Memovi su zvanično deo savremene kulture i dobili su svoj prvi muzej!

  09.08.2021.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/08/meme_cover.jpg

  Svi znamo da su memovi postali ne samo nezvanične zabeleške naše kulture, politike, i svakodnevnih događanja nego su poslednjih godina evoluirali i nadmašili sami sebe i postali gotovo interaktivni dnevnici ličnih i kolektivnih trauma. Vizuali koje svi prepoznajemo reflektuju haotična iskustva i političke diskurse koje proživljavamo, i upravo zbog memova je granica između interneta i virtuelnog sveta i svakodenvnog života postala izuzetno zamagljena. Iz godine u godinu kako se problemi usložnjavaju a nošenje sa njima komplikuje u toj meri da nam je jedino preostalo da pravimo parodije i zabavu od svog ludila koje proživljavamo memovi su dobili sasvim novo mesto u kulturi, i ruku na srce teško je zamisliti dan bez jednog novog koji kruži internetom i dobija svoje varijante i podvarijante iz sata u sata.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/08/1628517972524622.jpg

  Upravo zato, bilo je pitanje trenutka kada će se napraviti neko zvanično mesto gde bi sav ovaj materijal bio pohranjen i od nedavno memovi su iz virtuelnog iskoračili u stvarni svet i dobili svoj muzej u hongkongškom K11 Art Mall-u.

  Možda zvuči neobično ali kao institucije muzeji i postoje da bi se u njima skladištila i reprezentovala kultura i umetnost jednog vremena i da bi takve kolekcije svedočile o njemu. I zaista, ako uzmemo u obzir kojom brzinom se informacije zatrpavaju na mreži, kako objasniti nekome 20 godina od sada koliko je inspiracije doneo recimo Muhammad Sarim Akhtar (poznatiji kao Razočarani navijač), ako negde ne ostane trag o njegovom liku i delu svih onih koji su taj lik iskoristili da kažu nešto o nekoj ličnoj ili društvenoj situaciji.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/08/1628517971916066.jpg

  Prvi meme muzej se uselio u šoping centar posebno fokusiran na umetnost, a to se desilo zahvaljujući inicijativi hongkongške platforme 9GAG, koja je i zaslužna za svu zabavu i najlegendarniju ironiju koju internet ima da ponudi. Posetioci mogu da obiđu sedam glavnih zova, koje se fokusiraju na lokalno važne ali i svetski poznate memove i da, pokrivaju sve od Drakea iz “Hotline Bling” do pomenutog Muhammada Sarima. Drugi delovi muzeja nude tetovaže sa memovima, foto boothove koji omogućavaju posetiocima da naprave svoj custom meme a postoji i “4D interaktivna zona” i zona sa AR tehnologijom gde memovi postaju stvarni. Dosta zabavno ako se uzme u obzir da jesu nastali iz stvarnog života u koji se putem tehnologije opet vraćaju, i verovatno da je to ultimativan dokaz koliko smo se preselili u tehnologiju i virtuelne svetove, ali barem ono što sigurno možemo da zaključimo je da se uz muzej zvanično može reći da, da „this is a meme’s world“.

  Saznaj više:
  Povezani članci: