Pretraga

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih!

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih!

Tekst: BURO.

Prošla godina nam je u centar svih razgovora i misli donela prvenstveno zdravlje. Odgovori nisu baš uvek jasni, dilema i dalje ima mnogo ali ono čega je ceo svet postao svestan jeste da je naše opšte stanje početna stepenica prema svakom cilju. Zato i ne čudi neverovatan porast raznih wellness saveta i praksi među kojima svakako prednjače one sa Istoka i sa egzotičnim imenima. Mnoga od njih su - pogotovo kod nas - još uvek nejasna. Za vas smo istražili i napravili listu termina iza kojih se kriju prakse koje želimo da uvrstimo u svoj život. Skrolujte, istražujte i zahvalite nam se kad dostignete svoj lični zen.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 1)

Akupunktura je možda najpoznatija "alternativna terapija" na Zapadu i predstavlja otklanjanje bola ili lečenje određenih bolesti uz pomoć izuzetno tankih iglica koje se pacijentu zabadaju u precizno odrešene tačke. Ona je deo tradicionalne kineske medicine, a Svetska zdravstvena organizacija priznala ju je kao zvaničan metod lečenja još 1979.godine i preporučila za terapiju više od 50 bolesti. Posebno je korisna u terapiji bola.

Akupunktura se bazira na učenju da je čovek, kao i sva druga živa bića, ispunjen životnom energijom Qi - chi (ki ili ći), vitalnom energijom koja cirkuliše organizmom i čiji nesmetani protok je preduslov energetske ravnoteže i psihofizičkog zdravlja. Telo svakog čoveka je povezano energetskim kanalima sa svim vitalnim organima, a na svakom od tih energetskih kanala nalaze se stotine akupunkturnih tačaka preko kojih protiče ći. Ukoliko dođe do prekida protoka energije u bilo kojoj od tih tačaka dolazi do raznih oboljenja. Akupunktura za cilj ima ponovno uspostavljanje tog protoka. Sam tretman je uglavnom bezbolan, a za njegovo vreme se mogu osećati toplota ili trnci. 

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 2)

Ovo je reč koju bi trebalo da nauče svi koji tragaju za svrhom i smislom svog života. Grubo prevedeno "ikigai" znači upravo "razlog postojanja", a neki ga opisuju i kao razlog zbog kog ustajete ujutro. Ovaj japanski koncept od nas traži da prvo odgovorimo na neka od presudnih pitanja poput "Šta je moja životna strast?", "Kako mogu da ostavim svoj trag u svetu?", "U čemu sam dobar/a?" i slično. Na ovaj način zaustavljamo besomučnu trku u koju nam se životi često pretvore, osvešćujemo svoje potrebe ali i sposobnosti kako bismo napravili svesne životne izbore i vodili vredonosan život. Svi ovi odgovori su važni za nas i pomažu nam da pronađemo svrhu, radost, osećaj vrednosti i čine da se osetimo kao deo jedne veće celine, te povezani sa svetom. Odvojite vreme i pozabavite se njima.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 3)

Ova kineska praksa je jednostavno procvetala na Zapadu u toku prošle godine, a njeno ime se opisno prevodi kao “negujte život” i podrazumeva dovođenje u ravnotežu uma, tela i duše kako bi se dostigao sklad postojanja i života.

Zvuči, možda, komplikovanije nego što jeste ali u osnovi se jang-šen svodi na to da o ova tri elementa treba uvek da vodimo optimalno račina kako bismo što duže bili zdravi, a jedna od njegovih maksima jeste “bolje sprečiti nego lečiti” - dakle, u osnovi principa jeste health mindfulness. U praksi ovo znači da slušamo svoje telo i sve mu dozvoljavamo i pružamo ali uvek sa merom. Na primer, po jang-šenu se idealna težina ne može postići radikalnom dijetom i opsesivnom intenzivnim treninzima već balansiranom ishranom na duge staze i malim prihvatljivim koracima koje sprovodimo svaki dan. Pored toga, ova praksa stavlja akcenat na svakodnevne rituale koji imaju veliku ulogu u postizanju naših ciljeva.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 4)

Kakeibo predstavlja umeće budžetiranja izdignuto do umetničkih visina. Da, dobro ste pročitali. Izmislila ga je 1904. godine žena Hani Motoko (inače prva japanska novinarka), a ova tehnika nas uči kako da se oslobodimo finansijskih briga koje uzrokuju neverovatan životni stres tako što ćemo promeniti pristup kojim upravljamo svojim kućnim finansijama. Nije lako promeniti loše finansijske navike - delom i zbog toga što su one duboko zacementirane u svakodnevici, a čin trošenja uključuje i emocionalni aspekt od kog se teško odavajamo. Kakeibo je tu da rasvetli naš odnos s novcem tako što od nas traži da vodimo knjigu svega što dolazi i odlazi i naglašava važnost fizičkog zapisavanja stvari, kao meditativnog načina obrade i osvešćivanja potrošačkih navika. Na ovaj način postajemo prisutniji, svesniji i priznajemo loše navike i njihove uzroke, što sve zajedno dovodi do lakšeg sprovođenja pozitivnih promena i - manje stresa.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 5)

Kintsugi je stara japanska tehnika popravljanja polomljenih keramičkih predmeta pomoću japanskog laka pomešanog sa zlatnim prahom. Za razliku od evropskih načina popravljanja (na koja smo navikli), a koji teži sakrivanju pukotina, ovaj japanski postupak svaki polomljeni predmet pretvara u jedinstveno remek-delo. Kako se uklapa u wellness? Bolje nego što se na prvi pogled čini: ova tehnika nagalašava prelome i ogrebotine umesto da ih skriva i to nama daje podsticaj da slavimo svoje ožiljke i pretrpljene životne udarce. Ona nas uči da se zagledamo duboko u sebe i da na površinu izvučemo svoje strahove i traume. Negativna iskustva su prostor za učenje i sve ono što nam se u toku života dešavalo oblikovalo nas je u osobe kakve smo danas – jedinstvene i dragocene.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 6)

Reč “nunči” je korejskog porekla i otprilike znači "merenje okom" i nema bukvalan prevod na srpski ili engleski jezik. Iako zvuči kao nešto što je ispalo iz filma “Mean Girls”, nunči je način određivanja celokupnog konteksta i atmosfere u određenoj situaciji, a ne pojedinca i može se primenjivati na sve društvene situacije i koristi se kako bismo nekog “prokljuvili” zarad ostvarivanja boljih međusobnih veza. Na primer, osoba koja “nema nunči” je društveno neprilagođena i ne zna kako da se ponaša, ne registruje tuđa osećanja i znake koje mu šalju drugi ljudi. Nasuprot tome neko ko “ima nunči” pravilno ocenjuje društvene situacije i odgovarajuće reaguje. Ipak, nunči je i nešto više, on označava poverenje u sopstvene instinkte, sopstveni osećaj u stomaku. U suštini, on predstavlja zdravo samopouzdanje.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 7)

Reiki je metoda tradicionalne medicine i podrazumeva tehniku energetskog lečenja koja se zasniva na veštini korišćenja univerzalne životne energije u cilju povećanja kapaciteta vitalne energije, jačanja odbrambenih sposobnosti organizma, unapređenja zdravlja i poboljšanja kvaliteta života. Njegovo ime je kombinacija dve japanske reči: “rei” – univerzalna, božanska, životna i “ki” – energija. Iako ga mnogi kritikuju zbog nedostatka klasičnih naučnih podataka o njegovoj efikasnosti, zaista velik broj ljudi širom sveta redovno praktikuje reiki i oseća njegove benefite. Reiki koristi čakre u telu za transfer isceliteljske energije onog koji leči onom kome je potrebna i radi ne samo na telesnom nivou, već utiče i na um i dušu. Reiki terapeuti tvrde da ova tehnika pomaže u rešavanju mnogih problema, od onih telesnih pa sve do emocionalnih, pod uslovom da je primalac spreman da prihvati isceliteljsku energiju.

Reiki ne zahteva fizički dodir i to je jedan od razloga zbog kojih je od prošle godine postao još popularniji.

Reiki nema dogmu i nije religija, niti sekta, ni bilo koja druga organizacija, nije nacionalna ili bilo koja druga pripadnost. Kod nas je reiki legalizovan i odobren podzakonskim aktom koji je potpisalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije 2008. godine, a svrstan je u metode rehabilitacije.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 8)

Svi znamo koliko je boravak u prirodi dobar za nas, a Japanci su ovoj metodi brige o sobi dali i ime: šinrin-joku (shinrin-yoku) što u u bukvalnom prevodu znači “šumsko kupanje”. Radi se o novijoj metodi alternativne medicine koja se razvila osamdesetih godina XX veka i podrazumeva specifičan način lečenja duha i tela prirodom. Sve što treba da uradite jeste da sve stvari koje vam odvlače pažnju ostavite kod kuće (ovo podrzumeva zaista sve, od mobilnog telefona pa do dece) i zaputite se u prirodu kako biste iskusili život u trenutku, radost toga da “jednostavno postojite”. Za ovu praksu najbolje je odabrati vedar dan (temperatura nije važna ali je poželjno da ne pada kiša) i upustiti se u lutanje bez namere da se negde posebno stigne, već da se uživa u samom činu šetnje i boravka u prirodi.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 9)

Vabi-sabi je koncept estetike koji nam pomaže da vidimo lepotu i u nesavršenosti, da cenimo jednostavnost i prihvatimo nepostojanu prirodu svih stvari. Svoje korene vuče u zenu i ceremoniji čaja, a njegova univerzalna mudrost je optimalna protivteža nezdravim navikama i savremenom načinu života. “Wabi” znači elegantna lepota skromne jednostavnosti, a “sabi” prolaznost i propadanje, a samo ime koncepta nam nalaže upravo da lepotu pronađemo u prolaznosti i nesavršenosti. U njegovoj osnovi nalazi se zahvalnost i pronalaženje radosti u malim stvarima. Svako i sve na ovom svetu poseduje nesavršenosti ali kada na njih počnemo da gledamo kao na prednosti koje nas čine jedinstvenim - e, to je vabi-sabi. Voleli smo ovaj koncept još i pre nego što smo mu naučili ime.

Donosimo vam rečnik wellness tehnika sa istoka - probajte ih! (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor