Za kovrdžavu, talasastu ili suvu kosu pranje bez šampona može biti najbolja stvar ikada

  28.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/co_wash_cover.jpg

  Co-washing je skraćenica za conditioner only washing i u praksi znači da se pri pranju kose preskače šampon i koristi samo balzam, nevezano za to koliko je često perete. Šta se time dobija? Estetski, rezultat možda najviše podseća na francuski vajb, a ne na kosu koja je tek oprana (i naelektrisana, na primer).

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1593420729907962.jpg

  Kome je namenjena metoda

  Realno, svakom tipu kose osim ravnoj, tankoj i masnoj.

  Prirodno kovrdžava i talasasta kosa su uglavnom suve i ova metoda pranja im odgovara. Co-washing je zapravo i ušao u mejnstrim kao deo curly hair metode ima čitavu legiju poklonika upravo iz ove grupe. Isto važi i za farbanu kosu ili kosu koja je hemijski tretirana na druge načine (poput minivala i trajnog ispravljanja). Co-washing ne utiče na pigment na isti način na koji to rade tradicionalni šamponi pa je uz ovu metodu moguće produžiti vreme između poseta salonu.

  Zašto prija svim tipovima suve kose

  Većina balzama i regeneratora sadrži minimalne količine čistača po imenu surfenktanti (a koji se nalaze i u micelarnoj vodi koja upravo njima duguje svoju slavu). Kada se pomešaju sa vodom oni “kupe” sitne čestice prljavštine pa se kosa čisti i bez šampona ali na blaži način i bez isušivanja. Istovremeno, balzami sadrže sastojke koji neguju kosu, hrane je i dodaju joj vlagu pa su vlasi oprane samo njima sjajnije i elastičnije.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1593420780416959.jpg

  Ko treba da izbegava cowashing

  Kao što smo već rekli, osobe sa ravnom masnom kosom i tankim vlasima kojima generalno fali volumen. Ukoliko imate zaista masnu kožu glave, perut ili dermatitis, ovo takođe nije opcija koja će vam odgovarati.

  Kako odabrati balzam

  Izbegavajte sredstva koja sadrže silikone, poput dimetikona, koji se koriste kako bi kosa bila glatkija ali se talože na dlaci pa je šamponiranje neohodno kako bi se te naslage uklonile i izbegla otežana slepljena kosa bez sjaja.

  Ukoliko vam je kosa gusta i suva, imate deblje vlasi, vrlo je verovatno da će vam odgovarati regenerator koji već koristite.

  Ukoliko vam kosa nije gusta, a vlasi su vam tanje, bolje je da probate proizvod koji je formulisan posebno za co-washing. Oni sadrže nešto više čistača od regularnog balzama ali i dalje su izuzetno blagi. 

  Kako prati kosu balzamom

  1. Kosu temeljno pokvasite, trebalo bi da bude potpuno zasićena vodom (zamislite kako perete svoj omiljeni džemper na ruke). Voda će otkraviti prljavštinu i učiniti da se ona lakše ispere, a ovaj korak je ujedno i način da se balzam što ravnomernije rasporedi po kosi.

  2. Koristite veću količinu balzama nego obično (veličina novčića nije ni izbliza dovoljna za co-washing) pošto je kosu potrebno “obložiti” od glave do samih krajeva. Možda vam se ovo čini puno ali ne zaboravite da perete kosu, a ne samo negujete.

  3. Umasirajte balzam u kožu glave baš kao što biste to učinili i sa klasičnim šamponom, a zatim ga rasporedite i po krajevima (njih nipošto nemojte trljati). Ovaj korak će razgraditi prljavštinu i ostatke proizvoda za stilizovanje. Ostavite balzam da odstoji 3 do 5 minuta (duže ukoliko vam je kosa jako oštećena) i zatim dobro isperite. Nemojte namerno ostavljati malo balzama na kosi.

  4. S vremena na vreme koristite posebne šampone za dubinsko čišćenje. U zavisnosti od godišnjeg doba i načina života, dva puta mesečno bi trebalo da bude dovoljno. Ukoliko vam se čini da vam je kosa otežala od balzama, možete je i prati šamponom i balzamom naizmenično. Isprobajte i odredite formulu koja vama samima najviše odgovara. 


  LAVANDER MINT MOISTURIZING COWASH, PAUL MITCHELL

  Saznaj više:
  Povezani članci: