U ovaj tretman se kunu Lady Gaga, Jennifer Aniston i mnogi drugi

  03.07.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Sauna.gif

  Ukoliko niste od onih ljudi, poput Wim Hofa, koji mogu da podnesu ledene temperature, onda Vam predlažemo da ove nedelje osigurate sebi mesto u nekom od mnoštvo spa centara koji poseduju infracrvenu saunu, i počnete sa terapijom koja će Vas sigurno oduševiti zbog svojih benefita, a koju obožavaju i poznate ličnosti poput Lady Gage, Jennifer Aniston, Selene Gomez…

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688554115432716-1.gif

  Maria Dolgetta, direktor strateškog partnerstva za „Sunlighten saunas“ objašnjava da za razliku od tradicionalnih sauna, koje koriste toplotu i paru da zagreju vazduh i stvaraju više konvektivne toplote, infracrvene saune koriste nevidljive svetlosne talase koji ulaze u telo i zagrevaju ga iznutra. Temperatura unutar infracrvene saune takođe ima tendenciju da bude 40 do 60 stepeni (Farenhajta) niža od tradicionalne (ili suve) saune, što ih može učiniti podnošljivijim za one koji ne uživaju u ekstremnoj vrućini.

  Spisak obožavatelja ovog tretmana je dugačak, a u nastavku Vam donosimo njegove prednosti, kao i moguće rizike.

  ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

  Zašto tačno ljudi vole da provode vreme u sauni? Za početak, dobro je za srce. Saune mogu biti korisne za kardiovaskularne bolesti, jer toplota proširuje krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i snižava krvni pritisak.

  Takođe, studije sugerišu da ovaj povećani protok krvi može smanjiti šanse za razvoj neurodegenerativnog poremećaja, kao što je demencija. Infracrvena sauna je takođe povezana sa poboljšanjem simptoma reumatoloških poremećaja. Lekari smatraju da kombinovanje antiinflamatornih efekata i efekata opuštanja mišića pomaže ljudima sa reumatoidnim artritisom, lupusom i drugim hroničnim izvorima bola.

  Infracrvena terapija je povezana sa poboljšanim kvalitetom sna, jer vaše telo doživljava manje upale, poboljšanu cirkulaciju i dublju relaksaciju. Neke studije pokazuju da infracrvene talasne dužine mogu da ubrzaju metabolizam i oslobode toksine iz vaših ćelija, recimo toksina teških metala, ili plesni.

  Jedna od prvih prednosti koju korisnici saune prepoznaju je blistav ten. Decenijama je poznato da je bliska infracrvena svetlost ključna u zarastanju rana, a takođe pomaže u jačanju kolagena i poboljšanju elastičnosti kože, i samim tim dolazi do smanjenja bora. Zvuči fantastično, zar ne?

  I konačno, ono zbog čega svi rado idemo u saunu, je efekat dobrog raspoloženja nakon tretmana!

  MOGUĆI RIZICI

  Iako su infracrvene saune obično veoma bezbedne, treba znati nekoliko stvari. Za početak, trudnice i mala deca ne bi trebalo da koriste infracrvenu saunu, niti bilo ko sa srčanim problemima. Isto važi i za one sa niskim krvnim pritiskom jer korišćenje saune može dodatno da spusti pritisak i učini ih ranjivim na aritmije.

  Pošto se u sauni dosta znojite, vrlo je lako dehidrirati, te je bitno da pre i posle tretmana popijete barem jedan litar vode, kako bi nadoknadili izgubljenu tečnost.

  PRIPREMA ZA TRETMAN

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688461532633361.jpg

  Koža lica i tela treba da Vam bude čista, bez šminke i raznih preparata, kremica, seruma. Ponesite flašu vode i stavite ispred vrata saune. Pripremite više peškira da vam upijaju znoj. U najmanju ruku, poželećete da na jednom sedite ili ležite, jedan za pod i jedan za brisanje znoja, jer ne želimo da ostavljate toksine na svom telu, zato je najbolje brisati se peškirom. Možete ići u kupaćem kostimu, goli, ili umotani u peškir.

  TOKOM I NAKON TRETMANA

  Ako ste početnik, najbolje bi bilo da Vam tretman traje od 20 do 30 minuta, koji kasnije možete da produžavate i do 40 minuta.

  Saunu možete koristiti svakodnevno, ali morate biti hidrirani, i nadomestiti sav nedostatak tečnosti u organizmu. Svakako ćete videti rezultate i ako idete na 2 tretmana nedeljno.

  Nakon sesije, najbolje je istuširati se hladnom vodom, kako bi zatvorili pore i dodatno poboljšali cirkulaciju. Naravno, ukoliko možete to da tolerišete. Ukoliko ne, sačekajte da se telo ohladi, a zatim se istuširajte mlakom vodom, i uživajte u dobrom raspoloženju i blistavoj koži!

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688460895289122.jpg
  Saznaj više:
  Povezani članci: