Zbog čega se plašimo uspeha više od neuspeha?

  06.12.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/neuspeh_cover.jpg

  Neuspeh, ta velika ružna reč, užasavajući i ružni koncept, luksuz koji sebi ne dopuštamo. Nasuprot njega stoji uspeh, taj kontrastno prelepi konstrukt, ideja o ispunjenu i preplavljujući osećaj koji nas zapljuskuje zajedno sa njim. Svi želimo da budemo uspešni, zar ne? Ali, šta ako vam kažemo da, kada ste znali šta treba da uradite a to niste učinili, ste postupali iz straha od uspeha, a ne neuspeha?

  Zvuči kontraintuitivno, ali je istina da se neuspeha plašimo manje nego uspeha. Štaviše, istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će žene imati strah od uspeha u stvarima koje najviše žele.

  Kada pomisao na postizanje nekog cilja čini da se osećamo anksiozno, nećemo uložiti puni napor u zadatke koje je potrebno ispuniti i stoga je mnogo manje verovatno da ćemo dostići svoj puni potencijal. Briga o uspehu i njegovim posledicama dovodi nas do toga da prokrastiniramo, odlažemo i ne ulažemo svoj pun potencijal.

  U srži ovog ponašanja leži strah od toga da ako uspemo, naš život se može drastično promeniti, a na tako nešto možda nismo spremni.

  Da li će nova realnost da se uklopi sa našim očekivanjima? Kako će nas drugi tada videti? Da li će nas naš uspeh razdvojiti sa nekim ljudima? Šta ako ne uspemo da nastavimo tim tempom? Ovo su samo neka od pitanja koja pokazuju da strah od uspeha i sindrom varalice idu ruku pod ruku.

  Ovi procesi ne odvijaju se na svesnom planu, strah od uspeha u najvećoj meri je pothranjen idejom da nećemo biti u stanju da ga održimo, da ćemo uzeleteti visoko i nisko pasti, što će nam doneti veliku nelagodu ili patnju, čak i sramotu.

  Ako se pitate da li strahujete od uspeha, morate da zaronite u svoje podsvesno, upravo tamo gde ova briga obitava. Imajte na umu da nije lako dokučiti i uhvatiti ovaj strah, jer po logici stvari mislimo da postoji samo onaj od neuspeha. Ovo su znaci na koje treba da obratite pažnju: odustajete od nekih stvari čak iako pravite progres, smatrate da svaka vrsta uspeha ima cenu ili da za njega morate da podnesete žrtvu, brine vas nivo pažnje koji biste potencijalno dobili sa uspehom, strahujete da će drugi biti ljubomorni na vas. Ako se plašite promena, perfekcioniste ste i sami sebe sabotirate, to su crvene zastavice na koje ne treba da žmurite.

  Strah od uspeha proizlazi iz našeg sistema verovanja, moguće je da ste u nekom trenutku života stekli uverenje o negativnosti uspeha. On je mogao da se rodi tokom odrastanja, u zavisnosti od kulturoloških uslova i društvenih očekivanja u kojima ste se nalazili ili se nalazite.

  Možda ste jednom već izgubili ljude usled ljubomore i zabrinuti ste da će se isto ponoviti u budućnosti.

  Ono što dodatno pothranjuje ovaj strah je navika poređenja sa drugima. Posmatrajući kako uspeh utiče na druge možemo pretpostaviti da će tako biti i za nas, iako ne znamo njihovu priču u celosti i nemamo uvid u pozadinu iste. Nelagodnost oko promena, nedostatak pozitivnih i uspešnih uzora i nisko samopoštovanje takođe su put do straha od uspeha.

  Nažalost, žene u mnogo većoj meri prolaze kroz ove emocije i imaju ove probleme. Žene se kroz istoriju konstantno bore sa stidom, a postignuća koja se često hvale i slave kod muškaraca često se označavaju kao razmetanje kod žena.

  Žene su i dalje uslovljene od strane društva da veruju da uspeh mora doći uz žrtvu, da moraju da biraju između karijere ili porodice, a često je mnogo krivice povezano upravo sa izborom uspeha u poslu (iako jedno ne mora da se dešava nauštrb drugog).

  Strah od uspeha može da vas zamrzne i spreči da napravite čak i najmanji korak napred, ali sve je rešivo! Najpre je potrebno da prepoznate ovaj strah. Ako imate nezdrave ideje o onome šta uspeh jeste i kako on (treba da) izgleda, probajte da ih se mic po mic otarasite.

  Zapitajte se kako ovaj strah utiče na vas i potrudite se da pronađete nove, dobre i snažne uzore. Izazovite sebe da o uspehu počnete da razmišljate iz novog ugla i posmatrajte promenu koja se dešava. Pronađite svoje zašto i ostanite mu dosledni, vežbajte promene i u procesu budite prema sebi blagi, jer svako pomeranje iz poznatog i bezbednog zna da deluje zastršujuće. Vizuelizacija uspeha je još jedna moćna alatka koja vam može pomoći, ali nikada ne zaboravite na moć razgovora sa psihotarapeutom ili koučem. Budući da je anksioznost prema uspehu strah duboko ukorenjen u nesvesnom, rad sa iskusnim terapeutom može vam pomoći da identifikujete gde je on ukorenjen, a odatle će sve ići mnogo lakše. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: