Sve što treba da znate o KOHL AJLAJNERU – od starog Egipta do sada

15.01.2024.
RECOMMENDED

Sa istorijom ukorenjenom u kulturi, kohl ajlajner je već decenijama (čak i milenijumima) šminkerski adut. Premda je današnji kohl ajlajner drugačiji od onog koji se koristio u drevnom društvu, rezultat – ta senzualna, duboko pigmentirana linija – i dalje je savršeno seksapilan.

Kohl ajlajner 2
ec39338a8cea31327428438d69458858 3

5ae989dce872926c9c5abb153749b7e1
Maison Margiela

Istorija kohl ajlajnera

Kohl je arapska reč za mineral koji je izvorno korišćen za pravljenje ovog kozmetičkog proizvoda. Takođe se naziva kajal, al-Kahal, surma, tiro, tozali i kwalli i, poput samog proizvoda, njegova istorija je dugotrajna i bogata.

Prva primena se datira iz otprilike 3000. p.n.e., a koristilo se za mnogo više od pukog ulepšavanja. Kohl ajlajner se koristio u Egiptu i na Bliskom istoku kako bi se (simbolički) oterao zli pogled, ali i zaštitilo od očnih bolesti i sunčevih zraka. U tradicionalnim domaćinstvima Južne Azije, čak su i oči novorođene dece blago premazivali kohlom, jer se po ajurvedskoj medicini smatralo da čisti oči.

Kohl ajlajner je u ovim kulturama bio od velikog značaja. Prožimalo je celo društvo – bez obzira na društveni status, političke afilijacije i godine.

8185138c035c3d65aa39c55392862046
Prabal Gurung SS17

Zbog čega je kohl ajlajner karakterističan?

Prepoznatljiv je po intenzivnoj pigmentaciji i gotovo svilenkastoj teksturi. Međutim, postoji određene karakteristike po kome je svaki proizvod prepoznatljiv:

  • Pigmentacija
  • Kremasta tekstura
  • Dugotrajna formula
  • Ne peruta se

Zahvaljujući mekoj i kremastoj kompoziciji, lakše se blenduje u poređenju sa drugim vrstama ajlajnera, poput običnih krejona i gel ajlajnera. Zbog toga je posebno dobar za smokey eye šminku. Ipak, možda nije najbolja opcija za precizno definisane crte.

1e118b9e087b469f984a99f10952b420
Emily Ratajkowski

Kako upotrebiti kohl ajlajner?

U zavisnosti od željenog efekta, kohl ajlajner se može nanositi na različite načine. Iako je ova vrsta ajlajnera najbolja za smokey izgled, sa pravilnim alatima i pripremom možete da postignete raznorazne stilove. Bez obzira na to, predlaže se da sa micerlanom vodom prvo očistite područje oko oka kako biste stvorili čistu podlogu. Zatim nanesite kremaste i pudraste senke pre nego što pređete na ajlajner. Ako preskačete senke i imate posebno masne kapke, predlažemo da setting puder nanesete preko kapka.

Počnite sa donjom unutrašnjom linojom oka pre nego što pređete na nanošenje ajlajnera uz liniju trepavica. Zatim upotrebite malu, gustu četkicu kako bi izblendali.

Za preciznije nanošenje, isprobajte tradicionalnu četkicu za ajlajner poput Sephora Collection Pro Eye Liner Brush #22 četkice. Ako vam ipak preciznost nije važna i želite blago razmazan izgled, opredelite se za malu četkicu za blendanje.

Saznaj više:
Povezani članci: