Povezano
Ovsena kaša je prva stvar koji ujutro jedu milioni ljudi (ne, ne preterujemo). Ovas je pravi šampion među žitaricama kada pričamo o količini proteina koji sadrži (oko 17g proteina na 100g ovsa), pokazao se efikasnim u dijetama za mršavljenje i obožavan je od strane većine koji vole zdrav način života, ili bar one većine koja se ne zalaže za nezdrave ekstreme, kao i od strane profesionalnih sportista.
KOJE SU DOBRE STRANE OVSENE KAŠE?
DAJE DUGOTRAJAN OSEĆAJ SITOSTI
Ovas sadrži izuzetno malu količinu šećera i spadaju u kompleksne ugljene hidrate što u prevodu znači da polako i ravnomerno pružaju energiju. Ukoliko ga konzumirate ujutru (i adekvatno obogatite) nećete biti gladni do ručka i neće biti potrebe za užinom. Pored toga, ovas sadrži polisaharide po imenu beta glukani koji privlače holesterol iz hrane i na taj način smanjuju nivo holesterola i šećera u krvi. Ove supstance se sporo vare te su zaslužne za dugotrajan osećaj sitosti.
SLUŽI U PREVENCIJI ŠEĆERNE BOLESTI
Ovas je bogat dijetetskim vlaknima, a beta glukani imaju povoljan uticaj na insulinsku osetljivost te snižavaju rizik od dijabetesa. Oni su zaslužni za sporu asorpciju ugljenih hidrata te sprečavaju nagle skokove šećera.
POMAŽE U BORBI PROTIV SLOBODNIH RADIKALA
Antioksidansi su vredna komponenta ovsa, a postoje i neki koji se mogu naći skoro jedino u njemu. Radi se o avenantramidima koji su grupa antioksidanata klasifikovani kao polifenoli i koji snižavaju krvni pritisak i imaju protivupalno dejstvo. Pored njih, ovas sadrži i ferulinsku kiselinu koja ima ulogu u borbi protiv maligniteta, kao i vitamin E
SADRŽI VELIK BROJ VITAMINA I MINERALA
- Vitamin K koji reguliše zgrušavanje krvi
- Vitamin E koji je moćan antioksidans
- B vitamini (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B9) koji su neophodni za optimalno funkcionisanje centralnog nervnog sistema i metabolizma.
- Cink koji je neophodan za pravino funkcionisanje nervnog sistema, ima protivbakterijsko dejstvo, učestvuje u regeneraciji kože
- Mangan koji ima ulogu u skletnom razvoju, utiče na opšte stanje oragnizma i pamćenje
- Fosfor koji ima ulogu skletnom razvoju i pokretljivosti zglobova
- Gvožđe koje je neophodno za optimalnu ishranjenost organizma kiseonikom
Ovas se danas konzumira na mnoge načine, a ovsena kaša je samo jedan od njih. Preporučujemo vam da je pravite sami i izbegnete sve industrijske varijacije na temu zato što njih nikada ne možete iskontrolisati, a pored toga možete koristiti ovseno brašno, mleko čak i kafu.