Lepota na suncu: 6 proizvoda koje treba IZBEGAVATI tokom LETA

15.05.2024.
RECOMMENDED

Leto je iza ćoška. Zato je sada vreme da preispitate rutinu nege kože i šta koristite kada ste izloženi suncu.

Toplota ne bi trebalo da pravi problem za naše skincare navike, zar ne? Ne. Baš kao što postoje bitni proizvodi za lepotu koje treba koristiti tokom letnje sezone (kao što je naravno, krema za sunčanje), postoje i neki koje nikako ne treba koristiti. Ipak, nebitno da li ostajete u grad ili putujete za tropske krajeve, prilagođavanje rutine ključno je za održavanje zdrave i sjajne kože.

RETINOL

Počnimo od najvažnijeg – retinola. Proizvodi za negu kože koji sadrže retinoide poput retinola i tretinoina su moćni proizvodi, ali nikako ne sme da se koriste tokom leta ili kada planirate da dugo budete na suncu. Retinoidi povećavaju osetljivost kože na sunčevu svetlost, što dovodi do većeg rizika od opekotina od sunca i oštećenja kože. Dakle, tokom leta najbolje je preći na blaže proizvode poput ceramide.

TEŠKI I TEČNI PUDERI

Nekada se na full-coverage pudere oslanjamo kao da su najbrži način do ujednačenog tena, ali nisu savrešno rešenje za toplo vreme. Ovi proizvodi često imaju gustu formulu koja zapušava pore i zadržava znoj, što dovodi do pojave aknija i drugih iritacija. Pored toga, stvaraju barijeru na površini kože, ometajući njenu sposobnost da diše i efikasno reguliše temperaturu. Umesto toga, preporučujemo laganije alternative kao što su hidratantne kreme, BB kreme i skin tintove.

Beauty na suncu

MASKARA KOJA NIJE VODOOTPORNA

Ovo tehnički nije greška, ali verovatno ste naučili iz iskustva da korišćenje maskare koja nije vodootporna tokom leta može biti ozbiljan faux pas. Kako temperature rastu, nivo vlažnosti se povećava, a znoj i vlaga lako mogu izazvati razmazivanje i razmrljavanje obične maskare. S druge strane, vodootporna maskara stvara barijeru oko trepavica što ih štiti od vlažnosti u vazduhu.

KISELINE ZA EKSFOLIJACIJU

Kiseline poput glikolne kiseline, mlečne kiseline i salicilne kiseline su moćni sastojci na koje se mnogi oslanjaju zbog toga što eksfolijiraju, obnavljaju i osvežavaju kožu. Međutim, korišćenje ovih kiselina značajno povećava osetljivost kože na UV zračenje. Naravno, to nije toliko problematično tokom zime. Ali, kada smo izloženi sunčevom svetlu bez odgovarajuće zaštite (čitajte SPF sa minimum od 50), ovi sastojci kožu mogu učiniti sklonom iritaciji, inflamaciji, pa čak i hiperpigmentaciji. Ne brinite, to ne znači da ih ne možete koristiti tokom leta. Samo znači da treba da smanjiti upotrebu na dva do tri puta nedeljno i da svedete korišćenje na večernju rutinu nege kože.

2e81a03ea7e466c38873d866902b1d1c

PHA, BHA, AHA

Baš kao kiseline koje eksfoliraju, PHA (polihidroksi kiseline), BHA (beta hidroksilne kiseline) i AHA (alfa-hidroksilne kiseline) imaju eksfolijativna svojstva koja su štetna za upotrebu kada su izložena suncu. One uglavnom podstiču brzo obnavljanje ćelija što kožu ostavlja ranjivom na UV oštećenja.

CITRUSNA ULJA

Ovo je možda najiznenađujući proizvod na ovom spisku! Iako citrusna ulja mogu da pruže osvežavajuća svojstva, takođe povećavaju osetljivost kože. Kožu čine podložnom fototoksičnim reakcijama kada je izložena UV zracima, što potencijalno dovodi do opekotina od sunca, plihova i hiperpigmentacije.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: