Kako da se zauvek rešite ispucalih usana leti

26.07.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/ustacover.jpg

Leto sa sobom nosi razne vrste priprema. Nije dovoljno samo da znate gde ćete biti – u gradu ili ste već odabrali jednu ili više destinacija – letnji šoping uveliko prevazilazi odeću. Kada ste proučili sve što treba za zaštitu kože od sunca, kako da odaberete proizvode za grad, a kako da je oporavite posle plaže ili celog dana napolju, došli smo do poslednje stavke na listi: osetljivih usana i tanke kože oko njih. Ispucale suve usne obično vezujemo za zimu ali ovo je sezona u kojoj su jednako česta pojava. Postoji više razloga zbog kojih se ovo dešava: dehidratacija, preterano izlaganje suncu, vetru i drugim spoljnim faktorima koji ih iritiraju, grožđena mast koja im ne odgovara ili bolesti kao što su atopični dermatitis (od kog koža postane jako suva, a u uglovima usana se stvore pukotine i crvenilo) i heilitisi (u narodu poznati kao „žvale“). Ako imate jedno od poslednja dva, potrebno je da se obratite lekaru.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/1657885557866239-1.png

Ono što svakako redovno treba da radite ako su vam usne suve je da ih eksfolirate dva puta nedeljno blagim pilingom ili suvom četkicom za zube (preskočite ovaj korak ako več imate ranice po njima). Nakon toga uzimite kapsulu vitamina E i utrljajte je u usne. Slobodno u ovaj korak uključite celo lice. Svako veče ih dobro hidrirajte i redovno koristite balzame za usne koji će pomoći koži da se obnovi preko noći (mada ni Pavlovićeva krema nije loša kada zagusti).

Dehidratacija leti nastaje zbog raznih uzroka, od kojih su neki od glavnih klimatizovan i suv vazduh, visoke temperature, slana ili hlorisana voda i vetar, a nije zanemarljiv ni štetan uticaj oblizivanja usana (pogotovo kada ste napolju). Posle plivanja u moru ili bazenu, obavezno se istuširajte i nanesite hidrantnu kremu ili balzam i na usne.

Nije neobično da problemi sa usnama počnu i zbog upotrebe grožđane masti ili „labela“ (kako ovde zovemo sve balzame za negu usana nevezano za to ko ih proizvodi i koji uopšte ne moraju imati veze sa originalnom firmom Labello) koje vam ne odgovara. Neki proizvođači, na primer, dodaju mentol ili druge supstance koje iritiraju kožu kako bi usne dobile rozikastu boju, malo otekle i tako izgledale punije. Izbegavajte ovakve proizvode po svaku cenu ako ste osetljivi. To svakako ne znači da su svi balzami za negu usna koji imaju neki miris loši. Mnogi od tih mirisa dolaze od emolijentnih supstanci kao što su med i esencijalna ulja koja neguju. Prelistajte naše favorite sa ili bez boje (ali sa zaštitnim faktorom), pratite savete i uskoro ćete zaboraviti na ovaj problem.

Saznaj više:
Povezani članci: