Zašto treba da probate suvo četkanje lica?

  06.02.2024.
  RECOMMENDED

  Ako ništa drugo, barem zato što je zabavno. U moru beauty rutina koje ponekad mogu da budu i dosadne jer ih ponavljamo svakog dana – umij se, istoniraj, stavi masku, nanesi jednu kremu, nanesi drugu kremu, ubaci serum, dodaj niacinamid, hijaluronsku kiselinu i retinol, suvo četkanje lica mu dođe kao neka antistres terapija nakon koje lice izgleda pre-po-ro-đe-no. Efekti se vide odmah, koža sija, blago se rumeni i gotovo da posrče sastojke koji se nalazi u svim onim divnim proizvodima koji krase police u kupatilu, a pobrojani su u prethodnoj rečenici.

  Četkanje lica suvom četkom je skraćeni put ka prelepom, sjajnom i zdravom izgledu kože, a evo šta još treba da znate o tome.  

  ŠTA JE TAČNO SUVO ČETKANJE LICA

  Iako ga u poslednje vreme preporučuju beauty influenseri na TikToku, suvo četkanje lica je drevna tehnika četkanja suvom četkom – isprva se radila samo na telu, dok neko nije počeo da je koristi i na licu, zaključivši koliko benefita ima. U osnovi slične četkama za telo, samo sa mnogo manjom glavom i mekšim čekinjama, četke za suvo četkanje lica koriste se na suvoj koži – nakon čišćenja, kako bi vršile eksfolijaciju i limfnu drenažu, poboljšavale cirkulaciju, smanjujući otoke i definišući konture.

  Slično kao kod četkanja tela, suvo četkanje lica uklanja mrtve ćelije sa površine kože, nežno, tako da je pogodno i za one sa osetljivom kožom.

  KAKO DA ČETKATE LICE KAO PROFESIONALAC

  Prvo odaberite četku – najpopularnije su one sa zaobljenom glavom, zbog toga što sa njima možete lakše da izvodiše kružne pokrete. Četkajte suvu, očišćenu kožu, od dekoltea prema gore, radeći to u malim, kružnim pokretima, prema gore i ka spolja, dok ne pređete čitavo lice, vodeći računa da izbegavate osetljivo područje oko očiju. Tri minuta svake večeri, pre nanošenja uobičajene nege – gotovo da ima umirujući efekat.

  NE PLAŠITE SE

  Dok ga ne uključite u svoju jutarnju i večernju rutinu (a možda za dvostrukim četkanjem u vašem slučaju nema ni potrebe), počnite lagano – nakon što ste očistili lice, osušite ga, a zatim koristite četku kao što smo opisali u paususu iznad. Nemojte se uznemiriti ako koža pocrveni – to je samo dokaz da krv dolazi na površinu. Tri minuta četkanja je sa sasvim dovoljno, nakon čega treba da nastavite sa nanošenjem uobičajene nege, hidrantnim kremama i serumima.

  NE MEŠAJTE ČETKE ZA SUVO ČETKANJE LICA SA ČETKAMA ZA ČIŠĆENJE

  Četke za čišćenje lica su najčešće električne i namenjene su za korišćenje u kombinaciji sa sredstvima za čišćenje lica, kako bi ga dubinski očistile, eksfolirale i omekšale kožu.

  w920 a3 4 q60 1 1
  w920 a3 4 q80

  DA LI JE SUVO ČETKANJE LICA ZA VAS

  Većina tipova kože imaće koristi od nežnog suvog četkanja lica, čak i ako je to samo jednom nedeljno, kako bi se stimulisala limfna drenaža. Međutim, ako imate veoma suvu kožu, četkanje zapravo može dodatno da je isuši, zbog prekomerne eksfolijacije zaštitne barijere. Ako nakog četkanja lica osetite da vam je koža zategnuta, iziritirana i osetljiva, ovo nije dobra tehnika za vas. Obavezno prekinite proces i nanesite preparat koji će pomoći koži da ponovo uspostavi svoju funkciju – zaštita barijera, kao što je, recimo, nijacinamid. Takođe, koža koja je sklona aknama, koja se lako upali, ili ima problema sa rozaceom, ne bi trebalo izlagati suvom četkanju lica, koje može samo da pogorša stanje.

  Saznaj više:
  Povezani članci: