Kako da se otarasite peruti jednom za svagda

  26.03.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/perut-cover.gif

  Nevezano za to kakvo je (vanredno) stanje, ako imate perut znate da je ona uvek problem i to problem koji poprilično nervira u bilo koje doba godine (iako zimi zbog suvog vazduha, grejanja i sušenja kose fenom zna da bude gori). Ne postoji jedan uzrok koji izaziva perut – lekari perut prepisuju spletu genetike i spoljnih faktora – ali postoje vrlo efikasni načini da se sa njom izborite i držite je pod kontrolom, a ako ne sad – onda kada?

  U suštini, perut jeste blaga i vrlo rasprostranjena forma seboroičnog dermatitisa koji se često pojavljuje i u obliku belih ljuspica kože i iza ušiju, oko obrva, čak i na prevojima na licu (oko nosa). On nastaje, između ostalog, uz pomoć sebuma (ulja) i gljivica. Da, svi imamo gljivice na koži ali kada se njihov broj poveća pod uticajem genetike, unutrašnjih i spoljnih faktora, dolazi do problema. Ako vas posebno zanima, ime ove vrste gljivica jeste Malassezia. Dakle, pošto na svoju genetiku ne možemo da utičemo, protiv peruti se borimo tako što se borimo protiv prevelike količine sebuma i gljivica.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585223199692082-1.gif

  1. Perite kosu često

  Ne svaki dan, ali dok ste u akutnoj fazi u proseku 3 puta nedeljno. Živimo u dobu “suvih” šampona koji su sasvim u redu za povremenu upotrebu ali većina ljudi preteruje u želji da uštedi vreme (a i daju genijalnu teksturu, priznajemo). U slučaju da imate perut, oni su poslednja stvar koju treba da koristite zato što bukvalno zacementiraju masnoću koja se nalazi na koži glave. Redovnim pranjem se uklanjaju ove naslage koje sprečavaju gomilanje sebuma i posledično preterano razmnožavanje gljivica.

  2. Koristite specijalan šampon protiv peruti

  Oni sadrže sastojke kao što su cink i sumpor koji se bore protiv gljivica. Danas više nisu u pakovanjima koja liče na nešto iz poljoprivredne apoteke, a i nemaju nekadašnji neprijatan miris. Ukoliko vam se koža glave samo blago peruta, probajte prvo šampon sa salicilnom kiselinom za blag piling. Postoje realne šanse da bude dovoljan. Za crvenilo i iritaciju, najbolji su cink (zinc pyrithione), ketokonazol (ketoconazole) i selenijum sulfid (selenium sulfide). Ulje čajevca takođe pomaže sa upalama i smiruje iziritiranu kožu glave.

  3. Perite samo kožu glave

  Nažalost, iako su danas popravljenog mirisa i pakovanja, šamponi sa ovim aktivnim sastojcima isusušuju vlasi isto koliko i kožu. Dakle, njima ne treba prati celu dužinu kose, dovoljno će biti ono što “dobije” u toku ispiranja. Pored toga, obavezno ih držite na glavi pet minuta (što je obično i naznačeno na uputstvu) pošto je aktivnim sastojcima potrebno vreme da deluju.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585223199593811-1.gif

  4. Probajte piling kože glave

  Da, i to postoji, a u ovakvim slučajevima zaista može da pomogne. Većina eksfolijatora namenjenih koži glave sadrže salicilnu kiselinu (koja se nalazi i u proizvodima za tretiranje akni) i to u obliku granulica koje sa rastapaju na koži. Ovo je način dodatnog i temeljnog uklanjanja svih naslaga koje su se nagomilale.

  5. Jabukovo sirće

  Ono jeste “narodni lek” koji se pokazao delotvornim u mnogim namenama, kao na primer za smanjivanje pora i regulisanje viška sebuma na licu. Ima antibakterijska i protivupalna svojstva koja svakako deluju na smanjenje gljivica i sebuma ali nema potrebe za stalnim ispiranjem kose jabukovim sirćetom. Ono samo za sebe ne može da ukloni perut (za to se koriste gorepomenuti šamponi), a u kombinaciji sa sredstvima iz apoteke su jednostavno previše za kožu.

  6. Ne češite kožu glave

  Nije lako, znamo, ali potrudite se. Na kraju krajeva možete se poslužiti sličnim tehnikama kao i za “nediranje lica”. Ovo je posebno bitno ako imate duge nokte koji su jednostavno izvor zaraze i infekcija iz dva razloga: stvaraju ogrebotine i mikro povrede, a zatim u njih unose baterije koje se nalaze na noktima. Blago rečeno: fuj.

  7. Modifikujte ishranu

  Velik unos hrane bogate ugljenim hidratima vodi do taloženja glikogena na koži, a on je omiljena hrana gljivica. Pored toga hrana sa puno šećera i mlečni proizvodi stimulišu lučenje sebuma. Na duge staze bi trebalo da se klonite oba ukoliko ste skloni peruti.

  I na kraju, probajte ove proizvode – provereno su učinkoviti i udaljeni su samo jedan klik.


  Dercos šampon protiv peruti za osetljivu kožu, Vichy
  Saznaj više:
  Povezani članci: