Beauty 101: Eksfolijacija i sve što treba da znate o njoj

14.12.2023.
RECOMMENDED

Svi želimo sjajnu, blistavu kožu. Ovo nekada može delovati kao nemogući cilj, posebno kako odmiču godine, jer se usporava proces obnavljanja ćelija i mrtve ćelije kože mogu izazvati „beživotan“ ten.

Dobra vest jeste što eksfolijacija pomaže da bezbedno i efikasno ukloniti sloj mrtve kože i obnoviti onaj zdrav, životan sjaj.

Benefiti eksfolijacije

Eksfolijacija pomaže da se osveži ten, poboljša izgled kože i, ono što je ključno, da se spreči začepljenje pora, akne, mitisera i belih bubuljica.

Takođe pomaže u stimulaciji sinteze kolagena što poboljšava teksturu kože i očuvava punoća, čvrstoća i mladolik izgled kože. Što se tiče toga koliko često treba da se eksfolira lice, savetujemo da osluškujete potrebu svoje kože. Nekim ljudima više prija da koriste hemijske eksfolijante umesto pilinge za lice sa grmuljicama, ali to zavisi od vaših potreba.

U suštini, zdrava koža se nalazi ispod površine. Hemijskom ili fizičkom eksfolijacijom možemo da uklonimo mrtvu, beživotnu kožu gde se nalaze oštećenja i da razotkrijemo svetliju, neoštećenu kožu i sjajan ten.

Eksfolijacija 1 1

Koliko često?

Za one koji počinju sa eksfolijacijom, najbolje je koristiti blaži proizvod jednom ili dva puta nedeljno. Zatim, po potrebi, može da se pređe na svakodnednevnu eksfolijaciju. Ukoliko niste sigurni, konsultujte se sa dermatologom kako biste više saznali o vrsti kože koju imate i o proizvodima koji najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Koliko god da je dobro za našu kožu, preteriti sa eksfolijacijom je kontroproduktivno i može dovesti do neželjenih reakcija poput crvenila, perutanja i ljuštenja kože. Takođe, pazite koliko dugo ostavljate eksfolijant na koži, jer vreme zavisi od proizvoda. Hemijske eksfolijante treba ostaviti na koži samo onoliko koliko preporučuje pakovanje, dok fizički eksfolijanti (kao što su pilinzi sa grmuljicama) možete da ostavite na lice čak nekoliko minuta.

Eksfolijacija 2

Step-by-Step

  1. Operite lice sa toplom vodom i blagim sredstvom za čišćenje lica.
  2. Dok je koža vlažna, uzmite količinu pilinga veličine graška i stavite malu tačku proizvoda na čelo, oba obraza i na bradu.
  3. Nežnim, kružnim pokretima umasirajte eksfolijant po licu. Neki izuzetno blagi eksfolijatori mogu se koristiti i na kapcima.
  4. Nakon što ste nežno masirali lice oko 30 sekundi, proizvod isperite toplom vodom.
  5. Na lice zatim nanesite kreme i serume za vaš tip kože.

Saznaj više:
Povezani članci: