Šta je emotivna bezbednost u vezi i kako da je stvorimo

  23.02.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/Cover_Emotivnab.gif

  U poslednje vreme, već nekoliko godina, svi smo naučili šta znači pojam toksičnosti u vezama, koje su crvene zastavice da jedan odnos postaje takav, a „gaslighting“ je od potpuno nepoznatog pojma postao reč godine. Dobro je što smo ovakve štetne obrasce ponašanja osvestili i nazvali ih imenom, ali postoji nešto potencijalno mnogo bitnije od lociranja toksičnosti, a to je postizanje emotivne bezbednosti.

  Vincent, M.S. opisao ju je još 1995, godine kao: „Slobodu od psihičkih povreda koja se može meriti na kontinuumu od osećaja ugroženosti do osećanja bezbednog. Položaj pojedinca u kontinuumu u bilo kom trenutku zavisi od količine poverenja koju on/ona ima u sebe /sebe i članova grupe“.

  Šta je zapravo emotivna bezbednost?

  Brojni psiholozi širom sveta smatraju je osnovom za ljubavnu i zdravu vezu. Radi se o uspostavljanju poverenja sa drugom osobom i osećanju dovoljne sigurnosti da budete otvoreni i ranjivi sa njom. Jednostavno rečeno, emocionalna bezbednost je kada se osećate dovoljno sigurno i slobodno da u društvu partnera ili partnerke pokažete s svoje najautentičnije „ja“. Da budete ono ko ste zaista. Da bi ona bila postignuta u jednoj vezi važno je da dođe iz oba smera. Kada se osećate emocionalno sigurno i otkrijete svoje pravo ja, to otvara vrata vašem partneru da on učini isto. Kada se obe osobe u vezi osećaju bezbedno, to pruža bezbedno okruženje u kome se može formirati dublja veza sa sve više i dublje ljubavi. Ono što je važno je da emocionalna bezbednost uopšte ne može da se javi u  nasilnim vezama. Ako doživljavate zlostavljanje, bilo fizičko ili emocionalno, važno je da to prijavite i potražite pomoć. 

  Kako se osećate kada ste u emotivno bezbednoj vezi?

  Ukoliko postoji nešto iole blisko „onom pravom“ iz bajki i onoga što nam se društveno nameće kao finalna destinacija ljubavi, možda je to baš ovaj osećaj. Veza u kojoj se osećate osećate se cenjenimo i vredno, ne plašite se predrasuda, veza u kojoj možete pokazati svoje slabosti, a da ne budete iskorišćeni. Možete hrabro da pričate o bilo čemu i slobodno se izražavate, bez ustezanja. U ovakvoj ljubavi trebalo bi da se osećate se viđeno, saslušano i shvaćeno.

  kako se postiže?

  Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći.

  Vežbajte aktivno slušanje. Aktivno slušanje je sastavni deo svake veze. Da biste vežbali aktivno slušanje, pažljivo slušajte šta vaš partner komunicira, održavajte kontakt očima i postavljajte pitanja. Otvoreno primanje onoga što govore učiniće da se osećaju bezbedno da razgovaraju sa vama u budućnosti.

  Budite transparentni. Biti otvoreni i iskreni jedni prema drugima je ključni način za izgradnju emocionalne bezbednosti. Ovo osigurava da održavate otvorenu liniju komunikacije tako da se vaš partner oseća kao da ništa ne krijete od njega, i obrnuto. Transparentnost može uspostaviti poverenje u vašu vezu i omogućiti vam da ljudima u svom životu pokažete svoje pravo ja.

  Bez osuđivanja. Izbegavajte da ga osuđujete zbog onoga što govori ili radi, da prozivate i pripisujete loše namere njegovim ili njenim postupcima. Pokažite empatiju tokom nesuglasica da biste izgradili odnos ukorenjen u saosećanju, gde imate bezbedno okruženje da izrazite svoje nesigurnosti i sumnje jedni s drugima.

  Jako važno: Postavite i poštujte granice. Postavljanje granica je način da se praktikuje briga o sebi. Postavljanje i poštovanje međusobnih granica može pomoći u izgradnji poverenja, emocionalne bezbednosti i osećaja sigurnosti u partnerstvu.

  Terapija za parove. Ako imate problema da sami uspostavite emocionalnu bezbednost sa partnerom, odlazak na terapiju za parove sa  može biti od pomoći. Razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje ili psihoterapeutom u bezbednom prostoru može vam pomoći da uspostavite zdrave komunikacijske strategije i načine da se nosite sa konfliktom.

  Saznaj više:
  Povezani članci: