijalni rizik, zato što se nalazi u blizini vrlo bitnih anatomskih struktura. Sama operacija je veoma jednostavna ako je izvodi plastični, rekonstruktivni i estetski hirurg ili pak maksilofacijalni hirurg i ukupno traje oko 30 minuta, a radi se u lokalnoj anesteziji. Poslednjih dana svedoci smo komentara od strane hirurga pa čak i plastičnih hirurga koji govore o štetnosti ove procedure vidljive u kasnijim godinama života. Na poslednjem svetskom kongresu Plastičnih hirurga koji se održao u Istanbulu, prof. Foad Nahai je jasno prikazao slučajeve svojih operisanih pacijenata kod kojih nije došlo do upadanja obraza ni u njihovim šezdesetim godinama, komplikacije koju protivnici ove procedure navode, kao i slike neoperisanih slavnih ličnosti koji su imali bucmaste obraze kako u mladosti tako i u poznim godinama. Naime, jedan deo kolega navodi da je to mast koja se vremenom topi, ali u zvaničnoj literaturi niti u savremenim radovima taj podatak se ne navodi kao relevantan.

   

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: