6 koraka do zdravi(ji)h navika

  19.03.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/zdravenavike_cover.jpg

  Po prirodi nisam ni pesimista ni optimista ili bar mislim da nisam. Ipak, kada se dešavaju krupne stvari, nekako mi se vremenom kristališe svest o stvarima zbog kojih nije baš “sve katastrofa”, iako to ne isključuje i povremeno vikanje kako je upravo “sve katastrofa”. Ali kao što nisam slepa i zaista se radujem čistijim kanalima u Veneciji i tome što će naša planete disati slobodnije (pun very much intended) tako mi je jasno i da sam – htedoh da napišem “smo” ali ne bih nikog da teram, ako ste još uvek u fazi vikanja, i to je ok – dobila priliku za reset. Koliki, ne znam još, ali znam da ga želim. I zato sam istražila i napravila listu saveta sebi samoj. Delim, a vi skrolujte ako ste stigli do ove faze. Ako niste, bookmarkujte, trebaće i vama, samo malo kasnije.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584619652474375.jpg

  1. Odlučite šta želite

  Svaka navika počinje prvo u našoj svesti pa je zato ona prva polazna tačka: razmislite o tome šta želite i odredite realističan cilj. Ne kažem da ne treba da budemo ambiciozni ali drastične promene na gomili uglavnom ne uspevaju i takvi poduhvati se najčešće završe odustajanjem – što vas samo ubacuje u zao krug osećanja da niste uspeli i nezadovoljstva samim sobom.

  2. Fokusirajte se na dugoročne efekte

  Kratkoročna rešenja ne daju dugotrajne rezultate – to će vam potvrditi svako ko je bar jednom probao detoks program od deset dana – pa i danas (malo) mudrija ja. Pravi rezultati nastaju disciplinom odnosno vremenom, a za to se treba psihički pripremti i napraviti plan koji je održiv dugoročno, da ne kažem do kraja života.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584619652397445.jpg

  3. Počnite malim koracima

  Kao što već znamo, promene koje od nas zahtevaju da obrnemo život naglavačke ne traju. To, naravno, ne znači da su krupni rezultati neizvodljivi i nemogući već jednostavno da se do njih stiže drugačijim putem – onim koji počinje malim koracima. Ako želite da počnete da trenirate redovno, počnite svakodnevnom šetnjom od pola sata, na primer. Ako želite da se hranite zdravije pojedite svaki dan neko povrće ili voće dok vam ne pređe u naviku pa onda krenite u veće poduhvate.

  4. Budite konzistentni

  Ukoliko želite da vam nešto zaista pređe u naviku – nema preskakanja i zabušavanja. Navikama treba dugo vremena da se razviju (mitovi o deset ili dvadeset i jedan dan su, nažalost, skraćena verzija) ali se oformljavaju mnogo brže ukoliko se radi o nečemu jednostavnom što se svakodnevno ponavlja. Upravo zbog toga je kratka šetnja bolji način da počnete sa vežbanjem od treninga dva ili tri puta nedeljno. Kada vam fizička aktivnost zaista postane nevika, onda počnite da istražujete intenzivnije opcije. I ne, tri meseca šetanja neće biti uzalud, pogotovo ne kad se uporede sa teretanom od koje mnogi odustanu posle mesec dana.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584619652590602.jpg

  5. Olakšajte sebi

  Nema potrebe da sebi komplikujete život. Preduzmite korake koji će vam olakšati put razvijanja nove navike, bilo da se radi o patikama spremnim za šetnju pored vrata ili o tome da odaberete nekoliko vežbi koje ćete raditi kod kuće ali svakodnevno uz ostale stvari koje inače radite. Olakšan pristup bilo čemu, rezultira time da krenemo za tim nečim – kada online naručujete fast food dovoljan je jedan klik da sve prebacite na ekstra veliku opciju. Zar mislite da je to slučajno?

  6. Nagradite sebe

  Ovo je jako važan deo formiranja navika, a verujte da radi. Kada sam prestala da pušim, dala sam sebi zadatak da novac koji bih mesečno inače potrošila na cigarete potrošim isključivo na nešto u čemu ću uživati. Kada se radi o dugoročnim planovima, rezultati se ne vide preko noći pa nije loše dati sebi neke dodatne nagrade dok traje proces.

  Saznaj više:
  Povezani članci: