Dobre vribracije: Kako funkcioniše terapija zvukom i zašto je toliko korisna?

  28.01.2021.
  RECOMMENDED

  I’m just a girl, standing in front of a mountain of work, asking for fewer world events to happen so I can actually get some of it done.

  Ako je postojao meme sa kojim sam se najviše povezivala sredinom januara to bi bio ovaj. U skladu sa cunamijem svetskog haosa koji nas je zapljusnuo (opet) sasvim je razumljivo ukoliko se ne osećate baš fokusirano i motivisano. Za one koji očajnički pokušavaju da umire um i da se ubace u posovni mode, malo background buke bi moglo da bude od koristi. Zapravo, naučnici potvrđuju da slušanje muzike, ili zvukova iz prirode pomaže u otklanjanju tenzije i poboljšanju produktivnosti. Izbor zvuka za smirivanje zavisi od osobe do osobe. “Slušanje dinamičnog drum’n’bassa mi uvek pomogne da radim” rekao nam je jedan od digitalnih izvršnih urednika. “Trenutno slušam Levitate Your Mind od Degsa sa Spotify playliste pod nazivom Sick Music 2020″, dodao je.

  “Zvuk otklanja buku iz uma”, rekao je Leo Cosendai koji se bavi lečenjem zvukom, i čiji su klijenti mnogi režiseri, glumci i tech biznis lideri. “To ne znači da sprečava i blokira misli, već pomaže da stavimo stvari u perspektivu i čini da osvestimo da mi nismo samo ono što nam se kovitla u umu. Trenutno radim sa neurolozima i oni kažu da zvuk može biti potencijalno efikasan koliko i psihodelici, samo bez nus pojava i opasnosti. U suštini, zvuk je kao mini besktvo – kao kada je Jim Morrison rekao da će nazvati svoj bend The Doors zato što otvara vrata u novu percepciju”.

  7.30 AM: DIGITALNA ZVUČNA KUPKA

  NAJBOLJE ZA: Ljude koji žele benefite joge, ali bez fizičkog napora

  Proveri telefon, iskobeljaj se iz kreveta, istuširaj se, doručkuj, proveri Instagram već treći put od jutros. Da li i vaša jutarnja rutina izgleda ovako? Pre nego što zaronite u ovu poznatu dinamiku, prebacite svoju dnevnu energiju na bolju frekvenciju i u više mindful stanje, uz pomoć zvučne meditacije i aplikacije kao što je THIRDEAR, koja kombinuje savete, vežbe disanja, vođenu meditaciju i kurirane zvuke (tibetanski gong, kristalne činije, bubnjevi). Lezite (bilo gde, na pod, sofu, ostanite u krevetu), stavite slušalice i aktivirajte aplikaciju. Umirite um pre nego što počne dnevni haos.

  10 AM: PLAY IT AGAIN, sam

  NAJBOLJE ZA: One kojima su dosadile sve radio stanice i poznate plejliste

  Tražite plejlistu koja će vas inspirisati da završite sve obaveze koje imate? Polako zapišite sve što vas danas čeka i paralelno s tim istražujte Spotify’s Deep Focus plejlistu – sjajno mesto za dobar početak dana uz pravu dozu muzičke motivacije. Uzgred, s vremena na vreme atmosfera počne malo da vajbuje Hans Zimmer zvukom pa ćete verovatno imati utisak da ste u holivudskom filmu. Za one koji stvarno žele da prigrle glamur, pretvorite svoj radni prostor u modnu pistu kod kuće, uz pomoć Alexander McQueen spotify plejliste, na kojoj se nalaze sve pesme sa prethodnih McQueen revija (uzgred, mix je pravio muzički direktor John Gosling, koji je odgovoran za soundtrack revija preko 20 godina). Pored toga, tokom vremena mnogi su pravili svoje lične zen liste i na primer lista spisateljice Haley Nahman čije smo tekstove obožavali u Men Repeller magazinu je izuzetno dobra.

  2PM: VREME JE ZA PROŠIRENU REALNOST

  NAJBOLJE ZA: One koji žele da zimu provedu slušajući zvuk mora i laganog povetarca

  Ako već to niste uradili, instalirajte Noisli odmah. Ova zvučna aplikacija sadrži 28 izuzetno kvalitetnih zvukova koje možete da puštate samostalno ili u kombinaciji jedan sa drugim – kao na primer zvuk mora, kiša, beli šum, vatra koja gori u kaminu. “Zvuk je blagotvoran, pogotovo u ovim izazovnim vremenima, jer ne nosi nikakav prtljag sa sobom” objašnjava Cosendai. “Muzika ima reči pesme, mnogo instrumentala koji su nam poznati i koji nas teraju da đuskamo. Muzika je jezik kojim mozak upravlja. Ali lepota zvuka je u tome što je prazno platno – možete da osetite samo ono što u tom trenutku treba da se oseti, ne ono što muzičar želi da probudi”.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611827042643242.png

  4PM: PRIČE, PRIČE I JOŠ PRIČA

  NAJBOLJE ZA: Sve one kojima nedostaju kolege, tračevi, i ručkovi koji traju duže od propisane pauze.

  Dan se primiče kraju, polako se smrkava i treba vam nešto da vas podigne. Iako slušanje drugih dok pričaju može da zvuči krontraproduktivno nekim ljudima audioknjige i podkasti pomažu i ne smatraju ih dekoncentrišućim. Nešto kao ekvivalent tome kada ste u kafiću pa čujete sve te paralelne razgovore koji se odvijaju. Preporučena slušanja: audioknjige („The End of the Affair“ je recimo od-dli-čna!), Oprahin „The Path Made Clear“New Yorkerov fiction podcast ili zanimljive priče iz umetnosti.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611827248748017.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611828165110766.gifhttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/01/1611054749560454-16.png

  Saznaj više:
  Povezani članci: