Da li je naizmeničan post idealna dijeta koju smo svi do sada čekali

  15.01.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/fast-cover.gif

  U svom okruženju sigurno imate bar jednu osobu koja se kune u neki oblik naizmeničnog posta. Vrlo je verovatno i da vam se ta osoba „na oči istopila“, a videli ste je, tim istim očima, i kako povremeno jede sve i svašta, a ne samo zdrave opcije. I sada se, normalno, pitate o čemu se zapravo radi. Tu smo sa odgovorima.

  Šta je naizmeničan post i da li je stvarno efikasan za gubitak težine?

  Ovo je način ishrane u kom se smenjuju vremenski intervali u kojima se jede i u kojima se posti. Suština je da u njemu nema posebne specifikacije i ograničenja kad je vrsta hrane u pitanju (iako se preporučuje zdrava) već vremenske odrednice kada se jede. Upravo zbog toga, pravilnije je nazvati ga načinom ishrane nego dijetom za gubitak kilograma u klasičnom smislu.

  Post kao takav je prisutan u ljudskim životima od pamtiveka i naš organizam je u stanju sasvim dobro da funkcioniše u kraćim periodima nejela, šta više, fiziološki prirodnije je nekada preskočiti obrok nego svakog dana imati 3-4 ili više obroka na dan.

  U smislu gubljenja kilograma, naizmeničan post funkcioniše po istom principu kao i drugi načini ishrane u kojima se smanjuje broj kalorija.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579105243467483.jpg

  Kako izgleda

  Postoji četiri osnovna načina na koja možete praktikovati naizmeničan post. Najčešći je takozvani 16:8 ili 14:10, koji podrazumeva da u toku od 16 (ili 14 sati) od ukupno 24 ne konzumirate hranu ili pića koja sadrže kalorije i sve svoje obroke “spakujete” u preostalih 8 (ili 10) sati. Teoretski, svaki period nejela od 12 i više sati se računa u naizmeničan post, a u taj period ulazi i ono vreme u kom spavate. Pored ovog, postoje još i periodičan post, u kom se ili ne konzumiraju kalorije puna 24 sata ili se konzumira izuzetno mali broj kalorija svaki drugi dan, a poslednja u nizu je šema 5:2 po kojoj se posti – odnosno unosi mali broj kalorija – dva odvojena od ukupno sedam dana u nedelji.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579105243514935.jpg

  Da li je efikasan za mršavljenje

  Ukoliko ste gojazni, post ove vrste je dobar način za mršavljenje pod uslovom da ga se pridržavate na duge staze. Treba, ipak, naglasiti da su studije pokazale da nije efikasniji od nekog drugog oblika restrikcije kalorija. Kod izbora dijete jedn od najbitnijih faktora je koliko vam sama dijeta odgovara i koliko vam je lako (ili ne) da je se pridržavate. Nekim ljudima je izuzetno teško da se pridržavaju konstantne restrikcije kalorija, dok je drugima teško da ne jedu 16 sati. Najbolja dijeta za vas je ona koja vam najmanje teško pada i ne ugrožava vaše zdravlje i svaka je, na svoj način, način da sami sebe prevarite da jedete manje. U tom smislu, naizmeničan post može biti idealan pošto, ako ste normalnog zdravstvenog stanja, neće naškoditi zdravlju, a po pitanju namirnica je relativno fleksibilan.

  Pored toga, dokazano je da su neke vrste posta efikasnije od drugih – jednim delom zato što bolje odgovaraju našem dnevnom ritmu (na primer, činjenici da deo posta prespavamo) i da tako spuštaju nivo insulina, dižu nivo hormona koji pospešuju sagorevanje masti i smanjuju apetit. Naš organizam je evoluirao da hranu vari u toku dana, a da noću odmara pa se zato i tajmirati veće obroka za početak dana često isplati.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579105243420566.jpg

  Ko treba da ga izbegava 

  Da li treba da probam naizmeničan post? Ponavljamo, najefikasnija je ona dijeta ili način ishrane kog možete da se pridržavate, a da i dalje uživate u životu. Teško je znati tačno koji dok ne probate u praksi ali lekari ipak imaju neke smernice: dokazano je da se post izdržava teže koliko duže traje (sa periodima nejela od više od 16 spojenih sati) pa da ih se ljudi drže kratko i posle sve nadoknade. To je, verovatno i razlog zbog kog je šema 16:8 najpopularnija.

  Ukoliko ste ispod zdrave težine, ovaj način ishrane nije za vas. Isto važi i ukoliko ste nekada imali ili imate poremećaj u ishrani. U oba ova slučaja, naizmeničan post može imate zaista loše posledice.

  Pored toga, postoje naznake da naizmeničan post ima više benefita za muškarce nego za žene. Na primer, naizmeničan post reguliše osetljivost na insulin kod mušakraca ali često destabilizuje nivo šećera u krvi kod žena, a u relativno velikom broju slučajeva dovodi do prestanka menstruacije. Ovo su razlozi zbog kojih su smernice kojih žene treba da se pridržavaju drugačije od onih koje važe za muškarce. Isto tako, ova vrsta restrikcije u ishrani, isto kao i sve druge se ne preporučuju trudnicama i ženama koje doje.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579105243561199.jpg

  Koliko dugo

  Ne postoje studije koje daju definitivan idealan vremenski okvir za naizmeničan post. Minimalno vreme na dnevnom nivou je 12 sati ali u većini slučajeva 16 sati daje najbolje rezultate. Potrebno je, ipak, nekoliko dana, nekada i nedelja, redovnog posta da bi telo počeo da koristi masne naslage kao gorivo. Generalno se preporučuje da poslednji obrok u toku dana, ne uzimate posle 19 časova (ukoliko imate uobičajen dnevni ritam i posao na kom radite od 9 do 17) iz jednostavnog razloga što je telo predispozicionirano da neke stvari, kao što je procesuiranje šećera, bolje obavlja u određeno doba dana. Dakle, obilniji obroci ujutro i pre podne, a lakši kasnije.

  Saznaj više:
  Povezani članci: