Izlazak u najavi? Šta treba da jedete ako znate da ćete kasnije piti alkohol

  20.12.2019.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/hranapice-cover.gif

  Nevezano za to da li ste već spremili praznične stajlinge ili ne (ako je odgovor ovo drugo, dozvolite da vam nešto predložimo), jedna stvar je sigurna: verovatno niko od nas neće odoleti nekom svetlucavom piću. To je samo po sebi sasvim ok dok god se malo ne zanesemo (da, i sami smo krivi) pa se provod pretvori u nešto nalik na lošu video igricu. Ključna reč da se ovo ne desi jeste: priprema. Svi znamo da je alkohol diuretik i da, kada pijemo, moramo da unosimo vodu pre, u toku izlaska i neposredno pred leganje u krevet. Osim vode, nije na odmet ni da za vreme izlaska grickate hranu sa visokim sadržajem vode kao što su krastavci, lubenice i dinje ili jagode (tri put ura za letnje večeri u izlascima) ali osim hidratacije postoji još jedan bitan korak. Šta jesti? (Osim pire krompira, kog će vam svaka dobronamerna starija osoba koja je nešto proživela u životu dati duplu porciju ako zna da ćete kasnije piti.) Poenta je da kada konzumirate hranu koja usporava apsorpciju alkohola, on mnogo sporije deluje. Ako pojedete obrok koji sadrži proteine, masti, i složene ugljene hidrate bićete siti, sporije ćete se napiti ali i smanjiti šanse da sutra ujutro budete mamurni (a ako vas kojim slučajem ipak i ta muka zadesi, i za to imamo rešenje).

  Ovo sve se, naravno, odnosi na umerenu količinu alkohola. Lista loših efekata preterana količine pića je poduža i uključuje depresiju, anksioznost, oboljenja jetre i visok krvni pritisak, o mogućim povredama da ni ne govorimo. Kada su umerene količine alkohola u pitanju hrana zaista igra veliku ulogu u tome kako ćete ga podneti, a namirnice sa ove liste su apsolutni heroji obroka pre izlaska.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576927153980569.jpg

  Banane

  One imaju visoku koncentraciju kalijuma, elektrolita koji igra važnu ulogu u pravilnom radu mišića, regulaciji krvnog pritiska, nervnim funkcijama i regulaciji tečnosti. Kada pijemo alkohol, nivo kalcijuma u našem telu se smanjuje pa je hrana koja je njime bogata odličan izbor pre izlaska u kom znate da će biti pića. Pored banana, u dobroj meri ćete ga naći i u spanaću, sočivu, krompiru i mleku.

  Kiselo mleko

  Ono ima visok sadržaj masti pa se sporije vari i usporava apsorpciju alkohola. Pored proteina, kiselo mleko u sebi ima i ugljene hidrate što ga čini kvalitetnom hranom od koje ćete biti siti i imati dovoljno energije, a nivo šećera u krvi će vam biti stabilan.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576927243858167.jpg

  Losos

  Ova vrsta ribe je bogata vitaminom B12, važnim nutrijentom čija količina se smanjuje usled kozumacije alkohola. Losos sadrži i velike količine proteina i zdravih masti koje usporavaju apsorpciju alkohola pa je idealan kao deo obroka pred izlazak.

  Krompir

  Odličan dodatak obroku pre izlaska jeste krompir u bilo kom obliku (do sad ste sigurno čuli da je pire-krompir najbolja hrana pre pića). On sadrži kalijum i druge elektolite, a istovremeno je i složeni ugljenohidrat pa usporava varenje i održava nivo šećera u krvi stabilnim.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576927471596736.jpg

  Jaja

  Jaja su još jedan odličan izbor hrane sa visokim sadržajem proteina i usporavaju apsorpciju alkohola u krv, ali dobre stvari se, u njihovom slučaju, ne završavaju samo na tome: jaja imaju i veliku količinu aminokiseline po imenu cistein koja utiče na metabolizam alkohola tako što blokira apsorpciju toksina.

  Avokado

  Kao i banane, avokado sadrži kalijum ali je bogat i zdravim mastima, čini vas sitim i istovremeno usporava apsorpciju alkohola u krv. Jedna je od najboljih stvari koje možete dodati obroku pre odlaska u bar.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576927649124471.jpg

  Humus

  Ovaj namaz u sebi sadrži odličnu mešavinu masti, proteina i ugljenih hidrata što ga čini odličnim izborom pre alkohola. Posebno je dobar za ljude koji žele da proteine dobijaju iz izvora biljnog porekla.

  Piletina

  Visok sadržaj proteina koji se sporo vari takođe usporava brzinu kojom telo apsorbuje alkohol. Protein, u kombinaciji sa dijetetskim vlaknima, usporava varenje i time usporava brzinu kojom se diže nivo alkohola u krvi. Pored toga, alkohol pojačava apetit u mnogim slučajevima, a hrana bogata proteinima sprečava glad. Dakle, win win opcija.

  Saznaj više:
  Povezani članci: