Laserskom dermatologijom do ZDRAVE KOŽE

Dr. Milena Stojanović iz Dekoll Clinic otkriva da li su fileri stvar prošlosti, a laseri budućnost.
12.12.2023.
RECOMMENDED

Imperativ da izgledamo mladi, sveži, naspavani, zdravi i u najboljoj formi, čak i kad nismo, doveo je do sveprisutnog interesovanja za estetsku medicinu. Ekperimentisanje sa različitim tretmanima i redovno korišćenje filera, nisu samo deo pop ili beauty kulture, nego koncept u kom bi valjalo edukovati publiku i odvojiti zdravo od nezdravog. „Zbog nedovoljne regulative, mnoga mesta, pre svega saloni koji se bave ulepšavanjem, nesmotreno primenjuju laserske tehnologije sa nedovoljno obrazovanja i iskustva u primeni istih. Krajnji rezulatat je da se pacijenti plaše da bilo šta urade”, govori Dr. Milena Stojanović iz Dekoll klinike, prava osoba za razgovor o laserima. Klinika u kojoj radi drži da su umerenost i prirodan izgled koncepti koji nikada ne izlaze iz trenda. Postižu ih upravo primenom lasera. Krajnje ishodište? Zdrava koža, unutra i spolja. Hajde da vidimo kako…

Za početak, da se vratimo koji korak unazad. Treba istaći da primena lasera u dermatologiji beleži jako veliki porast u poslednjih 15 godina, kako u svetu, tako i kod nas. Laserom se može poboljšati tekstura i kvalitet kože, očistiti površina kože od flekica, crvenila i kapilara, kao i otkloniti ožiljci. Takođe, laseri služe i za podmlađivanje. Pojedine laserske tehnologije stimulišu obnovu kolegena i na taj način se koža, u izvesnoj meri, zateže i podmlađuje. 

Tako i Dekoll stupa na scenu. Ova klinika je specijalizovana za lasersku dermatologiju od samog početka, a od nedavno je uveden svetski poznat Stellar M22 laser od Lumensa, jedini te vrste u Srbije. Zanimljivo je i to koliko različitih problema laseri zapravo targetiraju, a ima ih više od trideset: uklanjanje svih vrsta ožiljaka, strija, lečenje akni, pigmentacija, vaskularnih promena, kapilara, hemangioma, rozace, uklanjanje neželjenih dlačica, tetovaža…

„Dermatolozi će napraviti najbolju distinkciju šta sme da se tretira laserski, a šta ne. Pacijenti treba dobro da se raspitaju o stručnosti lekara kome poklanjaju svoje poverenje. Pregled i anamneza su osnova cele medicine pa tako i dermatologije, uključujući i lečenje laserom”, ističe Dr. Stojanović, koja je, pored koleginice Dr. Vanje Banićević, zadužena za upotrebu lasera u Dekoll-u.

IMG 0967 Recovered copy 1
Screenshot 2023 11 23 at 09.52.06

Laseri nisu tu da zamene filere, ali predstavljaju alternativu za poboljšanje kože. Naime, treba da počnemo od redovne nege, brizi o koži i upotrebu lasera. Tek onda na red dolaze fileri (i to po želji).

„Pacijenti često dolaze sa izvesnim predubeđenjima i hijaluronske filere povezuju sa neprirodnim izgledom. To nije tačno! A za lasere veruju da nisu dovoljno efikasni, što takođe nije tačno”. Šta je onda tačno?

Tačno je poslušati dermatologe. Znanje je moć. A deo tog dermatološkog znanja upravo je fokus na prirodan izgled. „Naša uloga je da pacijentu ponudimo ne samo jedno, već i više rešenja. Da predložimo optimalni protokol lečenja, shodno realnim očekivanjima i mogućnostima, rizicima, vremenu koje je potrebno da se postigne rezultat, a na kraju (ne manje važno) i finansijama. Nijedan ozbiljan doktor ne radi po principu naručivanja tretmana od strane pacijenta jer nijedna grana medicine ne funckioniše tako, pa ni ova”.

Suština u podmlađivanju kože je da na različite načine podstaknemo da se njene osnovne komponente obnove. „To su vezivna vlakna, kolagen, elastin i hijaluronska kiselina, koji izgrađuju srednji sloj kože-dermis“, objašnjava doktorka.

Kao jedan od vodećih trendova u estetskoj medicini, regenerativna medicina se uglavnom vezuje sa tretmanom kao što je PRP (lečenje sa krvnom plazmom), ali su pojedine laserske tehnologije postale ključni deo regenerativne medicine. Pored toga, laseri se često kombinuju sa tretmanima kao što su PRP i drugim skin booster-ima kako bi se ubrzao proces regeneracije kože posle samog tretmana i postigla maksimalna učinkovitost.

Upotreba lasera ne znači bežanje od starenja i menjanje svog jedinstvenog fizičkog opisa, već znači fokusiranost na negu i brigu o sebi, na inovativan način.

„Neminovno je da su godine tu i da su takve kakve jesu, a laseri nam omogućuju da starimo na lep način. Rečju, ako mislimo na svoju budućnost, mislimo na lasere”.

dekoll logo2
Saznaj više:
Povezani članci: