Da li vam je internet izgovor za prokrastinaciju? Donosimo upustvo kako da prekinete začarani krug

  15.09.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/prokrastinacija_cover.jpg

  Naši dani mogu biti daleko bogatiji ukoliko ih ne provodimo na telefonu i gedžetima. Nekontrolisano surfovanje postalo je jedan od najčešćih svakodnevnih problema današnjice i preraslo u jednu vrstu prokrastinacije. Donosimo vam korak-po-korak vodič kako da prevaziđete ovu toksičnu naviku.


  KORAK 1: PRATITE VREME KOJE PROVODITE ONLAJN


  Za početak, svi u toku dana imamo puno obaveza i vrlo je lako pasti u zabludu da nemamo vremena upravo zbog njih, a ne zbog toga što provodimo previše (beskorisnog) vremena na internetu. Ipak, ukoliko zaista nemate vremena ni za šta, to vrlo verovatno nije samo zbog prepunog rasporeda. Odgovor na pitanje „gde mi je prošlo vreme“ dobićete samo ukoliko pažljivo pratite na šta ga trošite.

  Ovo se zove reality check i ne možete ga preskočiti ako želite da bilo šta promenite u životu (po bilo kom pitanju). U slučaju internet prokrastinacije, sve što vam je potrebno jeste malo volje i tajmer. Imate oba. Nekoliko dana pratite apsolutno svaki minut koji provodite na internetu, ne samo na društvenim mrežama već i na odgovaranje na poruke i mejlove, čitanje vesti i slično. 

  OSVESTITE I ZAPIŠITE SVAKI PUT KADA STE ONLAJN, ČAK I KADA JE SE RADI O VREMENU OD SVEGA NEKOLIKO MINUTA


  KORAK 2: PREPOZNAJTE DA LI IMATE PROBLEM


  Suočavanje sa realnošću može da donese i neka iznenađenja. Vrlo često ljudi shvate da na telefonu ustvari provedu dva sata, a ne deset minuta koliko su imali osećaj ili su planirali. Odmah je jasno da uživanje kao takvo nema veze sa ovom pojavom, a da slobodno vreme koje ste imali na raspolaganju nije utrošeno na smislen način (odmaranje je takođe vrlo smisleno, ovde ne govorimo o toksičnoj produktivnosti).

  Česti su i slučajevi u kojima osoba praktično ne provodi vreme skrolujući po društvenim mrežama već stalno komunicira porukama ili prati komentare na relevantne postove. Ovo u pojedinačnim slučajevima traje zaista kratko ali kada se vreme sabere, shvatate da ste izgubili sate i sate u toku dana. 

  Iskrenost sa samim sobom i realno praćenje vremena koje provodite onlajn obično svakog iznenade, ali šok kada shvatite koliko vremena vam ode na telefonu može biti i vrlo koristan: kada osvestite sa čime se nosite, možete nešto i da uradite po tom pitanju. Prvi korak jeste da ustanovite zbog čega to radite.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663241723952101-scaled.jpg

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663242154239966-scaled.jpg

  Saznaj više:
  Povezani članci: