Kako preživeti preplavljujući period posle praznika

  13.01.2023.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/saveti_cover.jpg

  Odmah da odgovorimo na pitanje iz naslova, pravi odgovor je: odmah zakažite termin kod psihoterapeuta, sigurni smo da ćete uz njegovu pomoć najbolje proći kroz ovaj period u godini koji zna biti zaista preplavljujuć, o čemu smo već i pisali. Sva ta porodična i društvena okupljanja od svih nas iziskuju veliku količinu energije koje ponekad nismo ni svesni, a određeni delovi razgovora i neki susreti mogu biti okidači za razna stanja. Bilo da je sretanje drugarice iz srednje na ulici malog rodnog grada u pitanju, ili diskusija sa nekim članom porodice koje je otkrila više nego što ste želeli da znate, sve ove interakcije dešavaju se usputno, ali i te kako ostavljaju traga na nas. I pre svega, kada se sto raskloni i svetla pogase, vi sa duhovima proplošlosti ostajete sami u svojoj glavi i nekad nije lako nositi se sa svim tim. Dok nestrpljivo čekate svoju sledeću seansu evo nekoliko saveta koji vam mogu trenutno olakšati stanje. Biti kući za praznike i na terapiji posle toga, gotovo ne može jedno bez drugog!

  VEŽBANJE

  Verujemo da trbušnjaci i trčanje na traci nakon dana i dana ležanja i prejedanja nisu prva stvar koja vam pada na pamet, ali možda je baš u tome i ključ. Prelomite ovu odluku i pokrenite se, idite u dugu šetnju ili na jogu, konačno se oprobajte u sportu koji ste poslednji put igrali u srednjoj. Ma koliko izlizano zvučalo da je u zdravom telu zdrav duh, vežbanje i umor će sigurno učiniti da određe misli nestanu a vi se osetite bolje. 

  SKOCENTRIŠITE SE NA STVARI KOJIMA SE RADUJETE

  Da ova godina nosi mnogo toga novog i nepoznatog, ali sigurni smo da već imate bar jedan zacrtani plan kome se radujete. Bilo da je to odlazak na masažu, letovanje, ili proseko sa drugaricom koju dugo niste videli, pokušajte da razmišljate o ovim planovima koji vas raduju i motivišu da prigrlite dan. 

  SELF-CARE ali pravi

  Ne mislimo samo da je konačno vreme da kupite kremu za lice o kojoj dugo maštate, ili konačno zakažete tretman lica koji odlažete mesecima, već i na sva ona mikro ugađanja sebi koja će vas na minut preporoditi i učinite da zažmurite od prijatnosti. Bilo da je u pitanju knjiga, nova pesma, ili sređivanje police za knjige, pronađite svoj mini zen i prepustite mu se. 

  RAZMIŠLJANJE O DRUGIMA NA PAUZU

  Kao što smo u uvodu napisali, svi razgovori sa familijom i prijateljima mogu biti preplavljujući, a svi njihovi problemi vrlo lako se mogu podvući pod vašu kožu i uneti vam nemir kog nije baš lako rešiti se. Lepo je misliti o drugima i pružiti im podršku, ali ukoliko ste i sami počeli da se osećate alarmirajuće loše, vreme je da se vratite svojoj glavi i razmišljate isključivo o vašim problemima, ali i odlukama, iščekivanjima. Godina se zahuhtava, vreme je da jasno postavite stvari u glavi, a same praznike ipak prebacite u prethodnu godinu, ukoliko su vam bili više teret nego uživanje. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: