Kako da novogodišnje rezolucije ove godine napokon i ostvarite

  30.12.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/ngrezolucija_cover.jpg

  Dok ste rekli keks došlo je vreme da ponovo pričamo o novogodišnjim rezolucijama. Ukoliko imate dovoljno hrabrosti da gvirnete na listu od pre 365 dana, sasvim smo sigurni da vas tamo čeka pozamašan broj neostavrenih stavki koje cupkaju i čekaju da budu prekopirane na novi list. Ista je priča svakog januara: milioni ljudi svoje nade i snove o samousavršavanju pakuju u sjajan set novogodišnjih odluka. Ovi ciljevi se kreću od rada na sebi do finansijske nezavisnosti i često počinju sa najboljim namerama. Ali, zašto toliko novogodišnjih odluka ne uspe na kraju godine? I da li one na kraju možda dobiju sasvim suprotan efekat?

  Različite studije i ankete su zaključile da ćete već do februara napustiti čak 80% novogodišnjih odluka. Ovo sugeriše da pogrešno pristupamo novogodišnjim odlukama. Šta ako, umesto da postavljamo ciljeve koje je nemoguće ostvariti i posmatramo ih kako ne uspevaju svake godine, pokušamo da bolje razumemo psihologiju iza naših ciljeva?

  U ovom tekstu pokušaćemo da vam pomognemo da izbegnete ove zamke u postavljanju svojih rezolucija za 2023. – i možda čak da unutar ove liste kreirate i negujete sjajne navike koje mogu trajati ceo život.

  NAPRAVITE KONKRETNE I MERLJIVE CILJEVE

  Izbegavajte apstraktne kontemplacije koje ni sami nećete umeti da protumačite nakon mesec dana. Ništa nije više demotivišuće od postavljanja preuzvišenog, ambicioznog cilja kod koga ne postoji način da izmerite napredak. Ne samo da vas ovo sprečava da slavite bilo koju malu pobedu na svom putu ka uspehu, već i zamagljuje korake koji su vam potrebni da biste postigli svoj cilj.

  POBOLJŠAJTE ONO U ČEMU STE VEĆ DOBRI

  Razmislite o tome šta je bilo dobro prethodne godine i odlučite kako biste to želeli da poboljšate. Kreiranjem svojih rezolucija na osnovu svojih prošlih iskustava, imaćete bolji osećaj o tome šta bi trebalo da budu vaša merila i krajnji ciljevi. Ovo vam pomaže da napišete rezolucije koje su specifične, merljive i usklađene sa onim što jeste. 

  USKLADITE SVOJE CILJEVE SA SOBOM

  Na kraju, držaćete se novogodišnjih odluka samo ako su u skladu sa onim ko ste i sa onim što vam zaista donosi radost. Ovo može zvučati očigledno, ali lako je izabrati rezolucije jer zvuče kao „prava“ stvar – bez razmišljanja o tome da li su prave baš za vas. 

  SLAVITE MALE POBEDE

  Proslavljanje malih pobeda može vam dati motivaciju koja vam je potrebna da se držite odluka na duži rok.

  Naš mozak je osposobljen da pozitivno reaguje na nagrade. Svaki put kada smo nagrađeni za izvođenje određenog ponašanja, mozak uključuje dopaminsku povratnu petlju. Jednom kada se pokrene, ova petlja oslobađa malo dopamina za dobar osećaj i čini nas da povežemo to ponašanje sa pozitivnim osećanjem.

  Nagrađivanje sebe za postizanje malih prekretnica ne samo da povećava verovatnoću da ćete postići svoj cilj, već čini proces mnogo prijatnijim! Dakle, pre nego što se posvetite svojim rezolucijama, odvojite malo vremena da odlučite kako tačno želite da se nagradite za postizanje referentnih vrednosti na tom putu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: